Uddannelsesudvalget 2010-11 (1. samling)
UDU Alm.del
Offentligt
Folketingets UddannelsesudvalgChristiansborg
Uddannelsespolitisk afdelingFrederiksholms Kanal 211220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5547E-mail [email protected]www.uvm.dkCVR nr. 20-45-30-44
Svar på spørgsmål 443 (Alm. del):I brev af 19. juli 2011 har udvalget efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF)stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål 443:”Ifølge artiklen ”Rapporter giver forkert billede af skolers kvalitet” (Ber-lingske, den 18.6.2009) er det nødvendigt for regeringen at fremsættelovforslag i Folketinget for at kunne korrigere karakterer for socioøko-nomiske faktorer, men at dette ikke sker, fordi det kræver en lovændringog fordi forligskredsen bag folkeskoleloven ikke bakker op om det.Hvordan mener regeringen nu alligevel, at man kan gennemføre forslagetuden en lovændring, og hvorfor går regeringen imod sin egen forligs-kreds på området, når man tidligere loyalt har ønsket forligskredsensgodkendelse? ”Svar:Det er efter den nuværende lov om gennemsigtighed og åbenhed i ud-dannelserne m.v. ingen begrænsninger for at gennemføre og offentliggø-re en sådan socioøkonomisk reference på skolerne fra centralt hold.Sammenlignelige opgørelser er også tidligere blevet udarbejdet af blandtandet KREVI.Regeringen ønsker åbenhed om folkeskolens resultater og vil derfor sna-rest offentliggøre en socioøkonomisk reference for de enkelte skoler, dersætter skolens resultater i forhold til elevernes sociale og økonomiskebaggrund. En sådan socioøkonomisk reference giver mulighed for øgetåbenhed, og kommunerne og skolerne får i højere grad mulighed for atlære af hinanden, ligesom referencen også vil være et centralt redskab forUndervisningsministeriet i ministeriets kvalitetstilsyn med folkeskolen.Jeg vil i den forbindelse også gerne understrege, at tilsvarende opgørelserblandt andet i Sverige er blevet udarbejdet og offentliggjort i en årrække.
15-08-2011
2Når spørgsmålet tidligere er blevet drøftet politisk med henblik på enlovændring, skyldes det, at spørgsmålet i denne sammenhæng er blevetkoblet til krav til de enkelte skolers offentliggørelser af karakter. Der ersåledes ikke med den nuværende lovgivning hjemmel til at pålægge skolerog kommuner at offentliggøre oplysningerne på deres hjemmesider.Regeringen har i folkeskoleudspillet Faglighed og Frihed fra december2010 forslået, at de enkelte skoler skal udarbejde årlige kvalitetsudvik-lingsrapporter, hvor de nye oplysninger skal indgå. En sådan ordning vilkræve lovændring.
Med venlig hilsen
Troels Lund Poulsen