Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
1013359_0001.png
1013359_0002.png

Sundhedsstyrelsen

Center for ForebyggelseIslands Brygge 67DK-2300 København ST +45 7222 7400F +45 7222 7411M[email protected]Wwww.sst.dk
Folketingets SundhedsudvalgDato: 22. juni 2011Sagsbeh.: jaf/slaSags nr.: 7-312-03-90/1
Folketingets Sundhedsudvalg har den 31. maj 2011 stillet følgende spørgsmålnr. 782 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jonas Dahl (SF).Spørgsmål nr. 782:”Ministerenbedes kommentere henvendelse af 30. maj 2011 fra AIDS-Fondetvedrørende internationalt støttebrev om afkriminalisering af hiv, jf. SUU alm.del - bilag 228, herunder oplysninger om regeringens planer i forhold tilHIV/AIDS loven.”
Svar:Sagen er i korthed den, at 122 udenlandske NGO´er har underskrevet et fæl-les brev stilet til den danske justitsminister og sundhedsminister. I brevet hilserorganisationerne den danske beslutning om at stille straffelovens § 252, stk. 2og 3 i bero velkommen. Det er den paragraf, der kriminaliserer en ubeskyttetseksuel handling, hvor en hiv-smittet deltager uden forud at have oplyst part-neren om sin positive hiv-status.Baggrunden for at stille loven i bero er den, at nyere sundhedsfaglige oplys-ninger om nedsat smitterisiko, forbedrede behandlingsmuligheder, stigendeforventet levealder mv. klart har peget på, at hiv/aids ikke længere opfylderforudsætningerne for, hvornår sygdommen kan anses for livstruende og uhel-bredelig i straffelovens § 252, stk. 2´s forstand.I brevet sætter man spørgsmålstegn ved, om en sådan straffelovsbestemmel-se, der specifik relaterer sig til udsættelse eller overførsel af hiv, overhovedetbør eksistere. Brevskriverne påpeger, at kun situationer, hvor overførsel af enalvorlig smitsom sygdom er sket med forsæt, bør kunne kriminaliseres. Deopfordrer stærkt til, at den danske regering understreger det delte ansvar i hiv-forebyggelsen og sørger for sammenhængende forebyggelse og støtte til per-soner, der lever med hiv for at reducere risikoen for overførsel til andre.Justitsministeren har sammen med Indenrigs- og Sundhedsministeren nedsaten arbejdsgruppe bestående af repræsentanter for Justitsministeriet, Inden-rigs- og Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen og Rigsadvokaten med denopgave at overveje, hvilke initiativer, der kan være anledning til at tage påbaggrund af den sundhedsmæssige udvikling på hiv/aids-området.Sundhedsstyrelsen har overfor mig oplyst, at de i brevet nævnte synspunkterindgår i arbejdsgruppens diskussion af, hvilke initiativer, der kan tages i køl-
Side 2
vandet på den nye viden om hiv-sygdommen. Når arbejdsgruppen har frem-lagt sine overvejelser, vil regeringen tage stilling til, hvilke initiativer der kangennemføres.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Steffen Larsen