Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 4. april 2011Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMNMOSags nr.: 1103742Dok nr.: 490280
Folketingets Sundhedsudvalg har den 10. marts 2011 stillet følgende spørgs-mål nr. 535 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed be-svares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).
Spørgsmål nr. 535:’’Patienter med CML (Kronisk Myleoid Leukæmi) behandles i stigende gradmedicinsk og ikke som tidligere ved knoglemarvstransplantation. En 45-årigkvinde (tilknyttet Hæmatologisk afdeling på Næstved Sygehus) blev diagnosti-ceret med CML og kom i behandling med Glivec. Da det gav store bivirkningervalgte lægerne at skifte til Sprycel, som desværre viste sig at give endnu flerebivirkninger. Patienten er nu tilbage i behandling med Glivec – til trods for at etnyt præparat Tasigna har vist sig at give væsentligt færre bivirkninger end deto andre. Direkte adspurgt, om hvorfor patienten ikke kan få behandling medTasigna, fik hun at vide, at det har Næstved Sygehus ikke råd til. I lyset afdenne konkrete sag bedes ministeren oplyse, hvem der afgør, hvilken medicinder tilbydes til hvilke patienter, og om ministeren finder, at sygehusets begrun-delse om ikke at give patienten et nyt præparat er retfærdig?”Svar:Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Re-gion Sjælland, som oplyser følgende:”Når patienter sættes behandling træffes beslutningen om behandlingens formog indhold normalt af den behandlende læge under dennes lægelige ansvar.Ved behandlingsvalget respekteres foreliggende retningslinjer fra internationa-le og nationale sundhedsmyndigheder, samt regionale og sygehusbaserederetningslinjer.For at sikre at alle patienter kan modtage den, til enhver tid, rette behandlinghar Region Sjælland i 2007 oprettet en pulje for betaling af ny dyr medicin.Puljen administreres centralt, og sygehusenes økonomi bliver således ikkepåvirket.Region Sjællands Medicinpulje fungerer på den måde, at nye og dyre læge-midler (især onkologiske og reumatologiske lægemidler) finansieres af en fæl-les regional pulje i stedet for den enkelte afdelings medicinbudget. Det vil sige,at afdelingen ikke mærker de økonomiske konsekvenser af ordinationen aflægemidler, og den positive konsekvens af denne incitamentsstruktur er, at af-delingen ikke har noget incitament til at være tilbageholdende med ordinationaf lægemidler men uden videre kan handle fagligt korrekt. ”
Side 2
I forhold til den konkrete sag har Region Sjælland oplyst, at lægemidlet Tasig-na er ét ud af tre ligeværdige muligheder. De øvrige er Sprycel og Glivec. Sy-gehusafdelingen benytter Tasigna, når det er indiceret. Regioner anfører, atdet derfor er beklageligt, at patienten er blevet fejlinformeret og har fået oplyst,at den manglende brug skulle bero på økonomiske forhindringer.Jeg henholder mig til ovenstående oplysninger fra Region Sjælland.Som det fremgår af udtalelsen, træffer den behandlende læge - med afsæt ifaglige retningslinjer - beslutning om, hvilken medicin der tilbydes hvilke pati-enter. I de senere år er igangsat en proces, hvor faglige retningslinjer i højeregrad ensrettes, blandt andet i regi af regionernes Råd for Anvendelse af DyrSygehusmedicin og Udvalget for Vurdering af Kræftlægemidler, der rådgiverSundhedsstyrelsens Kræftstyregruppe.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Nina Moss