Udenrigsudvalget 2010-11 (1. samling)
URU Alm.del
Offentligt
UDENRIGSMINISTERIET
Samrådsspørgsmål Caf 7. oktober 2010 fraUdenrigsudvalget tiludviklingsministeren.Samrådsspørgsmålethar været stillet ifolketingsåret 2009-10, jf. URU alm. del –samrådsspm. R.Jeppe Kofoed (S) udbeder sig ministerens besvarelse af følgende spørgsmål:Spørgsmål C”Hvad kan ministeren oplyse om evalueringen af den danske bistand til Irak, oghvordan har ministeren sikre[t], at de danske bestræbelser har været effektive?”
Svar:I lyset af de meget vanskelige rammer og betingelser for den danskegenopbygningsindsats i Irak – herunder både den særdeles usikre politiske ogsikkerhedsmæssige situation – har vi opnået gode resultater til gavn for denirakiske befolkning.
Den genopbygningsbistand vi frem til marts 2007 har ydet primært i Basra-regionen fokuserede særligt på infrastruktur, landbrug, transport, demokrati ogmenneskerettigheder. Mens vi fortsat var til stede i Basra førteUdenrigsministeriet – i den udstrækning de vanskelige sikkerhedsforhold1
muliggjorde det – løbende tilsyn med de dansk-finansierede aktiviteter.Desuden iværksattes en række kontrol- og erfaringsopsamlinger for dennegenopbygningsbistand.
Der blev i oktober-november 2007 med ekstern konsulentbistand gennemført eninspektion i Irak for at konstatere, om en række dansk-finansierede projekter,som Udenrigsministeriet har haft ansvaret for, stadigvæk var intakte.Inspektionsteamets konklusion [COWI-rapport:Basrah, Iraq: Site Inspection ofSelected Bilateral Projects]var generelt positiv, hvilket bl.a. tilskrives, atprojekterne var godt tilpasset den lokale situation.
Endvidere udarbejdede en ekstern konsulentvirksomhed en vurdering af den delaf den danske genopbygningsbistand i Basra-provinsen somUdenrigsministeriet har haft ansvaret for. Rapporten [Skadkaer Consult:Achievements in the Iraqi-Danish Partnership for Reconstruction]blevoffentliggjort i april 2008. Den konkluderer, at Danmark – til trods for denvanskelige sikkerhedssituation – har opnået gode resultater i forbindelse medgenopbygningsindsatsen, specielt indenfor transport, kunstvanding ogistandsættelse af mindre bygninger.2
I forbindelse med denne vurdering blev der i Amman i 2008 afholdt enworkshop om den danske genopbygningsindsats i Basra-provinsen. Der blev frairakisk side udtrykt stor tilfredshed med den danske støtte. Særligt blev der lagtvægt på, at den lovede støtte rent faktisk var blevet leveret og gennemført.
Den bistandsindsats, der siden 2007 er gennemført i Bagdad i et tæt samarbejdemed irakiske samarbejdspartnere og efter irakisk ønske, har fokuseret påkapacitetsopbygning af en række centrale ministerier indenfor landbrug,menneskerettigheder og retsstatsopbygning, migration, planlægning samttransport. Udenrigsministeriet har modtaget kvartalsvise statusrapporter fra detdanske rådgiverkontor i Bagdad for disse projekter. Statusrapporterne har givetos en mulighed for at følge projekterne på tæt hold og løbende træffebeslutninger om projekternes videre forløb. Siden januar 2008 og frem tilaugust 2010 har rådgivningsvirksomheden NIRAS haft ansvaret for driften afrådgiverkontoret og har således løbende rapporteret til Udenrigsministeriet.
3
Jeg kan også nævne, at ambassaden i Bagdad naturligvis har været i tæt dialogmed både rådgivere og irakiske samarbejdspartnere om de konkretebistandsprojekter.
Som bekendt er det fra 2011 besluttet at omlægge genopbygningsbistanden tilIrak, således at der nu alene fokuseres på menneskerettigheder ogretsstatsopbygning. Samtidig vil vi primært arbejde gennem multilateralekanaler. Vi vil selvsagt fortsat trække på de erfaringer, vi allerede har gjort os iIrak, så vi kan sikre, at det danske bidrag er så effektivt som muligt til gavn forvores irakiske samarbejdspartnere såvel som den irakiske befolkning.
Udenrigsministeriet har således løbende fulgt op på genopbygningsbistanden tilIrak. Enheder i Udenrigsministeriet såvel som eksterne konsulenter hargennemført vurderinger af bistandsindsatsen i Basra-provinsen. For denrådgiverbistand, der er gennemført i Bagdad i de senere år, har vi løbendemodtaget rapporter, som dokumenterer de opnåede resultater. Jeg mener derfor,at vi har et godt overblik samt et godt erfaringsgrundlag at bygge videre på forså vidt angår den kommende treårige periode.
4
Lad mig tilføje, at udover genopbygningsbistanden gennemfører Danmark ogsåen nærområdeindsats til gavn for irakiske flygtninge i Syrien og Jordan samtinternt fordrevne og tilbagevendende flygtninge i Irak. I forbindelse medudviklingen af en ny fase i nærområdeindsatsen gennemførteUdenrigsministeriet i november 2008 en undersøgelse af igangværendeaktiviteter i det nordlige Irak, Syrien og Jordan. Undersøgelsen viste, at vissepartnerskaber skulle udbygges og andre afsluttes, og at det geografiske ogtematiske fokus for indsatsen skulle justeres. Undersøgelsen indgik på denbaggrund som et centralt led i udviklingen af den igangværende fase afnærområdeprogrammet, som forventes afsluttet ved udgangen af 2011.
Udenrigsministeriet planlægger at gennemføre en midtvejs-undersøgelse af detsamlede nærområdeprogram i januar 2011 med henblik på at afklare eteventuelt behov for justering af strategier, aktivitetsplaner og budgetter for denresterende del af programmets løbetid.
5