Trafikudvalget 2010-11 (1. samling)
TRU Alm.del
Offentligt
1007829_0001.png
1007829_0002.png
7. juni 2011
Besvarelse af trafikudvalgsspørgsmål nr. 1351 stillet af folketingsmedlem Jonas Dahl, SF.

Spørgsmål nr. 1351:

”Ministeren bedes redegøre for sikkerheden på de danske havne, når gødning opbevares påen sådan måde, at det udgør en potentiel eksplosions risiko, herunder også hvem der ermyndighed for- og fører tilsyn og kontrol med denne opbevaring.”

Svar:

Beredskabsstyrelsen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarel-se.Beredskabsstyrelsen har i den anledning oplyst følgende:”Beredskabsstyrelsen lægger til grund, at der med ”gødning” refereres til ammonium-nitratholdige gødningsprodukter, idet der blandt disse kan forekomme produktsam-mensætninger, som kan have særligt farlige egenskaber.Visse typer ammoniumnitratholdige gødningsprodukter har fysiske og kemiske egen-skaber, der bevirker, at de under bestemte forhold kan eksplodere. Sådanne gød-ningsprodukter er omfattet af Indenrigsministeriets (nu Forsvarsministeriets) bekendt-gørelse nr. 998 af 27. november 1996 om opbevaring af faste ammoniumnitratholdigeprodukter med højt nitrogenindhold, som er fastsat i medfør af beredskabsloven ogadministreres af Beredskabsstyrelsen.Det kræver en tilladelse fra Beredskabsstyrelsen til at opbevare gødningsprodukteromfattet af bekendtgørelsen, og vilkårene for tilladelsen skal sikre, at det ikke er for-bundet med en risiko for eksplosion at opbevare gødningsprodukterne. Der er eksem-pelvis krav til oplagsbygningens indretning og afstanden til nabogrunde.Kommunalbestyrelsen (redningsberedskabet) i den kommune, hvor opbevaringen sker,foretager tilsyn (brandsyn) mindst hvert andet år i lighed med, hvad der gælder forandre brand- og eksplosionsfarlige virksomheder.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Der er kun udstedt ganske få tilladelser efter bekendtgørelsen, idet den altovervejendedel af gødningsprodukterne, der anvendes i Danmark, er såkaldt EF-gødning, der ikkeer omfattet af bekendtgørelsen.EF-gødning anses ikke for at have eksplosionsfarlige egenskaber, idet der i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2003/2003 (gødningsforordningen), somadministreres af Plantedirektoratet, er fastsat krav om, at hver enkelt type markedsførtEF-ammoniumnitratgødning med højt kvælstofindhold (nitrogenindhold) skal underka-stes en detonérbarhedsprøve, som skal påvise, at produktet ikke er tilbøjeligt til ateksplodere.Finder den enkelte kommunalbestyrelse (redningsberedskabet), at der i konkrete sagerom opbevaring af ammoniumnitratholdige gødningsprodukter - der ikke er omfattet afbekendtgørelsen om opbevaring af faste ammoniumnitratholdige produkter med højtnitrogenindhold - er behov for at stille vilkår for indretningen og benyttelsen af opbe-varingsstedet med henblik på at mindske risikoen for brandfare mest muligt og at sikreforsvarlige rednings- og slukningsmuligheder bedst muligt, er der dog hjemmel hertil iberedskabslovens § 34, stk. 2.”Jeg kan henholde mig til det, som Beredskabsstyrelsen har oplyst.Jeg kan endvidere oplyse, at jeg har forelagt Beredskabsstyrelsens udtalelse for Miljømini-steriet med henblik på en eventuel supplerende udtalelse. Miljøministeriet har i den anled-ning oplyst følgende:”Ammoniumnitratholdige gødningsprodukter er i øvrigt generelt omfattet af miljølov-givningen. Det vil også gælde for de gødningsprodukter, der ikke er omfattet af be-redskabslovgivningen, fordi de ikke anses for at have eksplosionsfarlige egenskaber.Endvidere kan det nævnes, at store oplag af visse ammoniumnitratholdige gødnings-produkter er omfattet af Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 1666 af 14. december2006 om kontrol med risikoen for større uheld med farlige stoffer. I disse tilfælde stil-les der omfattende krav til, at virksomheden dokumenterer, at større uheld er fore-bygget i tilstrækkelig grad.”
Side 2/2