Trafikudvalget 2010-11 (1. samling)
TRU Alm.del
Offentligt
1016518_0001.png
1016518_0002.png
Udkast
MINISTEREN
TrafikudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
30. juni 2011
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon33 92 33 55
Trafikudvalget har i brev af 7/6-2011 stillet mig følgende spørgsmål 1493 (TRUalm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraVibeke Grave (S).

Spørgsmål nr. 1493:

"Movias bestyrelse har besluttet at nedlægge det personlige billetsalg på Lol-landsbanen i løbet af det næste halve år på grund af rejsekortets indførelse påstrækningen. Samtidig er meldingen fra Vestsjælland, hvor Rejsekortet er ind-ført, at billetsystemet højst fungerer på eksperimentel plan, hvilket bl.a. inde-bærer, at rejsendes træk og indsæt på kortet først registreres senere og i nogletilfælde først efter flere måneder.På den baggrund bedes transportministeren besvare følgende:– Mener ministeren, at det er en rimelig beslutning over for Lollandsbanenskunder, at de i løbet af det næste halve år vil blive helt afhængige af et beta-lingskort, der ikke virker på nuværende tidspunkt?– Vil ministeren tage initiativer til at sikre, at kortet kommer til at fungere bed-re nu og her og under alle omstændigheder, inden trafikselskabet høster gevin-sten i form af sparet personale?– Hvilke rettigheder har de rejsende, såfremt serviceringen ikke står mål meddet, som rejsekortet lover?– Hvor vil en rejsende fra Lolland kunne påfylde penge på sit kort, hvis denneønsker at få klaret dette ved personlig betjening?– Vil rejsende, f.eks. udenlandske turister, på Lollandsbanen i fremtiden kunnekøbe deres billetter kontant?– Hvilke muligheder findes der for de medborgere på Lolland og Falster, derikke er i stand til at betjene hverken mobiltelefon eller et betalingskort?"

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Movia, som oplyser følgende:”Beslutningen om at lukke det personlige billetsalg på Lollandsbanen er truffetaf Regionstog A/S og ikke Movias bestyrelse.Ad 1.
Rejsekort fungerer på tilfredsstillende vis for rejser internt i takstområde Vest(TV), hvor rejsekortet er indført som erstatning for de tidligere klippekort. Rej-sekortet fungerer endvidere for togrejser i takstområde Syd, herunder Lol-landsbanen, samt togrejser mellem Syd og Vest.Rejsekortet forventes udrullet i takstområde Syd (TS) i oktober 2011 og vil hererstatte boomerangkort, værdikort og periodekort. Det betyder, at kunder dertidligere har anvendt disse rejsehjemler skal overgå til rejsekort, herunderkunder på Lollandsbanen. Der er således ikke tale om, at kunderne på Lol-landsbanen bliver afhængige af et ”betalingskort, der ikke virker på nuværendetidspunkt”!Ad 2Kortet fungerer i takstområde Vest jf. ovenfor og vil først blive udrullet til bus-serne i takstområde Syd, når Movia er sikker på, at det også vil virke her. Indfø-relsen af rejsekortet er ikke forbundet med personalebesparelse.Ad 3Trafikselskabernes kundeinformationer oplyser om klagemuligheder både påselskabernes hjemmesider og ved personlig henvendelse. Trafikselskaberne erendvidere tilknyttet Ankenævnet for Bus, Tog og Metro.Ad 4I forbindelse med udrulningen af rejsekortet til busser i takstområde Syd etab-leres 30 salgssteder ud over de eksisterende DSB stationer med billetsalg.Ad 5Ja, kontantbilletter kan købes i automater på stationerneAd 6Kontantbilletter købt i busser eller billetautomater på stationer – præcis somtilfældet er i dag. Derudover vil det være muligt på betjente salgssteder medkontanter at købe et optanket rejsekort anonym.”
Side 2/2
Med venlig hilsen
Hans Chr. Schmidt