Trafikudvalget 2010-11 (1. samling)
TRU Alm.del
Offentligt
988452_0001.png
988452_0002.png
988452_0003.png
988452_0004.png
988452_0005.png
Udkast
NOTATDEPARTEMENTETDatoJ. nr.30. marts 20112010-957

Samrådsspørgsmål AA

”Udvalget beder om en orientering om- og en drøftelse af den nylige ledelses-udskiftning i DSB”Nedenfor følger punkter til brug for samrådet den 1. april 2011:
På baggrund af en orientering som jeg harmodtaget fra formanden for DSB’s bestyrel-se, Mogens Granborg, vil jeg til indledningoplyse, DSB den 17. marts holdt bestyrel-sesmøde for bl.a. andet at drøfte årsregn-skab, regnskabsmeddelelse og årsrapportfor 2010 med virksomhedens revisorer:rigsrevisor, Deloitte og KPMG. Det var op-rindelig hensigten, at regnskabsmeddelel-sen skulle have været offentliggjort på etpressemøde umiddelbart efter bestyrelses-mødet, men allerede den 16. besluttede be-styrelsesformanden at udsætte pressemødettil den 18. i lyset af de problematiske for-hold, som revisorforbeholdet var udtryk for.Da jeg ikke selv var til stede på bestyrelses-mødet, kan jeg naturligvis ikke vide, hvadder blev sagt, så jeg baserer mig på den før-omtalte orientering, som jeg har modtagetfra formanden, og som jeg her gengiver ihovedtræk.
På bestyrelsesmødet blev der fra samtligerevisorer rejst usædvanlig kraftig kritik afledelsens håndtering af samarbejdet mel-lem DSB og DSBFirst, herunder Helgolandsagen, og udtalt ord som manglende hold-ninger og manglende respekt for reglerneom samhandel og statsstøtte.På et tidspunkt hvor revisorerne og ledelsenhavde forladt mødet, og hvor den samledebestyrelse var alene, udtrykte flere af de ge-neralforsamlingsvalgte medlemmer mang-lende tillid til at fortsætte med Søren Erik-sen som leder. Ud over den meget alvorligekritik med revisionsforbehold fra alle revi-sorerne blev der også nævnt andre eksem-pler på direktørens handlinger, som vistemanglede respekt for bestyrelsens tilkende-givelser.Bestyrelsen måtte på grund af tidspres af-bryde bestyrelsesmødet ca. kl. 14.30, menblev på mødet enige om at overveje de or-ganisatoriske konsekvenser på et ekstraor-dinært møde søndag den 20. marts.Jeg forlader lige formandens orientering foret kort øjeblik for at nævne, at jeg i andensammenhæng havde inviteret de general-forsamlingsvalgte bestyrelsesmedlemmer ialle Transportministeriets selskaber til etmøde samme dag den 17. marts klokken 17.
Side 2/2
Jeg benyttede lejligheden til at mødes medde generalforsamlingsvalgte bestyrelses-medlemmer i DSB kl. 16 for at høre, hvadder var baggrunden for det alvorlige revisi-onsforbehold, som jeg havde fået at videville komme til stå i DSB’s årsrapport. Des-uden var jeg meget interesseret i at få vide,hvordan det forventede forbehold ville blivekommunikeret til offentligheden.Jeg går nu tilbage til formandens oriente-ring til mig. Han har oplyst, at de general-forsamlingsvalgte medlemmer umiddelbartinden dette møde med mig drøftede dagensofficielle bestyrelsesmøde og nåede til denkonklusion, at man måtte tage afsked medSøren Eriksen, under forudsætning af atmedarbejderrepræsentanterne var blevethørt.Formanden har videre oplyst til mig, at degeneralforsamlingsvalgte medlemmer afbestyrelsen under mødet med mig blev op-mærksomme på, at det ville se helt akavetud, at den administrerende direktør skullepræsentere DSB’s årsregnskab på et pres-semøde den 18. marts, og at bestyrelsenderefter på et møde den 20. marts efter altat dømme skulle beslutte at afskedige ham.Dette førte til, at bestyrelsesmedlemmerneunder mødet med mig bad om at få mulig-
Side 3/3
hed for at drøfte sagen i enerum. Jeg forlodderfor lokalet. Efter en lille halv time badbestyrelsesmedlemmerne mig om igen atdeltage i mødet, og de meddelte mig, atman var nået frem til, at man måtte skridetil afskedigelse af Søren Eriksen nu og her.Bestyrelsesformanden ville herefter påtagesig at lede pressemødet om virksomhedensregnskabsmeddelelse dagen efter.Det hedder videre i formandens orienteringtil mig, at han på grund af tidsnød valgte atkontakte de medarbejdervalgte pr. telefon.Dette skete mellem kl. 17.30 og 18.00, mensde generalforsamlingsvalgte medlemmerfortsat var samlet. Formanden har oplyst, atto af de tre medarbejdervalgte medlemmervar imod afskedigelsen, og ikke ønskede atvære en del af beslutningen. Det tredjemedlem var for.Der har særligt efterfølgende været rejstkritisk af fremgangsmåden, ved at kontaktede medarbejdervalgte pr. telefon, frem forat invitere dem til et møde.I forhold til denne kritik har formandensupplerende oplyst, at bestyrelsens forret-ningsorden indeholder en bestemmelse, ef-ter hvilken bestyrelsen i ekstraordinære til-fælde, hvor afholdelse af bestyrelsesmødeefter formandens opfattelse ikke kan afven-
Side 4/4
tes, dog alligevel kan træffe beslutning vedeksempelvis telefonisk afstemning blandtbestyrelsens medlemmer. Det bedste vildog altid være, at der afholdes et egentligtbestyrelsesmøde.Formanden oplyser videre, at bestyrelsenmødtes den 20. marts, hvor man skulledrøfte de organisatoriske konsekvenser afrevisorkritikken. Den trufne beslutning omat afskedige den administrerende direktørblev drøftet på ny. Men resultatet var detsamme: de seks generalforsamlingsvalgtevar stadig for en fyring plus en af de medar-bejdervalgte.Den samlede bestyrelse har på et møde den29. marts drøftet situationen og har ud-sendt en pressemeddelelse, hvoraf detfremgår, at beslutningen om at afskedigeadministrerende direktør Søren Eriksen erbekræftet.Der er også i bestyrelsen enighed om, atfremgangsmåden i beslutningsprocessenfrem mod afskedigelsen af Søren Eriksenikke har været fuld tilfredsstillende.
Side 5/5