Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
1020575_0001.png
1020575_0002.png
1020575_0003.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 20. juli 2011Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMHMSags nr.: 1106875Dok nr.: 601200
Folketingets Sundhedsudvalg har den 9. juni 2011 stillet følgende spørgsmålnr. 819 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed endeligtbesvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).Spørgsmål nr. 819:’’Kan ministeren redegøre for udviklingen i HPV relaterede sygdomme blandtmænd og kvinder i Danmark over de sidste 30 år og i hvilke aldersgrupper dis-se sygdomme er mest almindelige? Kan ministeren yderligere redegøre forhvor mange kræfttilfælde man over tid ville kunne forebygge ved HPV vaccina-tion hos såvel kvinder som mænd? Endelig bedes ministeren redegøre for,hvilke besparelser man kan forudse ved et HPV-vaccinationsprogram, der bå-de forebygger kønsvorter hos begge køn og på længere sigt forebygger HPV-relateret cancer hos begge køn.”Svar:Jeg har til brug for min besvarelse bedt Sundhedsstyrelsen om bidrag. Sund-hedsstyrelsen har til de stillede spørgsmål svaret følgende:”Vedrørende udviklingen i HPV relaterede sygdomme:Livmoderhalskræft er den hyppigste form for HPV-relateret kræft, og der varmere end 900 nye tilfælde af pr år i 1960’erne. Screening for forstadier til liv-moderhalskræft har reduceret antallet til 382 nye tilfælde pr år i gennemsnit forårene 2005-09. Halvdelen af tilfældene er hos kvinder under 45 år.Kræft i skede (vagina) er en meget sjælden kræftsygdom, der forekommer hosca. 23 kvinder om året (2005-2009), hovedsagelig ældre kvinder. Der er ingensærlig udvikling over de sidste 30 år.Kræft i ydre kønsdele (vulva) er en relativt sjælden kræftsygdom med ca. 90nye tilfælde pr. år (2005- 2009), hvor de fleste tilfælde er hos ældre kvinder.Der er set en lille stigning gennem de sidste 30 år, særlig blandt kvinder under60 år, og samtidig ses der en stigning i antallet af forstadier til vulvakræft.Denne udvikling skyldes formentlig HPV-virus.Kræft i endetarmens udmunding (analkræft) er også en relativt sjælden kræft-form med ca.112 tilfælde årligt (2005-09). Der er flere tilfælde hos kvinder(74/år) end hos mænd (38/år), og 60% af tilfældene er hos personer under 65år. Der er sket mere end en fordobling af tilfældene de sidste 30 år og en for-skydning mod yngre aldersgrupper. Denne udvikling skyldes formentlig HPV-virus.
Side 2
Peniskræft er en sjælden kræftsygdom med ca. 52 tilfælde årligt (2005-09),men der har været en mindre stigning gennem de sidste 30 år. Hovedparten aftilfældene er hos ældre, men 45% er dog under 65 år.Hovedhalskræft. Der er en rivende udvikling indenfor forskning og viden omforskellige typer HPV-relateret kræft i mund og svælg. Antallet af danskere,der får HPV-relateret hovedhalskræft er stigende, og der er flere og flere yngrepatienter med en overvægt af mænd.Kønsvorter er meget udbredte og 10% har eller har haft kønsvorter. De ersærligt udbredte blandt unge og siden 2001 er det årlige antal unge, der bliverbehandlet for kønsvorter mere end fordoblet.Vedrørende hvor mange kræfttilfælde over tid som vil kunne forebygges vedHPV vaccination:Den HPV-vaccine, der anvendes i børnevaccinationsprogrammet, er foreløbiggodkendt til at forebygge forstadier til livmoderhalskræft, kræft i skede og ydrekønsorganer hos kvinder, der skyldes HPV-16 og 18 samt kønsvorter hos så-vel kvinder som mænd, der skyldes HPV 6 og 11.Livmoderhalskræft. 100% af livmoderkræfttilfældene skyldes HPV-virus. Manforventer at de to markedsførte HPV-vacciner beskytter mod 70% af tilfælde-ne, der skyldes HPV 16 og HPV 18 og måske lidt mere pga. krydsbeskyttelse.Men vaccinen beskytter ikke mod alle tilfælde af livmoderhalskræft. Hvis manregner med beskyttelse mod 70% af de 900 tilfælde, der var før screenings-programmet blev indført, drejer det sig om forebyggelse af 630 tilfælde af liv-moderhalskræft på sigt og tilsvarende beskyttelse mod forstadier hertil.Kræft i skede (vagina). 64-91% af tilfældene af kræft i skeden (vagina) skyldesHPV-virus og 80% heraf HPV-16 og 18. Dvs. på lang sigt kan man forebyggemellem 12-17 tilfælde af kræft i skeden årligt samt forstadier.Kræft i ydre kønsorganer (vulva). Ca. 40% af alle tilfælde af kræft i ydre køns-organer skyldes HPV-virus, og det samme gælder for 80 procent af alle forsta-dier. Ca. 80% af de HPV-relaterede tilfælde af kræft skyldes HPV-16 og 18.Man vil kunne forebygge ca. 29 tilfælde årligt – eller mere, idet HPV-relateretkræft i de ydre kønsorganer ser ud til at være i stigning.Kræft i endetarmens udmunding. Ca. 90% af tilfældene skyldes HPV-virus og92% af disse HPV 16 og 18. Vaccinen er endnu ikke godkendt af de europæi-ske lægemiddelmyndigheder til forebyggelse af forstadier til analkræft, menman regner med, at den bliver det. Man kan forebygge i størrelsesordenen 90tilfælde årligt – eller mere, idet HPV-relateret analkræft ser ud til at være i stig-ning.Peniskræft. Ca. 40% af tilfældene skyldes HPV-virus og heraf skyldes 63%HPV-16 og 18. Man vil kunne forebygge ca. 13 tilfælde årligt samt forstadier.Hovedhalskræft. I de HPV-relaterede kræftsvulster i mund og svælg finderman HPV-16 hos ca. 90% og HPV 18 hos ca. 5%. Så man håber, at vacciner-ne også virker mod HPV-relateret hovedhalskræft. Men man har ikke data for,
Side 3
om de skulle virke, og der er meget man ikke ved endnu om HPV-virus natur-historie i mund og svælg.Kønsvorter. Alle kønsvorter skyldes HPV-virus og 90% skyldes HPV 6 og HPV11, som den ene HPV-vaccine beskytter imod.Vedrørende vaccination af drenge mener man, at drenge i stort omfang bliverbeskyttet ved høj vaccinationsdækning af piger, og det er forsat livmoderhals-kræft, der er den hyppigste form for HPV-relateret kræft. Samtidig er vaccinenendnu ikke godkendt af de europæiske lægemiddelmyndigheder til forebyg-gelse af forstadier til kræft hos mænd, hvilket man dog forventer den bliver.Der er en særlig høj forekomst af HPV-relateret kræft hos mænd, der har sexmed mænd. Sundhedsstyrelsen følger udviklingen og vil revurdere sygdoms-byrden af HPV-relateret kræft hos mænd ud fra de nye forskningsresultater –herunder for hovedhalskræft.”Der kan ikke umiddelbart svares på spørgsmålet om, hvilke besparelser, mankan forudse ved et HPV-vaccinationsprogram, der både forebygger kønsvorterhos begge køn og på længere sigt forebygger HPV-relateret cancer hos beggekøn. Det vil kræve en større økonomisk analyse at udrede, hvad det vil kosteat have et vaccinationsprogram for begge køn, hvad udgifterne er til behand-ling af den række af sygdomme, vaccinen formentlig beskytter imod og herun-der indtænke usikkerhederne.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Helle Hyllehøj