Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
975632_0001.png
975632_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato:28. marts 2011Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMNMOSags nr.: 1102766Dok nr.: 482348
Folketingets Sundhedsudvalg har den 1. marts 2011 stillet følgende spørgsmålnr. 490 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Marie Geisler Andersen (RV).Spørgsmål nr. 490:Vil ministeren som lovet under besvarelsen af samrådsspørgsmål Ø og Å den27. januar 2011 komme med en oversigt over, hvilke merudgifter man forven-ter som følge af Lægemiddelstyrelsen revurdering af antidepressiva, herunderbedes ministeren både komme ind på de mere direkte udgifter f.eks. til lægerog psykiateres øgede tidsforbrug på ansøgninger og konsultationer i forbindel-se med medicinomlægning, genindlæggelser, førtidspension mm., og de mereindirekte i form af øget sygefravær, tabt arbejdsfortjeneste mv. Ministeren be-des endvidere oplyse, hvad han vil gøre for at følge konsekvenserne af eneventuel omlægning med henblik på at sikre, at man ikke øger de samfunds-mæssige omkostninger med mere, end der spares ved at sænke tilskuddet?”
Svar:Lægemiddelstyrelsen træffer afgørelser om medicintilskud på baggrund af degældende kriterier for meddelelse af generelt tilskud til lægemidler, som erfastsat i bekendtgørelse nr. 180 af den 17. marts 2005. Hovedkriteriet er, at etlægemiddels behandlingsmæssige værdi skal stå i et rimeligt forhold til læge-midlets pris.Det har ikke været forudsætningen for den periodiske revurdering af lægemid-lers tilskudsstatus, at Lægemiddelstyrelsen skulle foretage bredere samfunds-økonomiske analyser i forbindelse revurderingerne.Det har heller ikke været forudsætningen med revurderingerne at indhente be-sparelser. Hovedformålet er at sikre, at Lægemiddelstyrelsens beslutningerom tildeling af generelt tilskud til lægemidler underkastes en tilbagevende re-vurdering for at vurdere, om de forudsætninger, som lå til grund for den oprin-delige beslutning om bevilling eller ikke-bevilling af tilskud, fortsat er til stede.Siden 2005 har lægemiddelvirksomhederne haft mulighed for at indsende ensundhedsøkonomisk analyse sammen med deres ansøgning om medicintil-skud eller i forbindelse med Lægemiddelstyrelsens periodiske revurderinger.Hvis Lægemiddelstyrelsen vurderer, at analysen er relevant, bliver den fore-lagt Dansk Institut for Sundhedsvæsen (DSI), der vurderer og kommenterer
Side 2
analysen for Lægemiddelstyrelsen. Vurderingen indgår i Medicintilskudsnæv-nets beslutningsgrundlag og senere indstilling.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Nina Moss