Trafikudvalget 2010-11 (1. samling)
TRU Alm.del
Offentligt
1008902_0001.png
1008902_0002.png
1008902_0003.png
1008902_0004.png
1008902_0005.png
Samråd om afmærkning ved vejarbejde
Indledning
Jeg vil gerne starte med at sige, at jegsynes det er fuldstændig uacceptabelt, atder er bilister, som kører med megethøje hastigheder ved vejarbejde.Som alle andre mennesker, skalvejarbejdere naturligvis også kunne følesig trygge, når de er på arbejde.I disse år sætter vi rigtig megetvejarbejde i gang, og det er naturligvispositivt, fordi det skaber bedre mobilitet.Men når der gennemføres megetvejarbejde vil der være mange steder,hvor bilisterne skal være opmærksommeog tage hensyn i deres kørsel.
Side 2/5
At hastighederne overholdes handler omafmærkning, skiltning og information,og det er Transportministeriets ansvar.Det handler dog i lige så høj grad omkontrol, og det er politiets ogJustitsministeriets ansvar.I Transportministeriet arbejder vi heletiden for at skabe større sikkerhed påvejene.Revision af reglerfor afmærkning
Vejdirektoratet har som et af de senesteinitiativer nedsat en arbejdsgruppe, somskal se på, om de nuværende regler forafmærkning er gode nok.Arbejdsgruppen vil have særligt fokus påat afmærkningen skal være med til atnedbringe hastighederne ved passage afvejarbejde.
Side 3/5
Nyt bodssystem
Vejdirektoratet har også igangsat etsamarbejde med brancheforeningen omat udvikle et bodssystem, der kan træde ikraft, når entreprenørerne ikkeoverholder regler for afmærkning.
Ny uddannelse
Og Vejdirektoratet er i gang med atudvikle et nyt uddannelsesforløb, derskal optimere viden og færdigheder i”vejen som arbejdsplads”.Vi gør således allerede meget for atoptimere og forbedre afmærkning ogskiltning. Men vi skal udnytte alle deredskaber vi har, hvis vi skal have fat i defartglade bilister.
Kampagner
Et vores vigtigste redskaber erkampagner. Vores erfaring er, at de har
Side 4/5
en effekt. Derfor sætter vi også løbendeind med kampagner, for at øgebilisternes opmærksomhed på deresadfærd i trafikken.Som det seneste initiativ harVejdirektoratet startet en kampagne iforbindelse med vejarbejder, hvorsloganet er ”Pas på min far”. Sammenmed billeder af vejarbejderes børn, skalbudskabet bidrage til at sætte etmenneskeligt ansigt på de mange, derarbejder for at skabe bedre mobilitet.Samarbejde medpolitiet
Selvom vi skilter og afmærker efter allekunstens regler, vil der stadig værebilister, som kører for stærkt vedvejarbejder.
Side 5/5
Derfor er det også utrolig vigtigt, at derfølges op med kontrol af politiet.Vejdirektoratet har derfor også et tætsamarbejde med det lokale politi, omfartkontroller ved vejarbejder.Dette samarbejde mellemvejmyndigheder og politi er helt centralt,hvis vi skal stoppe de fartgale bilister.Afslutning
Afslutningsvis vil jeg sige, at jeg håber, atden store opmærksomhed på for høj fartvil bidrage til, at bilisterne løfter fodenlidt fra speederen, når de kører forbi etvejarbejde.