Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
978577_0001.png
978577_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 4. april 2011Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMENRSags nr.: 1103975Dok nr.: 485257
Folketingets Sundhedsudvalg har den 24. marts 2011 stillet følgende spørgs-mål nr. 572 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed be-svares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jonas Dahl (SF).
Spørgsmål nr. 572:’’Ministeren bedes redegøre for på hvilket sundhedsfagligt grundlag den davæ-rende sundhedsminister i 2005 omgjorde en beslutning fra Sundhedsstyrelsenog dermed åbnede op for at fedme, ryg og andre specialiserede operationerkunne foregå på privathospitaler.”
Svar:Jeg lægger til grund, at spørgsmålet tager udgangspunkt i radioudsendelsenpå DR P1 den 24. marts 2011, som omhandlede udførelsen af visse speciali-serede rygoperationer på Center for Rygkirurgi A/S.Jeg bemærker, at den daværende indenrigs- og sundhedsministerikkeom-gjorde nogen sundhedsfaglig vurdering fra Sundhedsstyrelsen, men derimodtilkendegav, hvilke krav der på grundlag af reglernes ordlyd og formål burdestilles for, at private sygehuse skulle have ret til at indgå aftale om specialise-ret behandling under det udvidede frie sygehusvalg.Svaret var, at private sygehuse kunne udføre specialiseret behandling efterdet udvidede frie valg, såfremt der forelå en udtalelse fra Sundhedsstyrelsen,som bekræftede, at styrelsen ikke havde grundlag for at antage, at de højtspecialiserede behandlinger, som den private udbyder ønskede at indgå aftaleom, ikke ville kunne foregå lægeligt forsvarligt på det pågældende private sy-gehus.Baggrunden var, at der i 2005 ikke var noget krav i lovgivningen om, at syge-huse – offentlige eller private – skulle godkendes til at varetage specialiseredefunktioner, og Sundhedsstyrelsen havde kunvejledendebeføjelser over foramterne og private sygehuse hvad angår specialiseret sygehusbehandling.Dette er i dag afløst af bestemmelserne om specialeplanlægning i sundheds-lovens § 207-209. I medfør heraf fastsætter Sundhedsstyrelsen krav til oggodkender specialfunktioner på offentlige sygehuse og på private sygehuse,som udfører behandling for det offentlige sygehusvæsen.I den forbindelse skal de private sygehuse overholde de samme sundhedsfag-lige kernekrav som de offentlige sygehuse for at varetage specialfunktioner, og
Side 2
herunder højt specialiseret behandling. Eneste forskel er, at der ikke stillessamme krav til de private om medvirken i forskning, udvikling og uddannelse.Jeg kan tilføje, at Sundhedsstyrelsen har betegnet de konkrete nævnte ind-greb (indsættelse af diskusprotese) som bådehøjt specialiseredefunktionerogudviklingsfunktioneri medfør af specialeplanlægningen, jf. min besvarelseaf spørgsmål nr. 564.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Emil Niragira Rasmussen