Trafikudvalget 2010-11 (1. samling)
TRU Alm.del
Offentligt
963580_0001.png
Udkast
MINISTEREN
TrafikudvalgetFolketinget
Dato1. marts 2011J. nr. 2011-546Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon33 92 33 55
Trafikudvalget har i brev af 7. februar 2011 stillet mig følgende spørgsmål 668(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Per Clausen (EL).

Spørgsmål nr. 668:

"Ministeren bedes redegøre for de regler, som gør det muligt for lufthavne atgodkende f.eks. knive og andre redskaber inde på lufthavnens områder, ogoplyse hvilken kontrol der er med disse godkendelser."

Svar:

I henhold til EU reglerne på området må genstande, der er opført på listen overforbudte genstande, kun medbringes, hvis vedkommende person erbemyndiget til at varetage opgaver, der er nødvendige for driften aflufthavnsfaciliteter, driften af luftfartøjer eller udførelse af opgaver underflyvningen.Det kan oplyses, at bemyndigelsen til at meddele tilladelse til, at ansatte oglignende kan medtage knive og andre forbudte genstande på en lufthavn ogombord på luftfartøjer fremgår af EU reglerne; jf. EU forordning 185/2010.Bemyndigelsen er indarbejdet i Det danske Nationale Sikkerhedsprogram forCivil Luftfart.Det er således lufthavnen, der fører kontrol og tilsyn med overholdelse afbemyndigelsen. Både i forbindelse med meddelelse af bemyndigelsen ogløbende undervejs. Trafikstyrelsen fører tilsyn med, at lufthavnen lever op tilsin kontrol- og tilsynsforpligtigelse.For så vidt angår forbudte genstande, som måtte være til salg i lufthavnensforretninger, fremgår det af Det danske Nationale Sikkerhedsprogram for CivilLuftfart, at forbudte genstande må opbevares i security beskyttede områdereller ombord på et luftfartøj, forudsat at de opbevares under sikre forhold. Detvil sige at de blandt andet ikke kan komme ud blandt passagererne.Med venlig hilsen
Hans Chr. Schmidt