Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
975637_0001.png
975637_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 28. marts 2011Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMNMOSags nr.: 1102766Dok nr.: 482344
Folketingets Sundhedsudvalg har den 1. marts 2011 stillet følgende spørgsmålnr. 489 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Marie Geisler Andersen (RV).Spørgsmål nr. 489:Hvordan forholder ministeren sig til en model med generelt klausuleret tilskud,dvs. en model hvor patienten, hvis denne ikke har tilstrækkelig effekt eller formange bivirkninger af de præparater, der nyder generelt tilskud, herefter udenansøgning vil kunne få tilskud til det næste i rækken? Via denne model, somefter sigende allerede anvendes inden for behandling af mennesker medParkinsons, vil man kunne være helt sikker på, at der altid startes med detbilligste præparat, da dette er en forudsætning for automatisk at kunne få til-skud til det dyrere.”
Svar:Lægemiddelstyrelsen kan i dag meddele generelt tilskud eller generelt klausu-leret tilskud til et lægemiddel. Et lægemiddel, der opnår generelt tilskud, bliverautomatisk tilskudsberettiget for alle borgere, der får lægemidlet ordineret aflægen. Et lægemiddel, der opnår generelt klausuleret tilskud bliver tilskudsbe-rettiget for en bestemt gruppe af borgere – fx bestemte sygdoms- eller per-songrupper.I forbindelse med Lægemiddelstyrelsens periodiske revurdering af lægemid-lers tilskudsstatus tager Lægemiddelstyrelsen stilling til, om forudsætningernefor den oprindelige beslutning om bevilling eller ikke-bevilling af generelt til-skud fortsat har gyldighed. I processen skal Lægemiddelstyrelsen vurdere, omlægemidlet fortsat skal oppebære generelt tilskud. Hvis Lægemiddelstyrelsenvurderer, at det ikke er tilfældet, skal Lægemiddelstyrelsen tage stilling til, ombetingelserne for at give lægemidlet generelt klausuleret tilskud er opfyldt.Lægemiddelstyrelsen har som led i revurderingsprocessen i nogle tilfældeklausuleret det generelle tilskud til patienter, der ikke kan behandles tilstræk-keligt eller ikke tåler billigere generelt tilskudsberettigede behandlingsalternati-ver. Et eksempel herpå er tilskuddet til visse dyre kolesterolsænkende læge-midler. For at kunne give et lægemiddel klausuleret tilskud skal betingelsernefor generelt tilskud (jf. bidrag til svar på spørgsmål 490) være opfyldt for de pa-tienter, klausulen retter sig mod.Muligheden for at klausulere tilskuddet til bestemte sygdoms- eller person-grupper foreligger altså allerede i dag.
Side 2
Som det fremgår, er det Lægemiddelstyrelsen, der afgør, om lægemidlet op-når dette tilskud, og jeg har ingen aktuelle planer om at ændre på reglerne omgenerelt klausuleret tilskud.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Nina Moss