Trafikudvalget 2010-11 (1. samling)
TRU Alm.del
Offentligt
1026311_0001.png
1026311_0002.png
Udkast
MINISTEREN
TrafikudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
25. august 20112011-2526
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon33 92 33 55
Trafikudvalget har i brev af 7. juli 2011 stillet mig følgende spørgsmål 1688(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Jonas Dahl (SF).

Spørgsmål nr. 1688:

"Vil ministeren oplyse om mulighederne for at kompensere de berørte elever påDanish Aviation College og at forbyde forudbetalinger til flyveskoler?"

Svar:

Efter det oplyste har elever på flyveskolen Danish Aviation College forudbetaltskolen til dækning af deres uddannelse. Det er en privat aftale, der er indgåetmellem eleverne og skolen, og jeg har derfor desværre ikke mulighed for athjælpe dem i den situation, de er kommet i, efter at skolen er lukket.Trafikstyrelsen har dog besluttet at frafalde kravet om de gebyrer som er betalttil Trafikstyrelsen for allerede afholdte prøver. Dette vil gælde for de elever, derer kommet i klemme ved lukningen af Danish Aviation College.Jeg kan oplyse, at Transportministeriet har overvejet, hvordan der kan laves enbedre sikring af pilotelevers forudbetalinger til de private flyveskoler.Erfaringer fra området viser, at dialog og samarbejde om aktuelleproblemstillinger giver de bedste resultater i forhold til anvendelsen afressourcer. Frivillige ordninger kan træde i kraft umiddelbart, mens lovgivningpå området ville betyde, at en ordning først kunne træde i kraft senere. Endeligforventes der EU-regler på området inden for nogle år, og det vil væreuhensigtsmæssigt at etablere ny dansk lovgivning kort tid forinden.Jeg har på den baggrund besluttet at indføre to frivillige ordninger kaldet”Good practice 1 og 2”.”Good practice – 1” består af følgende:Flyveskolen har underskrevet en ”tro og love"-erklæring, hvoraf det fremgår, atflyveskolen ikke modtager forudbetaling for undervisningen.
”Good practice – 2” består af følgende:Betaling og undervisning skal så vidt muligt udveksles samtidigt, eleverne skalpræsentere en bankgaranti for hele uddannelsens pris, og flyveskolen skalpræsentere en ubetinget bankgaranti på f.eks. 150.000 kr. pr. elev, dog mindst1 mio. kr. pr. skole.Ordningerne for ”Good practice” er nærmere beskrevet på Trafikstyrelsenshjemmeside www.trafikstyrelsen.dk. Her findes desuden lister med deflyveskoler, der overfor Trafikstyrelsen har dokumenteret, at de lever op tilovenstående krav. Der er pr. 15. juli 2011 indgået aftaler med fire flyveskolerom deltagelse i ”Good practice – 1”-ordningen og aftale med én flyveskole omdeltagelse i ”Good practice – 2”-ordningen.Hvis der ikke kan opnås de ønskede resultater via de frivillige ordninger, vil jegoverveje, om der evt. skal fastsættes krav gennem lovgivning, jfr. dog her EU-aspektet nævnt ovenfor.
Side 2/2
Med venlig hilsen
Hans Chr. Schmidt