Trafikudvalget 2010-11 (1. samling)
TRU Alm.del
Offentligt
1023904_0001.png
Udkast
MINISTEREN
Folketingets TrafikudvalgChristiansborg1240 København K
DatoDok.idJ. nr.
15. august 20112011-2639
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon33 92 33 55
Trafikudvalget har i brev af 19. juli 2011 stillet mig følgende spørgsmål nr. 1756(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Per Clausen (EL).

Spørgsmål nr. 1756:

"Ministeren bedes gøre rede for de teknologiske muligheder for at installere”jammere” i biler (person- såvel som lastbiler), der forhindrer brugen af mobil-telefon, pc’ere under kørslen, men kun når bilen holder stille."

Svar:

Jeg har anmodet Trafikstyrelsen om en udtalelse. Trafikstyrelsen har med bi-drag fra IT- og Telestyrelsen oplyst følgende:En jammer er karakteriseret ved at være en radiosender, der udsender støj påradiofrekvenser, så den normale radiokommunikation umuliggøres i det geo-grafiske område, hvor jammeren bruges.Radioudstyr må kun markedsføres, hvis det er konstrueret således, at det effek-tivt udnytter det frekvensbånd, der er allokeret til den pågældende form for ra-diokommunikation, således at uacceptable forstyrrelser undgås.Jammere overholder ikke de nævnte væsentlige krav i lovgivningen, idet jam-mere netop er karakteriseret ved at have som formål at forstyrre andre appara-ter og tjenester.Hverken Trafikstyrelsen eller IT- og Telestyrelsen, som tidligere har fået lig-nende henvendelser om sådanne muligheder, fx til fængsler, har kendskab tiljammere, som kan afskærmes tilstrækkeligt til, at de fx ville kunne fungere ef-fektivt i en kørende bil uden at påvirke en parkeret bil, som passeres.Uanset om de fandtes er det således, jf. ovenfor, ulovligt at markedsføre ogbruge jammere i Danmark. Dog med den undtagelse, at politiet i særlige tilfæl-de, i medfør af terrorlovgivningen, har mulighed for at bruge jammere.Med venlig hilsenHans Chr. Schmidt