Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
Folketingets Sundhedsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 19. november 2010
BAW/ J.nr. 2010-7325
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 25. oktober2010 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr.99 (SUU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen J. Klint (S)
Spørgsmål nr. 99:”Der er jævnligt medieomtale af manglende hjælp til svært psykisk sygepersoner, der lever under private forhold, der er præget af ophobning afaffald, rådne madvarer, ekskrementer og andre helt indlysende usunde til-stande. Tilstande der ofte både er sundhedsskadelige for den syge selv ogfor andre.I Vejle Kommune har været omtale af et forløb, hvor en psykisk syg personhar efterladt en lejlighed, der er misligholdt i et sådant omfang, at det vilkoste omkring 150.000 kr. at genetablere den som bolig. Selv efter måne-ders udluftning lugter den af råd m.m. Vedkommende havde i flere år levetunder forhold, hvor hendes affald til tider udgjorde en sundhedsfare for an-dre, idet hun kastede det ud af vinduet, hvor det f.eks. var let tilgængeligt forrotter. Da hun blev stoppet i at kaste affaldet ud, beholdt hun det i lejlighe-den til stor gen for hende selv, boligen og naboerne.I BT er der søndag den 24. oktober 2010 omtale og fotos af en tilsvarendesituation hos en psykisk syg borger i Guldborgsund Kommune.I begge forhold har flere personer haft henvendt sig til den respektive kom-mune for at få hjælp til den psykisk syge, uden at hjælpen har kunnet gen-nemføres i tide.Ministeren bedes med henblik på et kommende samråd oplyse om nævntepsykisk syge borgere ikke er omfattet af kommunernes omsorgspligt til atbistå personer, der ikke kan tage vare på sig selv.Ministeren bedes ligeledes oplyse, hvorfor denne personkreds ikke omfattesaf samme hjælpemuligheder som f.eks. ældre og handicappede borgere, derer visiteret til hjælp i eget hjem og hvor det udførende personale har adgangtil en nøgle for at komme ind og gennemføre hjælpen.”
2
Svar:Jeg kan oplyse, at kommunalbestyrelsen har pligt til at yde hjælp til menne-sker med en alvorlig sindslidelse, som ikke kan tage vare på deres egneinteresser. Denne omsorgspligt skal ydes, uanset om der foreligger samtyk-ke fra den enkelte. Hjælpen kan dog ikke ydes ved brug af fysisk tvang.Kommunalbestyrelsen skal yde praktisk hjælp efter servicelovens § 83 tilpersonlig hjælp og støtte til praktiske opgaver i hjemmet, når menneskermed en sindslidelse ikke kan udføre opgaven selv. I sådanne situationer kanborgeren vælge at udlevere en nøgle til det udførende personale, men detkræver et samtykke fra den enkelte. Dermed er gruppen omfattet af desamme rettigheder, som ældre og handicappede, der ligeledes skal givesamtykke til udlevering af nøgler til eget hjem.
Benedikte Kiær/ Bjørn West