Trafikudvalget 2010-11 (1. samling)
TRU Alm.del
Offentligt
934630_0001.png
934630_0002.png
934630_0003.png
FolketingetTrafikudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
15. december 2010Færdsels- og våben-kontoret2010-151-0444MDT40878
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 178 (Alm. del), som Folke-tingets Trafikudvalg har stillet til justitsministeren den 8. november2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).
Lars Barfoed/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 178 fra Folketingets Trafikudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes kommentere det seneste tilfælde af grovforskelsbehandling til gavn for en udenlandsk lastbilchauffør,jf. artiklen ”Advokat: Hvor er anklagemyndighedens nidkær-hed henne” fra www.transportnyhederne.dk den 5. november2010.”

Svar:

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har Justitsministeriet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, som har oplyst følgende:”I den artikel, der henvises til i spørgsmålet, omtales et færd-selsuheld, som fandt sted den 2. november 2010 i Odense, hvoren litauisk lastbilchauffør i et højresving kørte op over et fortovi et vejkryds og ramte et vejskilt og en cykel. Fyns Politi afgjor-de sagen med et bødeforelæg til chaufføren på 1.000 kr. forovertrædelse af færdselsloven.Det anføres i artiklen, bl.a. under henvisning til den konkretesag, at politi og anklagemyndighed forskelsbehandler danske ogudenlandske chauffører, når de bliver impliceret i færdselsuheldi Danmark.Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udta-lelse og sagens akter fra Fyns Politi, der har behandlet den på-gældende sag. Det fremgår heraf, at Fyns Politi den 2. november2010 modtog en anmeldelse om, at en lastbil i et højresvinghavde påkørt en cyklist med materiel skade til følge. Af anmel-delsen fremgik endvidere, at chaufføren skulle have truet an-melder med en kniv, og at han efterfølgende skulle have forsøgtat bakke ind i anmelder med vilje.Det fremgår endvidere af sagen, at lastbilchaufføren forklaredetil politiet, at han samme dag var kørt fra Polen mod en adresse iOdense. Da han ankom til Odense, kørte han ind på en vej, hvorder var opsat et skilt om indkørsel forbudt for lastbiler. Han tro-ede, at skiltet betød, at lastbiler ikke måtte parkere. Da han efter-følgende drejede til højre, bemærkede han, at bagerste hjulparvar oppe på fortovet. Han lagde ikke mærke til, at han ramte etvejskilt eller kørte over en cykel. Han afviste endvidere at havetruet med en kniv og at have forsøgt at bakke ind i nogen.Lastbilchaufføren deltog i to alkometertests, som viste alkohol-promiller på henholdsvis 0,3 og 0,4. Der blev efterfølgende ud-taget en blodprøve, der ikke påviste alkoholpåvirkning.
2
Fyns Politi fandt ikke grundlag for at rejse tiltale mod lastbil-chaufføren for i forbindelse med færdselsuheldet at have over-trådt straffelovens § 252 (forvoldelse af nærliggende fare fornogens liv eller førlighed for vindings skyld, af grov kådhed el-ler på lignende hensynsløs måde). Fyns Politi lagde herved vægtpå, at der ikke var oplysninger i sagen, der understøttede, atchaufføren havde forsæt til fareforvoldelse.Efter en bevismæssig vurdering af sagen fandt Fyns Politi end-videre ikke i øvrigt grundlag for at rejse tiltale mod lastbilchauf-føren for andet end overtrædelse af færdselsloven.Sagen blev herefter afgjort med et bødeforelæg til lastbilchauf-føren på 1.000 kr. for overtrædelse af færdselslovens § 3, stk. 1,og § 4, stk. 1, ved ikke at have udvist fornøden agtpågivenhedved svingning til højre, hvilket var medvirkende årsag til, at derskete sammenstød med en cyklist med materiel skade til følge,og ved at have kørt frem mod skiltning, der tilkendegav, at ind-kørsel med lastbil var forbudt.Som det fremgår, er Fyns Politis afgørelse i den foreliggendesag således truffet på baggrund af en konkret vurdering af sagen,herunder de foreliggende beviser. Det kan tilføjes, at Fyns Poli-tis afgørelse om at opgive påtale i de øvrige forhold kan påkla-ges til den regionale statsadvokat, som inden for en frist på 2måneder kan omgøre afgørelsen, jf. retsplejelovens § 724, stk. 2.Fyns Politis afgørelse er efter det oplyste ikke blevet påklaget.”Jeg kan henholde mig til Rigsadvokatens udtalelse.
3