Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
1013367_0001.png
1013367_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Liselott Blixt[email protected]Folketingets Sundhedsudvalg[email protected]
Dato: 22. juni 2011Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMKAVSags nr.: 1106380Dok nr.: 547936
Folketingets Sundhedsudvalg har den 31. maj 2011 stillet følgende spørgsmålnr. 783 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).

Spørgsmål nr. 783:

’’Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 26. maj 2011 fra Kirsten Ja-cobsson vedrørende medicinudgifter i udlandet, jf. SUU alm. del - bilag 330.”

Svar:

Jeg kan oplyse, at jeg den 7. juni 2011 har besvaret en mail fra Kirsten Ja-cobsson og redegjort for, at det er de græske myndigheder, der skal rykkes isagen, der vedrører refusion af udgifter til medicin købt i Grækenland af Niko-laos Toumbas.Sagen behandles efter reglerne i den dagældende EF-forordning 1408/71 omkoordinering af sociale sikringsordninger for vandrende arbejdstagere m.fl., dader ikke kan ydes refusion efter reglerne om den offentlige rejsesygesikring,fordi Nikolaos Toumbas først søgte læge efter den første måned af sin ferie iGrækenland.Efter reglerne i EF-forordning 1408/71 har en person, der er sygesikret i enmedlemsstat, ret til offentlige sundhedsydelser, herunder også tilskud til medi-cin, i det omfang der opstår et behov for behandling under ophold i en andenmedlemsstat. Ydelserne gives på samme vilkår som opholdslandets egne sik-rede.Det er en betingelse, at behandlingen er medicinsk nødvendig under opholdetunder hensyn til behandlingens art og opholdets forventede varighed.At man har ret til behandlingen på samme vilkår som opholdslandets egne sik-rede betyder, at man skal overholde samme formelle krav som disse og betale(en del af) behandlingen selv, hvis dette gælder for personer, der er offentligtsikrede i opholdsstaten.Hvis man har betalt mere for behandlingen, end offentligt sikrede i opholdssta-ten skulle have betalt i samme situation, kan man efterfølgende søge refusion,jf. art. 34 i EF-forordning 574/72 om de nærmere regler til gennemførelse afEF- forordning 1408/71.
Side 2
Som Kirsten Jacobsson forklarer, er refusionssagen via kommunen og Inden-rigs- og Sundhedsministeriet sendt til de græske myndigheder, der har oplyst,at der ikke kan refunderes noget, fordi klistermærkerne fra medicinpakningenikke var sat på refusionsansøgningen. Da en græsk sikret i en tilsvarende si-tuation ikke ville få nogen refusion, kan der efter EU-reglerne heller ikke ydesrefusion til en dansk sikret.Det bemærkes, at nødvendigheden af at gemme og påsætte klistermærkerneikke fremgår af de græske myndigheders information på engelsk.Ministeriet har gentagne gange forelagt sagen for de græske myndigheder ogbistået Nikolaos Toumbas og Kirsten Jacobsson med at klage over afgørelsentil såvel de græske myndigheder som til Europa-Kommissionen, der har hen-vist sagen til Solvit, der er Europa-Kommissionens uformelle konfliktløsnings-netværk. Solvit kan imidlertid ikke gøre noget i sagen, før der forligger en en-delig afgørelse fra Grækenland.Jeg har derfor opfordret Nikolaos Toumbas og Kirsten Jacobsson til at rykkede græske myndigheder for svar på deres klage og, hvis svaret igen går demimod, at kontakte Solvit igen.Jeg synes, der er en meget uheldig sag, men fra dansk side har vi gjort en storindsats for at løse den. Desværre ikke med det resultat, jeg kunne ønske mig.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Katrine Skjærris Olsen Vasegaard