Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
1005060_0001.png
1005060_0002.png
Folketingets Sundhedsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 30. maj 2011
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
MIE/ J.nr. 2011-3030
Under henvisning til Folketingets Sundhedsudvalgs brev af 29. april2011 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr.667 (SUU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Sophie Hæstorp Andersen (S).
Spørgsmål nr. 667:”Hvordan vil ministeren sikre, at kommunerne lever op til deres ansvar for ativærksætte en adækvat misbrugsbehandling, når en psykisk syg udskrivesfra psykiatrisk behandling eller overgår til ambulant behandling, hvis denpsykisk syge samtidig har et diagnosticeret misbrug, men i øvrigt ikke erdømt eller på anden vis tilknyttet retspsykiatrien?”
Svar:Det er den enkelte kommunalbestyrelses ansvar, at der efter § 101 i service-loven tilbydes behandling til alle stofmisbrugere, der ønsker at komme i be-handling. Borgeren skal tilbydes et behandlingsforløb senest 14 dage efter,at der er anmodet om behandling for misbrug.For borgere, der påbegynder stofmisbrugsbehandling under indlæggelse, erdet regionens ansvar, at der med borgerens samtykke tages kontakt til denkommunale misbrugsbehandling, således at borgeren ved behov kan fort-sætte misbrugsbehandlingen i kommunalt regi, når borgeren udskrives.Kommunalbestyrelsen træffer afgørelse om, hvordan den vil opfylde behand-lingsansvaret efter § 101, og har pligt til at udarbejde en kvalitetsstandard forden behandling for stofmisbrug, som tilbydes i kommunen. Kvalitetsstandar-den skal indeholde en samlet information om de tilbud og ydelser, borgerenkan forvente at modtage, og skal således informere om det serviceniveau,kommunalbestyrelsen har truffet beslutning om.
2
På stofmisbrugsbehandlingsområdet vil mange borgere endvidere væreomfattet af kommunalbestyrelsens pligt til at tilbyde en handleplan efter ser-vicelovens § 141, stk. 2, ligesom det oftest også vil være hensigtsmæssigtfor de borgere, der ikke er omfattet af det obligatoriske krav om en handle-plan efter § 141. Handleplanen skal være med til at sikre en helhedsoriente-ret indsats med udgangspunkt i den enkeltes konkrete situation, herunder atder tages højde for den evt. psykiatriske behandling, borgeren modtager.Sammenhæng og koordination er nøgleordene i al misbrugsbehandling.Udover de lovgivningsmæssige rammer, der skal sikre, at kommunerne kanlevere en sammenhængende og koordineret behandlingsindsats af høj kvali-tet, har regeringen siden 2007, hvor kommunerne overtog misbrugsbehand-lingen, sat en række initiativer i gang, som skal være med til at forbedrekvaliteten i stofmisbrugsbehandlingen. Det drejer sig blandt andet om efter-uddannelse af sagsbehandlere, udarbejdelse af publikationerne ”Stofmis-brug i socialfagligt perspektiv” og ”God sagsbehandling på stofmisbrugsom-rådet”, SFI’ s rapportserie ” Den sociale stofmisbrugsbehandling i Danmark”samt støtte til kommunernes udarbejdelse af kvalitetsstandarder for socialbehandling for stofmisbrug.Yderligere fremlagde regeringen i oktober 2010 en ny handlingsplan modnarkotikamisbrug – Kampen mod Narko II. Handlingsplanen indeholder 19konkrete initiativer inden for forebyggelse, behandling, skadesreduktion ogkontrol.
Benedikte Kiær/ Mie Henriette Eriksen