Trafikudvalget 2010-11 (1. samling)
TRU Alm.del
Offentligt
961542_0001.png
961542_0002.png
MINISTEREN
TrafikudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
24. februar 20112011-454
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon33 92 33 55
Trafikudvalget har i brev af 31. januar 2011 stillet mig følgende spørgsmål 620(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Per Clausen (EL).

Spørgsmål nr. 620:

"Ministeren bedes gøre rede for, hvordan statsforvaltningernes kontrol medtrafikselskaberne foregår i praksis, og det bedes oplyst om metode, hyppighed,påtale, sanktioner mv., belyst med udvalgte eksempler, jf. svar nr. 465."

Svar:

Jeg vil gerne slå fast, at statsforvaltningens tilsynsforpligtelse over for trafiksel-skaberne alene består i at påse, at trafikselskaberne overholder lovgivningen.Det må påhvile den kommune eller region, som har bestilt den enkelte busrute,at tilse, at de får den ydelse, de har betalt for.Generelt om statsforvaltningens tilsyn kan Indenrigs- og Sundhedsministerietoplyse, at statsforvaltningen fører tilsyn med, at kommunerne og kommunalefællesskaber, herunder fx trafikselskaber efter lov om trafikselskaber, overhol-der den lovgivning, der særligt gælder for offentlige myndigheder.Statsforvaltningens tilsyn er et retligt tilsyn. Det betyder, at statsforvaltningenikke kan tage stilling til, om en kommunes eller et kommunalt fællesskabs di-spositioner er rimelige eller hensigtsmæssige. Spørgsmål om, hvorledes trafik-selskaberne nærmere udmønter opgaven med bl.a. varetagelse af offentlig ser-vicetrafik i form af rutekørsel, herunder om opgaven er hensigtsmæssigt tilret-telagt og gennemført, falder således uden for statsforvaltningens tilsyn.En tilsynssag rejses ofte på baggrund af henvendelser fra borgere eller andre,herunder en række myndigheder. Statsforvaltningen beslutter selv, om der ertilstrækkeligt grundlag for at rejse en tilsynssag. Statsforvaltningens tilsyn erpligtmæssigt i den forstand, at statsforvaltningen har pligt til at undersøge ensag nærmere, hvis der foreligger oplysninger, som giver grund til at antage, atder er en vis sandsynlighed for en ulovlighed, som ikke er en bagatel.De fleste tilsynssager afsluttes med en vejledende udtalelse. Statsforvaltningenhar efter kommunestyrelsesloven endvidere følgende reakti0nsmuligheder:
Annullering og suspension af kommunalbestyrelsens beslutninger, anlæggelseaf erstatningssag, erstatningsretlig bod, tvangsbøder samt anlæggelse af aner-kendelsessøgsmål.
Side 2/2
Med venlig hilsen
Hans Chr. Schmidt