Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
1023571_0001.png
1023571_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 11. august 2011Enhed: PrimsundSagsbeh.: hbjSags nr.: 1107851Dok nr.: 612373
Folketingets Sundhedsudvalg har den 5. juli 2011 stillet følgende spørgsmålnr. 897 (alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Sophie Hæstorp Andersen (S).
Spørgsmål nr. 897 (alm.del):’’Vil ministeren tage initiativ til at undersøge, om der findes danske ikke-nyresyge patienter med symptomer på Nefrogen Systemisk Fibrose (NSF) ef-ter indgift af kontrastmidlet Omniscan, herunder fortykkelse og hårdhed af hu-den på hænder, ben og fødder samt brændende, kløende eller skarpe smerterpå de pågældende områder?”Svar:Som det fremgår af mit foreløbige svar af 14. juli 2011, har jeg anmodet Sund-hedsstyrelsen om en udtalelse til brug for min besvarelse af spørgsmålet.Jeg har i den anledning modtaget følgende faglige udtalelse, som jeg kanhenholde mig til:”Såfremt der fremkommer dokumentation for, at danske ikke-nyresyge patien-ter har udviklet NSF, vil Sundhedsstyrelsen tage initiativ til at undersøge dettenærmere i samarbejde med Lægemiddelstyrelsen.Der er efter Sundhedsstyrelsens opfattelse ikke på nuværende tidspunkt be-hov for at tage yderligere initiativer for at opspore patienter med NSF.Sundhedsstyrelsen kan hertil oplyse, at det er omfattet af autorisationslovenspligt til læger om at udvise omhu og samvittighedsfuldhed i deres faglige virke,at lægen undersøger, diagnosticerer og behandler patienter, der henvendersig med de anførte symptomer, uanset om patienterne har en nyresygdom el-ler ej.Sundhedsstyrelsen kan videre oplyse, at autoriserede sundhedspersoner efterloven om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet er forpligtettil at informere patienter, der kan antages at kunne få erstatning, om erstat-ningsmuligheden. Sundhedspersonerne skal altså oplyse patienter, der har få-et NSF efter behandling med et lægemiddel, om muligheden for at søge omerstatning.”Supplerende kan jeg om opsporing af patienter med mistanke om NSF henvi-se til resultaterne af den landsdækkende undersøgelse af antallet af nyrepati-enter med NSF som følgevirkning efter MR-skanning med kontrastmidler, somjeg fremsendte til Sundhedsudvalget den 18. oktober 2010. Denne opsporing
Side 2
var målrettet nyrepatienter, og blev iværksat for at give patienter med mistankeom NSF mulighed for at anmelde erstatningskrav til Patientforsikringen.Da Patientforsikringen ikke hidtil har anerkendt sager om erstatningskrav foren lægemiddelskade i form af konstateret NSF hos danske ikke-nyresyge pa-tienter, finder jeg ikke anledning til at iværksætte en særskilt opsporing af mu-lige tilfælde af NSF hos ikke-nyresyge her i landet.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Hanne Bonne Jørgensen