Trafikudvalget 2010-11 (1. samling)
TRU Alm.del
Offentligt
946997_0001.png
946997_0002.png
MINISTEREN
TrafikudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
24. januar 20112011-100
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon33 92 33 55
Trafikudvalget har i brev af 4. januar 2011 stillet mig følgende spørgsmål 465(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Per Clausen (EL).

Spørgsmål nr. 465:

"Vil ministeren redegøre for, om det er kommunerne, der skal kontrollere, omtrafikselskaberne udfører den kørsel, som trafikselskaberne betales afkommunerne for at planlægge og udføre?"

Svar:

Tilsynet med trafikselskaberne varetages af statsforvaltningerne i overens-stemmelse med reglerne i den kommunale styrelseslovgivning, jf. bekendtgø-relse om vedtægter for organisering af trafikselskaber (standardvedtægt). Detindebærer, at statsforvaltningerne fører tilsyn med, om trafikselskaberne over-holder den lovgivning, der særligt gælder for offentlige myndigheder, herundertrafikselskabsloven, jf. § 48 i kommunestyrelsesloven.Trafikselskaberne har ansvaret for at fastlægge rutenet, køreplaner og lokaleruter i kommunerne. Oprettelse og fastlæggelse af lokale ruter i kommunernesker efter ønske fra den enkelte kommune. Tilsvarende fastlægges de regionaleruter efter regionernes ønske.Trafikselskaberne rådgiver kommuner og regioner med hensyn til optimal rute-struktur og serviceniveau og koordinerer ønsker mellem kommuner indbyrdessamt mellem kommuner og regioner.Selskaberne udbyder herefter trafikbetjeningen således, at den udføres på kon-trakt med vognmænd.Trafikselskaberne kan gøre almindelige misligholdelsesbeføjelser gældende,hvis vognmændene ikke overholder kontrakterne.Trafikselskaberne ledes af organer, som er valgt af kommuner og regioner efternærmere regler i trafikselskabsloven. Kommunerne har derfor kontrol med sel-skaberne i den forstand, at de er med til at vælge ledelsen. Bestyrelserne i tra-fikselskaberne, der har det overordnede ansvar for trafikselskaberne, består i
dag i vid udstrækning af kommunalbestyrelsesmedlemmer, som naturligvis kantage konkrete sager op om planlægning og udførelse af bustrafikken.
Side 2/2
Med venlig hilsen
Hans Chr. Schmidt