Trafikudvalget 2010-11 (1. samling)
TRU Alm.del
Offentligt
938331_0001.png
938331_0002.png
Folketingets TrafikudvalgChristiansborg
Finansministeren
21. december 2010
Svar på Trafikudvalgets spørgsmål nr. 331 af 10. december 2010(Alm. del - § 7) stillet efter ønske fra Magnus Heunicke (S).

Spørgsmål:

”I forlængelse af samrådet i Trafikudvalget om besparelser på DSB bedes ministe-ren oplyse, hvilken rente DSB vil skulle betale, hvis de optager lån på de 300 mio.kr., som de skal yde til staten ifølge regeringens finanslovsaftale, og hvilken renteville staten skulle betale, hvis staten optager et lån på 300 mio. kr.?”

Svar:

DSB’s samlede låneoptagelse afhænger af mange forhold, herunder blandt andet:Et forbedret driftsresultat gennem for eksempel effektiviseringer vil reduce-re låneoptagelsen.Ændringer i arbejdskapitalen vil resultere i et ændret behov for låneoptagel-se.Investeringer vil øge låneoptagelsen, mens frasalg af aktiver vil reducerelåneoptagelsen.Udlodning af udbytte til ejeren vil øge låneoptagelsen, mens udbytter fradatterselskaber reducerer låneoptagelsen.Herudover kan et træk på likvidbeholdningen reducere låneoptagelsen.
En række forhold peger på, at der er et betydeligt effektiviseringspotentiale i DSB.Ved at realisere dette effektiviseringspotentiale i DSB er det muligt at reducere destatslige nettoudgifter vedrørende jernbanedrift, uden at DSB’s nettogæld ændres.Generelt styres de statslige selskaber i forhold til, at de skal have en hensigtsmæs-sig kapitalstruktur. Dette bidrager blandt andet til at skabe bedre incitamenter tilen effektiv drift i selskabet. Samtidig bemærkes, at det kan være i konflikt medstatsstøttereglerne, hvis statslige selskaber har for stor egenkapital.Herudover kan det bemærkes, at statens selskaber, herunder også DSB, genereltskal låne på markedsvilkår. En del af DSB’s låneoptagelse sker dog med statsga-ranti. De faktiske låneomkostninger vil afhænge af forskellige forhold, herunderlånets løbetid og rentevalg (fast eller variabelt).
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen