Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
978457_0001.png
978457_0002.png
978457_0003.png
978457_0004.png
TALEPAPIRDet talte ord gælder

Tilhørerkreds:

Anledning:

Taletid:

Tid og sted:

Dok nr.:

Folketinget

Mundtlig § 20

2 min.

16. marts 2011

471944

Spørgsmål S 1351 af Jonas Dahl (SF):

”Hvilketiltag vil ministeren iværksætte for at løse problemet medsygehuspatienter, der må ligge på gangene?”
2
Først og fremmest vil jeg gerne understrege, at jeg bestemt ikke finder dettilfredsstillende, at der ligger patienter på gangene på de medicinske afdelinger.Samtidig så mener jeg ikke, at det giver mening, at jeg som minister eller vi somfolketing skal detailstyre, hvor mange sengepladser, der skal være på denenkelte afdeling. Det kræver et lokalkendskab til patientbelastningen og til deændringer i patientbelastningen, der er over året.Det er regionerne, der er sygehusejere, og det er dem, der i detaljer kenderbelastningen på den enkelte afdeling. Det er derfor den enkelte regions ansvar attilpasse kapaciteten til behovet.Problemstillingen med patienter på gangene er jo ikke en ny, men tværtimod entilbagevendende problemstilling på denne tid af året. Det undrer mig derfor, at
3
regionerne ikke i højere grad tager initiativer til at udnytte sengekapaciteten pådet enkelte sygehus bedre, således at perioder med overbelægning ikke blot erden enkelte medicinske afdelings ansvar, men at det er et overordretledelsesmæssigt ansvar at sikre, at sygehusets rum og personale udnytte bedstmuligt. Fx kan man forestille sig, at man i spidsbelastningsperioder ”låner” etpar sengepladser på en kirurgisk afdeling, hvor belastningen på sengekapacitetenmåske er mindre.Herudover er der flere afdelinger, der tager spidsen af belastningen ved ikke blotat have indlagte, men også ”udlagte” patienter. De udlagte patienter indgår i etbehandlingsforløb på sygehuset, men er ikke indlagte.
4
Fra regeringens side arbejder vi for at forbedre mulighederne for telemedicinskeløsninger. Fordelene ved telemedicinsk behandling er, at patienten berøresmindst muligt af sin sygdom ved, at vedkommende er derhjemme. Herudoverbliver patienter i stand til at tage bedre vare på sin sygdom. Det reducererrisikoen for komplikationer og indlæggelser. Det er godt for patienten, og det ergodt for sygehuset, da det bl.a. reducerer presset på sengekapaciteten.Herudover har regeringen og Dansk Folkeparti taget initiativ til, at der skaludarbejdes en national handlingsplan for den ældre medicinske patient. Planenskal bl.a. fokusere på forebyggende initiativer, der kan reducere antallet af(gen)indlæggelser og styrke sammenhængen i patientforløbet internt påsygehuset og på tværs af sektorer.