Udenrigsudvalget 2010-11 (1. samling)
URU Alm.del
Offentligt
957718_0001.png
957718_0002.png
957718_0003.png
957718_0004.png
957718_0005.png
957718_0006.png
Dok.:
AKR40421

Udkast til tale til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål M

fra Folketingets Udenrigsudvalg den 3. februar 2011

Samrådsspørgsmål M:

”Vil ministeren redegøre for, hvilken sammenhæng der er mellemAnders Fogh Rasmussens bestræbelser på at blive NATO Gene-ralsekretær og anklagemyndighedens forsøg på at lukke ROJTV?”

1.

Efter aftale med udenrigsministeren vil jeg indlede med at sva-re på det spørgsmål, som er stillet til mig – spørgsmål M – ogderefter vil udenrigsministeren tage over og svare på de tospørgsmål, som er stillet til hende.
Der har i den seneste tid i pressen – bl.a. i forbindelse med omta-len af ”Wikileaks-dokumenter” – været fremsat forskellige teori-er om, at Danmark skulle have indgået en slags ”handel” elleraftale med de tyrkiske myndigheder om anklagemyndighedensbehandling af ROJ TV-sagen i forbindelse med udnævnelsen afAnders Fogh Rasmussen til NATO’s generalsekretær.
Det er påstande, der også har været fremsat tidligere omkringtidspunktet for udnævnelsen af NATO’s generalsekretær, og somi den forbindelse bl.a. har været knyttet op på, at repræsentanterfor danske myndigheder har samarbejdet med de tyrkiske myn-digheder.
1
Jeg vil derfor gerne indlede med – ganske kort – at redegøre forpolitiet og anklagemyndighedens behandling af sagen om ROJTV, og herunder vil jeg komme ind på den kontakt, der har væretmellem det danske politi og den danske anklagemyndighed ogmyndigheder fra andre lande, herunder specielt de tyrkiske myn-digheder, om sagen.

2.

Den tyrkiske ambassade i København indgav den 18. juli 2005en politianmeldelse mod ROJ TV for at opfordre til terror. Am-bassaden henviste i sin anmeldelse til, at ROJ TV’s udsendelseropfordrer til medlemskab af PKK og til, at der bliver udført ter-rorhandlinger.
Som jeg har redegjort indgående for i et lukket samråd i Folke-tingets Retsudvalg i juni sidste år, så indledte politiet og ankla-gemyndigheden på baggrund af anmeldelsen en efterforskning isagen. Efterforskningen førte til, at der den 31. august 2010 blevrejst tiltale mod ROJ TV for overtrædelse af straffelovens § 114 eom fremme af terrorvirksomhed.
Da anmeldelsen mod ROJ TV vedrørte opfordring til terror medrelation til PKK, er det indgået som et væsentligt led i efterforsk-ningen at forsøge at afdække personkredsen bag ROJ TV, finan-sieringen af tv-stationen og det nærmere indhold af ROJ TV’sudsendelser, herunder eventuelle forbindelser til PKK.
Som et helt naturligt led i efterforskningen har der derfor væretbehov for international retshjælp, bl.a. for at kunne fastlægge,2
hvilke forbindelser der eventuelt måtte være mellem ROJ TV ogPKK.

3.

De danske myndigheder har på den baggrund i forbindelsemed efterforskningen mod ROJ TV anmodet blandt andet de tyr-kiske myndigheder om bistand. Anmodningen om bistand er – ioverensstemmelse med sædvanlig praksis – sket ved, at Køben-havns Politi og Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminali-tet via Justitsministeriet har sendt en række såkaldte retsanmod-ninger til forskellige lande, herunder Tyrkiet.
I forbindelse med retsanmodningerne har der været afholdt enrække møder mellem de danske og tyrkiske myndigheder, både iDanmark og i Tyrkiet.

4.

Samarbejdet med de tyrkiske myndigheder har således væreten helt naturlig og nødvendig del af efterforskningen af sagen.
Der er altså intet usædvanligt eller fordækt over samarbejdet medde tyrkiske myndigheder.
Københavns Politi og Statsadvokaten har ud over samarbejdetmed de tyrkiske myndigheder som nævnt også som led i efter-forskningen af sagen haft samarbejde med myndighederne i enrække andre lande.

5.

Ud over de nævnte møder vedrørende efterforskningen, har derogså været afholdt møder mellem repræsentanter for den danske
3
anklagemyndighed og tyrkiske og amerikanske myndighedsre-præsentanter med det formål at informere om sagens behandling.
Baggrunden for disse møder har været, at myndighederne i disselande helt naturligt har haft en interesse i sagen om ROJ TV og iat få information om sagens behandling.
Det er jo ingen hemmelighed, at der særligt fra tyrkisk side harværet stor interesse for sagen og et ønske om et bestemt udfald afsagen. Og anmeldelsen mod ROJ TV blev jo som tidligere nævntogså indgivet af den tyrkiske ambassade.
Det indebærer imidlertid ikke, at anklagemyndighedens sagsbe-handling har været påvirket. Det er jo heldigvis sådan, at ankla-gemyndighedens medarbejdere er vant til, at der kan være storinteresse for efterforskningen af konkrete sager.

6.

Når det kommer til vurderingen af, hvilke skridt der har væretforetaget under efterforskningen af sagen, har det således som ialle andre sager udelukkende beroet på politiets og anklagemyn-dighedens faglige skøn i sagen.
Spørgsmålet om, hvorvidt der skulle rejses tiltale i sagen, har påsamme måde udelukkende beroet på anklagemyndighedens fagli-ge vurdering af sagen, og det er i den forbindelse anklagemyn-dighedens vurdering – en vurdering jeg som justitsminister hartiltrådt – at der er grundlag for at rejse tiltale mod ROJ TV forovertrædelse af straffelovens § 114 e om fremme af terrorvirk-somhed.4
Og nu vil det jo være op til domstolene at tage stilling til sagen.

7.

Jeg vil i relation til anklagemyndighedens behandling af sageni øvrigt henvise til den pressemeddelelse, som Rigsadvokaten harsendt ud her i weekenden på baggrund af nye teorier om uden-landsk påvirkning af anklagemyndighedens behandling af sagenmod ROJ TV.
I pressemeddelelsen afviser Rigsadvokaten således på det skarpe-ste, at anklagemyndigheden har ladet sig påvirke af nogen formfor pres i sagen mod ROJ TV, og understreger samtidig, at teorierherom er grebet ud af luften og bygger på forkerte forestillingerom, hvordan straffesager behandles i Danmark.

8.

Lad mig herefter kort opsummere:
Politiet og anklagemyndigheden har i forbindelse efterforsknin-gen af ROJ TV haft kontakt til og samarbejde med forskelligeudenlandske myndigheder.
Der har – som det er fremgået – været tale om helt naturlige ogsædvanlige kontakter i en sag med internationale forgreninger.
Sagen er af anklagemyndigheden blevet behandlet ud fra et rentstrafferetligt grundlag med henblik på at vurdere, om der må an-tages at foreligge en overtrædelse af straffeloven.
5
Som nævnt har Rigsadvokaten da også her i weekenden megetklart tilkendegivet, at forestillinger om, at anklagemyndighedenskulle have været påvirket af politiske hensyn i sagen mod ROJTV, er grebet ud af luften.
Tak.
6