Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
1005054_0001.png
1005054_0002.png
Folketingets Sundhedsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
BAW/ J.nr. 2011-3197
Under henvisning til Folketingets Sundhedsudvalgs brev af 29. april2011 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr.666 (SUU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Sophie Hæstorp Andersen (S).
Spørgsmål nr. 666:”Er ministeren indstillet på at ændre loven, således at kommunerne pålæg-ges at oprette særlige dobbeltdiagnose-kontaktpersoner, der med særligfaglig viden på området, kan følge borgeren gennem hele behandlingen imåske flere forskellige tilbud, således som det foreslås i bl.a. Helsefondensvindende prisopgave i 2010 ”Mennesker med dobbelt diagnose kræver ikkedobbelt behandling” af Pauline Hagensen, Jesper Henriksen og Ivan Chri-stensen, Socialt Udviklingscenter SUS?”
Svar:Lovgivningen giver allerede i dag kommunerne mulighed for at tilbyde særli-ge kontaktpersoner til mennesker med en dobbeltdiagnose, som en del afopgavevaretagelsen på området. Det kan være en støtte- og kontaktpersonefter servicelovens § 99 eller en bostøtte efter servicelovens § 85. Herud-over arbejdes der også i kommunerne med at sikre en bedre koordination påmyndighedsniveau. Det kan for eksempel være gennem en koordinerendesagsbehandler.Mange kommuner arbejder yderligere på at sikre en bedre koordination ogbedre overgange mellem sektorerne i forhold til mennesker med dobbeltdi-agnoser. Fx har Frederikshavn, Viborg, Skanderborg og Esbjerg kommunersøgt og fået midler fra ansøgningspuljen 19 M til projekter, hvor der etable-res særlige dobbeltdiagnoseteams, der skal sikre den fornødne viden ogkoordination i sager med mennesker med dobbeltdiagnoser. Projekterneplanlægges afsluttet i løbet af foråret 2012, og den endelige evaluering for-
2
ventes at foreligge i oktober samme år. 19 M er målrettet projekter, somstyrker indsatsen i den kommunale socialpsykiatri.Jeg mener, det er vigtigt, at vi ikke fra centralt hold detailregulerer, hvordankommunerne skal løse opgaven, men giver kommunerne de nødvendigerammer til at tilrettelægge indsatsen efter lokale forhold. Det skaber noglelangt bedre tilbud med motiverede og engagerede medarbejdere, og dermedfår borgerne en bedre service.
Benedikte Kiær/ Bjørn West