Uddannelsesudvalget 2010-11 (1. samling)
UDU Alm.del
Offentligt
914639_0001.png
914639_0002.png
Folketingets UddannelsesudvalgChristiansborg
Økonomi- ogkoncernafdelingenFrederiksholms Kanal 251220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5567E-mail [email protected]www.uvm.dkCVR nr. 20-45-30-44
Svar på spørgsmål 45 (Alm. del):I brev af 27. oktober 2010 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål 45:"Ministerens kommentarer udbedes til henvendelse af 6/10-10 fra Ord-blindeskolerne i Danmark vedr. Genopretningsplanen og FFL11, jf.UDU alm. del – bilag 7."Svar:Reduktionen af den statslige elevstøtte som følge af Genopretningsafta-len og de generelle besparelseskrav, der er udmøntet på finanslovsforsla-get for 2011, omfatter ordblindeefterskolerne på lige fod med de ordinæ-re efterskoler.Det er i forbindelse med finanslovsaftalen besluttet at reducere besparel-sen på elevstøtten med 8 mio. kr. i 2013 og 63 mio. kr. i 2014. Det vilsige, at besparelsen fuldt indfaset bliver 137 mio. kr. i 2013 og frem.Desuden er det besluttet at ændre beregningsgrundlaget for tildeling afelevstøtten, så denne fremover beregnes på baggrund af husstandsind-komsten, og ikke som nu kun for den ene forælder i det tilfælde, at ele-ven ikke bor hos begge forældre.Tilsammen betyder disse ændringer, at den samlede reduktion i elevstøt-ten på de fleste indkomstintervaller reduceres sammenlignet med det, dervar forudsat i Genopretningspakken. Dermed friholdes familier med enhusstandsindkomst op til 610.000 kr. for besparelsen.Den gennemsnitlige indkomst for familier til ordblinde unge er markantlavere end gennemsnittet såvel blandt efterskoleforældre generelt som isamfundet som helhed. Med den ændrede udmøntning af reduktionen afelevstøtten vil netop ordblinde elever stort set have samme mulighed forat vælge efterskole fremover, som de har i dag.
11-11-2010
2Ordblindeefterskolerne har ligesom de øvrige efterskoler samlet set reali-seret overskud i 2009 – og endda et overskud, der ligger over gennem-snittet for hele efterskolesektoren. Ordblindeefterskolernes overskud i2009 var således ca. 12 mio. kr. svarende til et overskud pr. årselev på ca.7.500 kr.Som de ordinære efterskoler har ordblindeefterskoler derfor samme mu-ligheder for at effektivisere og rationalisere driften, uden det går ud overkvaliteten af skolernes undervisningstilbud.Ordblindeefterskolerne er kendt for deres store indsats for anvendelsenaf it i undervisningen og som specialpædagogisk støtte. Et arbejde somhar været med til at udvikle undervisningstilbuddene, samtidig med atudgiften pr. elev til it er faldet.Der er i dag store forskelle på prisen for et efterskoleophold – en forskel,der er bestemt af skolernes egne prisfastsættelser, og som forældrenebetaler 100 pct. af. Skolerne har derfor mulighed for at gennemføre æn-dringer af deres kursustilbud, som vil give dem yderligere muligheder forat nedbringe forældrebetalingen, så besparelserne på elevstøtten ikkeudelukkende skal bæres af forældrene. Det gælder også ordblindeef-terskolerne.Jeg anerkender til fulde den store indsats, som ordblindeefterskolernegør for at hjælpe svage unge i uddannelsessystemet. Det gælder i øvrigtalle de frie kostskoler, hvor man kan se, at de har godt fat i unge, der harbrug for ekstra hjælp til at komme videre i uddannelsessystemet.På trods af besparelserne for efterskolerne de næste år yder staten fortsatmange penge til denne skoleform, herunder til nedbringelse af egenbeta-lingen, og jeg er derfor ikke enig med repræsentanterne for ordblindeef-terskolerne i, at Genopretningsaftalen og finanslovsforslaget er i direktemodstrid med målsætningen om, at 95 pct. af en ungdomsårgang skalhave en ungdomsuddannelse.Jeg er således overbevist om, at det også fremover vil være muligt foralle, der ønsker deres barn skal have et år på en ordblindeefterskole, at fåplads til det i familiens økonomi.
Med venlig hilsen
Tina Nedergaard