Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
971019_0001.png
971019_0002.png
971019_0003.png
971019_0004.png
971019_0005.png
971019_0006.png
971019_0007.png
971019_0008.png
971019_0009.png
971019_0010.png
971019_0011.png
971019_0012.png
INSPIRATIONSPUNKTER
14. marts 2010641-11-00054/MRN-SIK
Talepapir til åbent samråd i SUU alm. del den 16. marts2011 – samrådsspørgsmål AG af 20. januar 2011 stillet afJonas Dahl (SF) om solarierSamrådsspørgsmål AG:”Hvilke tiltag har ministeren igangsat i forhold til solarier inden for detseneste år og finder ministeren Sikkerhedsstyrelsens indsats tilfredsstil-lende?”
IndledningJeg vil gerne starte med at sige tak for ordet. Det er joikke første gang, vi har samråd om solarier. Og jeg vilgerne starte med at slå fast, at jeg selvfølgelig stadigmener, at det skal være så sikkert som muligt at gå i so-larium i Danmark.Jeg kunne sidste gang oplyse, at kontrollen af solarierville blive intensiveret fra Sikkerhedsstyrelsens side i2010. Og det kan jeg fortælle jer, at den også er blevet.Sikkerhedsstyrelsen har i 2010 kontrolleret 278 solarierfordelt på 60 solcentre. Det er mere end dobbelt så man-ge, som de kontrollerede i 2008 og 2009, hvor man kon-trollerede 111 solarier fordelt på 25 solcentre.
2/12
Altså 111 solarier i 2008-2009, og 278 solarier i 2010.Når Sikkerhedsstyrelsen udfører kontrol, gør de det påbaggrund af solariestandarden. Den indeholder en rækketekniske sikkerhedskrav, som solarier skal overholde.Jeg vil kort opsummere de vigtigste sikkerhedsmæssigeelementer, som Sikkerhedsstyrelsen på baggrund afstandarden har kontrolleret i 2010.For det første har Sikkerhedsstyrelsen kontrolleret, omder er brugervejledninger i solarierne.Brugervejledningerne har som formål at give solariebru-gerne en række vigtige sikkerhedsinformationer. Fx in-formation om, hvor længe man maksimalt bør opholdesig i et solarium, og hvor mange gange man højest børgå i solarium om året.Brugervejledningen indeholder også en advarsel mod, atbruge solarium, hvis man f.eks. har tendens til fregner,modermærker eller solskoldning, ligesom den indehol-der en advarsel mod, at personer under 18 år bruger so-larier.For det andet har Sikkerhedsstyrelsen kontrolleret, omsolarierne har været korrekt mærket med en advarsel
3/12
om, at ultraviolet stråling kan give skader på øjne og hudog medføre ældning af huden og hudkræft.For det tredje har Sikkerhedsstyrelsen kontrolleret, omder i solarierne har været beskyttelsesbriller til solarie-brugerne, der beskytter øjnene mod ultraviolet stråling.For det fjerde har Sikkerhedsstyrelsen kontrolleret, omder i de ubemandede solarier har stået solarietyper, derikke anses for at være sikre for forbrugeren at anvende iubemandede solcentre.I Danmark er langt de fleste solcentre ubemandede, og iubemandede solcentre må der som hovedregel kun stå desåkaldte UV 3-solarier.Endelig som et sidste element har Sikkerhedsstyrelsenfra oktober 2010 også kontrolleret, om solariernes UV-udstråling holder sig under den maksimale udstrålings-grænse. Efter solariestandarden må solarier maksimaltudstråle 0,3 watt/m� [0,3 watt pr. kvadratmeter].Sikkerhedsstyrelsen har altså i deres kontrolindsats haftstort fokus på, om de sikkerhedstekniske aspekter vedsolarierne har været i orden.
4/12
Men det er her vigtigt at slå fast, at det altid er solcente-rejerens ansvar, at de solarier, der stilles til rådighed forforbrugerne i et solcenter, lever op til sikkerhedskrave-ne.Sikkerhedsstyrelsen har desuden gjort deres for at in-formere solcenterejere, solariebranchen og offentlighe-den om sikkerhedskravene til solarier.Det har styrelsen gjort ved af flere omgange at udsendeinformationsbreve til ejerne af landets solcentre med in-formationer om sikkerhedskravene.Derudover er der på styrelsens hjemmeside lagt et om-fattende materiale ud, der informerer om sikkerhedskra-vene til solarier.Styrelsen har også holdt et møde med Dansk Solariefor-ening, som repræsenterer en væsentlig del af branchen,hvor styrelsen har informeret om sikkerhedskravene tilsolarier.
Resultatet af Sikkerhedsstyrelsens kontrolDer er altså blevet arbejdet på sagen. Og Sikkerhedssty-relsens kontrol i 2010 viser da også, at visse ting er ble-vet bedre.
5/12
Fx er der i forhold til kontrollen i 2008 og 2009 sket ensikkerhedsmæssig forbedring i forhold advarselsmærk-ninger, brugervejledninger og adgangen til beskyttelses-briller.Det er positivt, da netop disse forhold er med til at sikre,at solariebrugerne er tilstrækkeligt oplyst om risikoenved at gå i solarium.Men desværre viser Sikkerhedsstyrelsens kontrol i 2010også, at der på andre områder stadig er problemer medsikkerheden i solarierne.For det første har Sikkerhedsstyrelsen set problemermed, at der i ubemandede solcentre har stået solariety-per, der ikke anses for at være sikre for forbrugerne atanvende i ubemandede solcentre.Især har det været et problem, at der har stået UV 4- so-larier i ubemandede solcentre, som ifølge standarden erberegnet til brug efter lægelig rådgivning.For det andet har kontrollen vist, at der har været væ-sentlige sikkerhedsproblemer med solariernes UV-udstråling.Ud af 23 solarier, som Sikkerhedsstyrelsen har kontrol-leret udstrålingen på, viste det sig, at 13 solarier havde
6/12
en højere udstråling end den maksimale udstrålings-grænse på 0,3 watt/m2.
SanktionerNår Sikkerhedsstyrelsen i kontrollen har fundet sådannesikkerhedsmæssige problemer, skal det understreges, atstyrelsen selvfølgelig også griber ind over for proble-merne.Sikkerhedsstyrelsen har som udgangspunkt udstedt på-bud til solcenterejerne om at få bragt forholdene i orden,hvis der har stået solarietyper, der ikke anses for at væresikre at anvende i ubemandede solcentre. Ligesom dehar udstedt brugsforbud til solcenterejere om at holdederes solarier lukkede for offentligheden, hvis deres so-larier har udstrålet for meget i forhold til den maksimalegrænse.Opsummerende kan jeg fortælle, at Sikkerhedsstyrelseni 2010 har givet 47 påbud til solcentre om at få bragt for-holdene i orden. De har givet 6 brugsforbud om at holdesolarier lukkede for offentligheden, og så har de indgivet3 politianmeldelser, fordi 3 solcenterejere ikke har re-spekteret styrelsens brugsforbud.
Den fremadrettede indsats på solarieområdetSom jeg har redegjort for, har Sikkerhedsstyrelsen altsåmere end fordoblet kontrollen med solariebranchen i
7/12
forhold til tidligere. Men det er naturligvis ikke tilfreds-stillende, at der stadig er sikkerhedsproblemer i solarie-branchen.Sikkerhedsstyrelsen har derfor planlagt en skærpet sola-riekontrol her i foråret, som allerede er startet her i star-ten af marts måned.Styrelsen lægger i første omgang ud med 50 kontrolleraf solarier.Denne gang foretages der fra start af fuld kontrol af sola-rierne, så der fra start foretages UV-målinger af solarier-nes UV-udstråling sammen med de andre faste kontrol-elementer.Sikkerhedsstyrelsen pålægger også solarieejerne testom-kostningerne, hvis der gives påbud eller brugsforbud i engiven sag. Som udgangspunkt udsteder styrelsen brugs-forbud, hvis solariet udstråler mere end grænsen på 0,3watt/m2, og påbud, hvis solariet ikke svarer til et såkaldtUV 3-solarium.Det koster ca. 4000 kr. pr. solarium i testomkostningerfor solarieejeren. De omkostninger kommer så oveni deombygningsomkostninger, som solcenterejeren har vedat gøre solarierne lovlige.
8/12
I tilsynsrunden i 2010 var der som sagt 3 eksempler på,at solarieejere ikke overholdte Sikkerhedsstyrelsensbrugsforbud.Styrelsen vil typisk udstede brugsforbud de steder, hvorsolarier udstråler for meget i forhold til den maksimalegrænse.Det er en grov overtrædelse at ignorere et brugsforbud,og derfor har Sikkerhedsstyrelsen også meldt de 3 sol-centerejere til politiet.For at undgå at havne i en lignende situation, hvorbrugsforbuddene ikke bliver overholdt, følger Sikker-hedsstyrelsen i denne kontrolrunde op med fysiske ef-terkontroller alle de steder, hvor styrelsen har nedlagtbrugsforbud.Hvis styrelsen ved efterkontrollen konstaterer, at brugs-forbuddet ikke er blevet overholdt, vil styrelsen anmeldede pågældende solcenterejere til politiet. Det vil natur-ligvis også ske i andre sager, hvis forholdene i de kon-krete sager taler for en politianmeldelse.Inden kontrolrunden gik i gang her i starten af marts, harSikkerhedsstyrelsen sendt informationsbreve bredt ud tilsolcentre, fitnesscentre og andre solarieudbydere. Der er
9/12
sendt breve ud til omkring 7000 adresser. I brevet stårder, hvilke sikkerhedskrav solarierne skal overholde.Derudover har de solcenterejere, der er blevet udtaget tilkontrol, også modtaget et varslingsbrev.Varslingsbrevet forklarer, at styrelsen kommer og kon-trollerer, og det fremgår klart, hvilke konsekvenser detvil få at bryde reglerne.Jeg forventer, at den skærpede tilsynsrunde i 2011 vil fåen positiv sikkerhedsmæssig effekt.Sikkerhedsstyrelsen har oplyst, at de på baggrund af in-formationsbrevene allerede har modtaget mange positivetilkendegivelser fra branchen om, at man vil rette ind.Det er glædeligt.Alt efter resultatet af kontrolrunden her i foråret, vil Sik-kerhedsstyrelsen tage stilling til, hvordan der skal følgesop i efteråret.
Uenighed med branchenSikkerhedsstyrelsen har tilkendegivet over for mig, atder som led i tilsynsrunden i 2010 har været uenighedmellem styrelsen og dele af solariebranchen om,hvilke solarietyper der må stå i ubemandede solcent-re, og hvilke krav solarietyperne skal overholde.
10/12
Der findes fire solarietyper – de såkaldte UV 1, 2, 3og 4. De har hver især en forskellig strålingsmæssigsammensætning. Det bevirker, at der er forskel på,under hvilke omstændigheder de forskellige solarie-typer anses for at være sikre for forbrugeren at an-vende.Ifølge standarden er det intentionen med UV 1 og 2-solarier, at de er beregnet til at blive brugt i salonerunder opsyn fra uddannet personale. Og det er ifølgestandarden intentionen med UV 4-solarier, at de erberegnet til at blive brugt efter lægelig rådgivning.Uanset solarietype skal den maksimale udstrålings-grænse ifølge standarden overholdes, ligesom solari-erne skal mærkes efter deres solarietype.Sikkerhedsstyrelsen har hele tiden holdt fast i, at dersom hovedregel ikke må stå andre solarietyper endUV-type 3 i ubemandede solcentre.Dele af solariebranchen mener dog, at det er ligegyl-digt, hvilken solarietype der står i solcentrene, nårblot solarierne holder sig under den maksimale ud-strålingsgrænse.
11/12
Når styrelsen holder fast i sin fortolkning af standar-den, er det fordi Sikkerhedsstyrelsen ikke anser sola-rietyperne 1, 2 og 4 for at være sikre for forbrugerenat anvende i ubemandede solcentre, idet de andre ty-per af solarier har en anden strålingsmæssig sammen-sætning end UV-type 3 solarierne.En lignende fortolkning finder man i de andre nordi-ske lande, hvor det som udgangspunkt også kun erUV-3 solarier, der må anvendes til almindeligt brug,mens der er knyttet særlige krav til anvendelsen afsolarier af type 1, 2 eller 4.Når styrelsen skal vurdere, om et produkt er farligtfor forbrugeren, er styrelsen forpligtet til i henhold tilproduktsikkerhedsloven at tage behørigt hensyn tilforsigtighedsprincippet.Når Sikkerhedsstyrelsen har lagt den linje, de har, erdet altså, fordi de vægter hensynet til forbrugernessikkerhed højt.
Nedsættelse af arbejdsgruppeSikkerhedsstyrelsens tilsynsrunde har vist, at debrugsforbud, som styrelsen giver, ikke altid efterføl-ges. For at sikre en bedre efterlevelse af reglerne, viljeg derfor tage initiativ til, at der bliver nedsat entværministeriel arbejdsgruppe, der skal foretage en
12/12
tilbundsgående analyse af solarieområdet og kommemed forslag til, hvilke tiltag der fremadrettet kan væ-re behov for på området.Arbejdsgruppen skal bl.a. komme med forslag til,hvordan man sikrer en større efterlevelse af reglerne,og hvilke tiltag der kan være nødvendige at sætte iværk for at højne sikkerheden på området.Arbejdsgruppen kommer til at bestå af de relevantesikkerhedstekniske og sundhedsfaglige myndigheder.Sikkerhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen og Arbejds-tilsynet deltager, og derudover kan der eventuelt del-tage repræsentanter fra relevante organisationer ogsundhedsfaglige eksperter. Dermed sikres det, at allerelevante aspekter inddrages i arbejdsgruppens arbej-de.Med Sikkerhedsstyrelsens fortsatte kontrolindsats i2011 og med nedsættelsen af en tværministeriel ar-bejdsgruppe igangsætter vi altså nu en række tiltag,der har til formål at sikre, at sikkerheden på solarie-området bliver, som den skal være.