Trafikudvalget 2010-11 (1. samling)
TRU Alm.del
Offentligt
986597_0001.png
986597_0002.png
Udkast
MINISTEREN
TrafikudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
20 . april 20112011-1153
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon33 92 33 55
Trafikudvalget har i brev af 22. marts 2011 stillet mig følgende spørgsmål 916(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Per Clausen (EL).

Spørgsmål nr. 916:

"Ministeren bedes gøre rede for, hvorvidt det er i overensstemmelse med deetiske regler, der gælder for de statslige SOV'ere, at de medarbejdervalgte re-præsentanter ikke deltager i møder, hvor virksomhedens adm. direktør afske-diges, som tilfældet var ved den nylige afskedigelse af DSB’s adm. direktør. "

Svar:

Indledningsvist vil jeg gerne nævne, at jeg ikke er klar over, hvilke etiske reglerspørgeren henviser til. Jeg vil derfor i besvarelsen af spørgsmålet tage ud-gangspunkt i, hvad der fremgår af forretningsordenen for DSB’s bestyrelse.Forretningsordenen er oprettet i henhold til vedtægterne for DSB og fastlæggerrammerne for bestyrelsens arbejde.Det fremgår af DSB’s forretningsorden, at bestyrelsen er beslutningsdygtig, nårover halvdelen af dens medlemmer er til stede forudsat, at der er indkaldt tilbestyrelsesmødet i overensstemmelse med forretningsordenens bestemmelserherom. Beslutning i bestyrelsen må dog ikke tages uden så vidt muligt at samt-lige bestyrelsesmedlemmer har haft adgang til at deltage i sagens behandling.Forretningsordenen for DSB’s bestyrelse indeholder endvidere et afsnit om be-slutning uden møde. Heraf fremgår, at bestyrelsen i ekstraordinære tilfælde,hvor afholdelse af bestyrelsesmøde efter formandens opfattelse ikke kan afven-tes, dog alligevel kan træffe beslutning ved eksempelvis telefonisk afstemningblandt bestyrelsens medlemmer.Efter det for mig oplyste, valgte DSB’s bestyrelsesformand den 17. marts 2011at kontakte de medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer telefonisk på grund afden alvorlige situation med et revisorforbehold og det forestående pressemødeden 18. marts 2011, hvor den administrerende direktør skulle præsentere DSB’sårsrapport for 2010.
På den baggrund kan jeg have forståelse for, at bestyrelsen var under et visttidspres. Men det ville have været bedst, om der havde været mulighed for, atde medarbejdervalgte blev inviteret til et møde, eventuelt et telefonmøde, såle-des at sagen kunne have været drøftet i plenum.Jeg har da også noteret mig, at bestyrelsen i en pressemeddelelse har udtalt, atder er enighed om, at fremgangsmåden i beslutningsprocessen frem mod af-skedigelsen af Søren Eriksen ikke har været fuld tilfredsstillende.Det hedder videre i pressemeddelelsen, at den samlede bestyrelse nu er enigeom at se fremad og få undersøgt de rejste forhold i DSBFirst til bunds.
Side 2/2
Med venlig hilsen
Hans Chr. Schmidt