Trafikudvalget 2010-11 (1. samling)
TRU Alm.del
Offentligt
911724_0001.png
Udkast
MINISTEREN
Folketingets TrafikudvalgChristiansborg1240 København K
DatoDok.idJ. nr.
8. november 20102010-4112
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon33 92 33 55
Trafikudvalget har i brev af 19. oktober 2010 stillet mig følgende spørgsmål 81,(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Per Clausen (EL).

Spørgsmål nr. 81:

"Ministeren bedes gøre rede for, hvorvidt det - teknisk set - er muligt for Kli-plev Motorway Group at gå fallit i den periode, hvor selskabet er ansvarligt foranlæg og vedligehold af motorvejen Kliplev-Sønderborg. Hvis ministeren kansvare bekræftende herpå, bedes oplyst om statens funktion med hensyn til atovertage finansieringen, færdiggøre evt. resterende anlægsarbejde eller overta-ge vedligeholdelsen af projektet."

Svar:

Kliplev Motorway Group (KMG) kan som enhver anden privat virksomhed gå ibetalingsstandsning eller konkurs. Selskabet bag KMG, østrigske STRABAG SE,er blandt Europas 5 største entreprenørkoncerner med en egenkapital på 3,1mia. euro i 2007 svarende til godt 23 mia. kr.Der er indgået en trepartsaftale mellem Vejdirektoratet, KMG og KMGs finan-cier, hvor det er fastsat, at financieren kan lade et andet selskab indtræde i afta-len i tilfælde af en eventuel konkurs. Dette selskab vil skulle påtage sig et soli-darisk ansvar for KMGs forpligtelser og rettigheder i henhold til aftalen.Såfremt financieren ikke udnytter muligheden for at lade et nyt selskab indtræ-de i aftalen, kan staten ophæve aftalen. Staten vil i så fald skulle indgå en aftalemed en ny entreprenør.For at imødegå eventuelle tab stiller KMG i henhold til aftalen en garanti på100 mio. kr. i forbindelse med anlæg af motorvejen. Senest i forbindelse medanlægsbetalingen skal KMG derudover stille en garanti på 300 mio. kr., som af-spejler statens risiko i forbindelse med de 26 års drift af motorvejen.
Med venlig hilsen
Hans Chr. Schmidt