Trafikudvalget 2010-11 (1. samling)
TRU Alm.del
Offentligt
997465_0001.png
997465_0002.png
997465_0003.png
Udkast
MINISTEREN
TrafikudvalgetFolketinget
DatoJ.nr.
16. maj 20112011-1540
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon33 92 33 55
Trafikudvalget har i brev af 18. april 2011 stillet mig følgende spørgsmål 1111(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Villum Christensen (LA).

Spørgsmål nr. 1111:

"Er ministeren bekendt med, at op mod en mio. danskere i dag er afskåret fra atbenytte sig af Rejsekort, jf. artiklen "En million danskere afskåret fra Rejsekort"i Ingeniøren, den 14. april 2011, da de ikke har dankort og kun kan betale kon-tant for rejsen på nogle stationer, og hvis ja, har ministeren i sinde at imøde-komme denne gruppe og sikre, at alle har lige mulighed for at benytte sig afkollektiv trafik?"

Svar:

Først og fremmest må jeg sige, at det er vigtigt, at alle har adgang til at brugerejsekortet. Jeg har derfor spurgt Rejsekort A/S, hvilke betalingsmulighederder er i dag, samt hvilke bestræbelser, der bliver gjort, for at udvide betalings-mulighederne. Om betalingsmulighederne har Rejsekort A/S oplyst:"Det er ikke korrekt at nogen danskere er afskåret fra at bruge rejsekortet. Rej-sekortet kan i dag benyttes af alle, idet der på betjente salgssteder kan betalesmed kontanter og alle gængse typer af betalingskort. Fremover vil der i forbin-delse med den fortsatte udrulning blive åbnet for endnu flere betjente og selv-betjente muligheder i takt med den oplevede efterspørgsel vokser.Rejsekortsystemet er fortsat under udvikling både funktionelt og i forhold tilden geografiske udbredelse. Det betyder, at man på nuværende tidspunkt kantilbyde kunderne en del af de kontraherede funktioner og derudover kommerder efterfølgende en række yderligere funktioner.På nuværende tidspunkt kan man købe og betale samt optanke et rejsekort pånedenstående måder:På www.rejsekort.dkPå hjemmesiden kan man købe et rejsekort, dvs. et rejsekort personligtm/u foto og et rejsekort flex, bestille en løbende automatisk optankning
med en ”tank-op”-aftale - eller selv foretage optankning af et rejsekort.På rejsekort.dk kan man anvende Dankort eller Visa/Dankort.Hos betjente salgssteder på DSB stationerI de 13 betjente salgssteder på Sjælland udenfor hovedstadsområdet,bestående af DSB Kort & Godt salgssteder og 7-eleven kiosker på stati-oner i Vest- og Sydsjælland, kan man bestille personligt rejsekort m/ufoto og købe et rejsekort flex. Man kan få optanket alle typer rejsekortsamt bestille automatisk optankning - en ”tank-op”-aftale - til et rejse-kort personligt og rejsekort flex. En automatisk tank-op aftale kræverp.t. at kunden har et Dankort eller Visa/Dankort. Man kan endviderekøbe og optanke et rejsekort anonymt. Hvis rejsekortet købes og optan-kes på salgsstederne kan man betale med Dankort og andre bank kre-dit- og betalingskort samt kontanter. Antallet af DSB salgssteder vil bli-ve udvidet til oktober, når der rulles ud i busser i Movia Syd.Hos Movia salgsstederMovia sælger fra 9 agenter i Vestsjælland (se adresser på rejsekort.dk)optankede rejsekort anonymt, som koster 80 kr. og er optanket med170 kr. Hos 3 af disse agenter kan alle typer rejsekort tankes op, og mankan betale med kontanter og Dankort og Visa/Dankort. Movia planlæg-ger i Vestsjælland at udvide både antallet af salgssteder til salg af forudoptankede anonyme kort og salgssteder til salg og optankning af rejse-kort inden sommerferien. Ved udrulningen af rejsekort også til busser iMovia Syd vil antallet af salgssteder blive udvidet i takt med efter-spørgslen.RejsekortautomaterDSB har opsat rejsekortautomater på alle stationer på Vest og Sydsjæl-land. I rejsekortautomaterne kan man optanke alle typer rejsekort, per-sonlige, flex og anonyme. Man kan som hovedregel kun anvende Dan-kort eller Visa/Dankort i rejsekortautomaterne.Rejsekort KundecenterVed opkald til Rejsekort Kundecenter kan man rekvirere og få tilsendtet bestillingsskema til et personligt rejsekort m/u foto og til rejsekortflex. Man kan enten betale ved at opgive et Dankort eller andet beta-lingskort eller få tilsendt en faktura, som kan betales via postgiro ellerbankbetaling. Der er dog længere leveringstid for dette forløb end forde ovenstående salgskanaler. Hvis kunden har et Dankort eller Vi-sa/Dankort, kan der ligeledes oprette en ”tank-op”-aftale.
Side 2/2
I forbindelse med den videre udvikling af rejsekortsystemet vil der blive tagetyderligere funktioner i brug:www.rejsekort.dkPå hjemmesiden åbnes der for alle gængse betalingskort - både debet
og kredit - til køb af rejsekort og betaling for optankning af rejsekort.De tekniske aspekter og dermed tidsplanen herfor er under afklaring.RejsekortautomaterDer åbnes for alle gængse betalingskort. DSB tester lige nu anvendelsenaf flere debet- og kreditkort på 5 rejsekortautomater.
Side 3/3
Endemålet for bestræbelserne er:1.Kunderne skal kunne anvende alle gængse kredit- og betalingskort tilkøb af rejsekort og betaling af optankninger på rejsekort.dk, i rejsekort-automaterne og i betjente salgssteder. Dette om fatter også debetkort,der bl.a. bruges af mange unge.
2. Trafikselskaberne generelt åbner rejsekortautomater for alle gængsebank, kredit og betalingskort.3.Antallet af agenter til salg af forud optankede rejsekort anonymt samt
antallet af betjente salgssteder, der tager mod kontanter samt bankkredit og betalingskort, vil løbende blive tilpasset det faktiske behov.4. Der åbnes for PBS Betalingsservice (BS) således kunderne på dennemåde kan betale for rejsekort og optankning af rejsekort. Der er ikke pånuværende tidspunkt en endelig tidsplan for dette forløb.Endelig skal det erindres, at der ved siden af rejsekortet fortsat vil være mulig-hed for køb af kontantbilletter i busser, i automater og i betjente salgssteder.Sammenfattende vil salgskanalerne for rejsekort over de kommende år bliveudvidet både geografisk, funktionelt og antalsmæssigt, så der sikres en optimalbalance mellem omkostningerne ved drift af salgsnettet og kundernes adgangtil at anskaffe og optanke rejsekort.”
Med venlig hilsen
Hans Chr. Schmidt