Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
982072_0001.png
982072_0002.png
Folketingets Sundhedsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Dato: 8. april 2011Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Under henvisning til Folketingets Sundhedsudvalgs brev af 3. marts2011 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr.506 (SUU Alm. del).
KFI/ J.nr. 2011-2116
Spørgsmål nr. 506:”Ministeren gav under samrådet om stofmisbrugsbehandling den 23. februar2011 (Samrådsspørgsmål AD og AE) udtryk for, at der ikke er bedre resulta-ter med døgnbehandling end med ambulant behandling/dagbehandling. Ensådan udtalelse kan imidlertid let blive forstået af kommunerne som om, atman dermed ikke behøver at visitere til de langt mere intensive og dyreredøgnbehandlingsophold. Vil ministeren afkræfte, at dette er tilfældet? Og vilministeren oplyse, hvordan det forholder sig i forhold til perioden med ned-trapning/afgiftning fra opioid- og benzodiazepinafhængighed? Mener mini-steren også, at sådan nedtrapning har samme muligheder og udfald i hhv.ambulant regi og døgnregi? ”
Svar:Som jeg gav udtryk for i forbindelse med samrådet, så har kommunerneansvaret for at visitere til alle former for stofmisbrugsbehandling, uanset omder er tale om ambulant-, dag- eller døgnbehandling.I forbindelse med resultaterne af henholdsvis dag- og døgnbehandlingsfor-løb henviste jeg til forskning fra Center for Rusmiddelforskning. Jeg har ikkemed min besvarelse taget stilling til, hvilket tilbud den enkelte borger børvisiteres til, idet det, som det også fremgår af mit svar på spm. 505 SUUAlm. del., er op til en konkret og individuel vurdering.Jeg kan uddybende henvise til, at jeg i samrådet oplyste, at kommunalbesty-relsen ved visitation til social behandling af stofmisbrugere skal foretage en
2
faglig vurdering af hvilken behandling, der er relevant for den enkelte stof-misbruger.Stofmisbrugerens individuelle forhold skal inddrages i forhold til dennes spe-cifikke situation, forudsætninger og behov, herunder kan typen af stofmis-brug inddrages.En bred vifte af behandlingstilbud til stofmisbrugere sikrer, at det reelt blivermuligt, at den enkelte tilbydes et forløb, som imødekommer pågældendesbehov på det rigtige tidspunkt.For så vidt angår spørgsmålet vedrørende nedtrapning/afgifning fra opioid-og benzodiazepinafhængighed i henholdsvis ambulant regi og døgnregi,foreligger der så vidt Socialministeriet er bekendt ikke på nuværende tids-punkt effektopgørelser vedrørende ambulant nedtrapning/afgiftning fraopioid- og benzodiazepinafhængighed. Det er derfor ikke umiddelbart muligtat sammenholde effekten af nedtrapning/afgiftning i henholdsvis ambu-lant/dagbehandling og døgnbehandlingsregi.
Benedikte Kiær/ Karina Find