Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
999664_0001.png
999664_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Sundhedsudvalg[email protected]Vibeke Grave[email protected]
Dato: 19. maj 2011Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMMNISags nr.: 1105465Dok nr.: 528243
Folketingets Sundhedsudvalg har den 11. maj 2011 stillet følgende spørgsmålnr. 720 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Vibeke Grav (S).Spørgsmål nr. 720:’’Region Sjælland har foreløbig lagt behandlingen med akut trombolysebe-handling på Roskilde Sygehus som befinder sig 160 km. fra Vest- og Sydlol-land. En undersøgelse offentliggjort i Ekstra Bladet lørdag den 7. maj beskriversamtidig, at Lolland er det sted i landet, hvor færrest overlever en hjerneblød-ning eller blodprop.På den baggrund bedes ministeren oplyse:a) Om han finder, at borgerne i Region Sjælland har en fornuftig afstand til denakutte behandling som helst skal foretages indenfor 3 timer fra symptomerneopstår?b) Hvor mange tilfælde af apopleksi opstår årligt på Lolland og Falster?c) Om antallet af ramte, er større i Lolland kommune end i Høje Tåstrup somer nogenlunde lige store, og hvor mange der får alvorlige men og hvor mangeder dør i disse 2 kommuner af hjerneblødning eller blodprop?d) Om han for at skabe tryghed i befolkningen vil tilføre Region Sjælland øko-nomiske midler til at etablere trombolysebehandling på akuthospitalet i Nykø-bing F.?”Svar:Jeg har i forbindelse med besvarelsen indhentet en udtalelse fra Sundhedssty-relsen. Sundhedsstyrelsen udtaler:
Sundhedsstyrelsen udmeldte i lyset af foreliggende evidensbaserede doku-mentation og danske behandlingserfaringer den 11. oktober 2006 behandlingaf apopleksi med trombolyse som en landsdækkende udviklingsfunktion. Dervurderedes da behov for ét behandlingssted i Region Sjælland. RegionSjælland placerede funktionen på Roskilde Sygehus. Sundhedsstyrelsen harfulgt området med en landsdækkende trombolysegruppe bestående af repræ-sentanter fra regionerne, relevante lægevidenskabelige selskaber og Sund-hedsstyrelsen. Region Sjælland har her orienteret om at trombolysekandida-terne på Roskilde Sygehus kommer fra hele regionen, hvilket tyder på, at dengeografiske afstand ikke har væsentlig betydning for, om der visiteres til trom-bolyseudredning.Sundhedsstyrelsen kan desuden oplyse at præhospital tidsforbruget i Dan-mark i 2008 var median 77 minutter. Den samlede tid fra symptomdebut tilbehandlingsstart var som i resten af verden 140 minutter.
Side 2
Sundhedsstyrelsen har i efteråret 2010 revurderet funktionen, der med Sund-hedsstyrelsens udmelding af 22. december 2010 er en regionsfunktion. Funk-tionen indgår i Sundhedsstyrelsens aktuelle opsamlende ansøgningsrunde.Sundhedsstyrelsen forventer at udmelde styrelsens beslutninger vedrørendeden opsamlende ansøgningsrunde medio juni 2011. Sundhedsstyrelsen vur-derer fortsat, at befolkningsunderlaget for trombolysebehandling, både fortrombolysecentre og decentrale trombolyseenheder, bør være så stort sommuligt, idet befolkningsunderlaget for trombolysecentre bør være min. 400.000indbyggere, mens befolkningsunderlaget for decentrale trombolyseenhederbør være minimum 200.000 indbyggere.Sundhedsstyrelsen har ikke opgørelser over antallet af apopleksi tilfælde påLolland og Falster eller i Høje Tåstrup kommune. Region Sjælland har oplystSundhedsstyrelsen at der på Nykøbing Falster Sygehus i 2010 i alt var315 apopleksipatientforløb, hvoraf 34 døde. Det skal pointeres, at dette tal ikkekan anvendes til at vurdere antallet af borgere med apopleksi eller antallet afmulige kandidater til trombolyse.”Jeg kan tilføje, at det er regionerne, der har ansvaret for at organisere sund-hedsvæsenet på baggrund af Sundhedsstyrelsens udmeldinger om speciale-planlægning, herunder hvilke funktioner der skal placeres på hvilke sygehuseved en sygehusplan. Region Sjælland har valgt at placere trombolysebehand-lingen på Roskilde Sygehus. Denne beslutning indgår som en del af den plan-lægning, som regionen har ansvaret for.Endelig kan jeg oplyse, at det også er regionerne, som har ansvaret for atplanlægge og etablere det præhospitale beredskab. I forhold til transport af pa-tienter over lange afstande til f.eks. trombolysebehandling på Roskilde Syge-huse skal fremhæves, at der eksisterer en forsøgsordning med en lægeheli-kopter med base i Ringsted. Lægehelikopteren kan nå alle dele af regionen påhøjst 25 minutter og hurtigt bringe en læge frem til og flyve alvorligt skadedepatienter fra trafikuheld eller med akutte blodpropper til specialistbehandlingpå Roskilde Sygehus eller Rigshospitalet. Forsøgsordningen løber indtil ud-gangen af april 2012.En evaluering af den sjællandske forsøgsordning og den kommende forsøgs-ordning med en lægehelikopter med base i Karup skal danne baggrund foranbefalinger om den fremtidige lægehelikopterordning i Danmark.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder /Mia Francis Nielsen