Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
967099_0001.png
967099_0002.png
967099_0003.png
LægemiddelstyrelsenDirektionssekretariatetDen 9. januar 2007
Besvarelse af folketingsspørgsmålIndholdsfortegnelseFolketingsspørgsmål................................................................................................................... 1Udvalgsspørgsmål .................................................................................................................. 2§ 20-spørgsmål ....................................................................................................................... 2Modtagelse og fordeling............................................................................................................. 2Besvarelse................................................................................................................................... 3Godkendelse og afsendelse af svaret.......................................................................................... 3
FolketingsspørgsmålFolketingsspørgsmål er en samlebetegnelse for flere typer spørgsmål, der stilles af folketings-udvalg eller -medlemmer til Indenrigs- og Sundhedsministeren (eller andre ministre). Spørgs-målene besvares af ministeren. Besvarelsen udformes dog af Indenrigs- og Sundhedsministe-riets departement. Lægemiddelstyrelsens opgave er at bidrage til det svar, departementet ud-arbejder til ministeren.Lægemiddelstyrelsens bidrag bliver ofte anvendt ordret i ministerens besvarelse. Derfor kræ-ves der stor omhyggelighed med udformningen af bidrag.Direktionssekretariatet koordinerer alle Lægemiddelstyrelsens bidrag til besvarelse af folke-tingsspørgsmål. Også i tilfælde, hvor Lægemiddelstyrelsen er ”underleverandør” til en andenstyrelses bidrag.Der findes flere typer folketingsspørgsmål. De almindeligste erudvalgsspørgsmålog§ 20-spørgsmål.
Udskrevet den 22. februar 2011 kl. 12:28C:\DOCUME~1\KJ\LOKALE~1\Temp\Acr26E.tmp
2
UdvalgsspørgsmålUdvalgsspørgsmålstilles af et af Folketingets udvalg til ministeren. På lægemiddelområdetsom regel af Sundhedsudvalget.Hvis et spørgsmål stilles som led i behandlingen af et lovforslag, identificeres det ved lovfors-lagets nummer og et bilagsnummer (løbenummer), fx. (L 108 - bilag 13). Stilles et spørgsmåluden at være led i behandlingen af et lovforslag, identificeres det ved benævnelsen "alm. del"og et bilagsnummer (løbenummer), fx (alm. del - bilag 48). Nummereringen starter forfra vedstarten af en ny Folketingssamling (dvs. normalt primo oktober).Der er som regel ingen svarfrist, som ministeren skal overholde. De fleste ministre tilstræberdog at besvare spørgsmål inden for ca. 4 uger – og som regel hurtigere hvis spørgsmålet ind-går i behandlingen af et lovforslag. Over for Lægemiddelstyrelsen vil Indenrigs- og Sund-hedsministeriet ofte fastsætte en svarfrist på 2-4 uger.Hvis det skulle vise sig nødvendigt, vil det som regel være muligt at få udsættelse med besva-relsen. En eventuel udsættelse skal altid være udtrykkeligt aftalt med Indenrigs- og Sund-hedsministeriet. Hvis den medarbejder eller afdeling, der udarbejder svaret, opnår udsættelsemed besvarelsen, skal det noteres på sagen. Endvidere skal Direktionssekretariatet orienteresom udsættelsen.
§ 20-spørgsmål§ 20-spørgsmålstilles af folketingsmedlemmer til ministe-ren i henhold til Folketingets forretningsordens § 20. Mi-nisteren skal besvare § 20-spørgsmål senest 6 dage efter,de er stillet. Der er derfor altid en meget kort frist til atbesvare disse spørgsmål. Lægemiddelstyrelsen kan fxmodtage et § 20-spørgsmål fra Indenrigs- og Sundheds-ministeriet fredag med svarfrist til mandag kl. 12. Svarfristen

skal

som hovedregel overhol-des.§ 20, stk. 1, i Folketingets forret-ningsorden: ”Ønsker et medlem atindhente oplysninger om et offentligtanliggende, kan dette ske ved etspørgsmål til vedkommende ministerefter reglerne i denne paragraf”.
Der kan undtagelsesvis opnås udsættelse med en besvarelse, hvis besvarelsen forudsætter ind-dragelse af eksterne parter, fx myndigheder i andre lande, eller et stort udredningsarbejde,komplicerede beregninger e.l.Ministeren skal under alle omstændigheder svare inden for 6 dages fristen, men kan om nød-vendigt blot svare, at han eller hun senere vil vende tilbage med et fyldestgørende svar.
Modtagelse og fordelingFolketingsspørgsmål journaliseres i den centrale journal. I forbindelse med journaliseringenforsynes folketingsspørgsmål med et stempel, hvor Direktionssekretariatet ved afkrydsningtilkendegiver, om1) direktøren skal godkende og underskrive svaret,2) direktøren skal godkende svaret, eller
3
3) svaret kan ekspederes uden direktørens medvirken (men svaret skal stadig via Direktions-sekretariatet).Journalen afleverer en kopi af spørgsmålet – inkl. stempel og afkrydsning – til direktøren ogtil Direktionssekretariatet. Derefter overgives sagen til den relevante afdeling med henblik påudarbejdelse af svarudkast.
BesvarelseDen afdeling, der har fået et spørgsmål til besvarelse, udarbejder et udkast, som journaliserespå sagen. Svarudkastet sendes samtidig pr. e-post til Direktionssekretariatets afdelingspost-kasse. Herefter afleveres sagen hurtigst muligt til Direktionssekretariatet, der koordinerer be-svarelserne af folketingsspørgsmål.Direktionssekretariatet foretager eventuelle nødvendige rettelser i besvarelsen, primært meddet formål at sikre, at besvarelsen er forståelig for ikke fagfolk. Indholdsmæssige rettelserforetages normalt kun efter aftale med den afdeling, der har udarbejdet besvarelsen.Udvalgsspørgsmål bør normalt besvares på 1-4 sider. Besvarelse af mere komplicerede elleromfangsrige spørgsmål kan dog undtagelsesvis fylde noget mere.Bidrag til besvarelse af § 20-spørgsmål bør normaltikke overstige 1-2 sider. Svaret bør ikke indeholdemere avancerede eller omfangsrige tabeller, grafiko.l. Forventningen om, at svaret begrænses til 1-2sider kombineret med den korte svarfrist medfører,at bidrag til besvarelse af et § 20-spørgsmål ikkealtid kan være udtømmende.§ 20, stk. 8, i Folketingets forretningsorden:” Gives skriftligt svar, hvilket bør ske iløbet af 6 hverdage (lørdag ikke medreg-net), medmindre spørgeren har udbedt sigsvar inden for en længere frist, videresen-der formanden svaret til spørgeren.Spørgsmål til skriftlig besvarelse bør væreaffattet således, at besvarelsen kan hol desinden for et rimeligt omfang.”.
Hvis der af pladsmæssige grunde må udelades op-lysninger, som skønnes væsentlige, bør Lægemiddelstyrelsen gøre Indenrigs- og Sundheds-ministeriet opmærksom på det. Disse yderligere oplysninger skal normalt fremsendes til In-denrigs- og Sundhedsministeriet til orientering.
Godkendelse og afsendelse af svaretHvis direktøren ikke har reageret på det forslag til ekspedition, som er angivet på spørgsmålet(procedure 1, 2 eller 3), foretages ekspeditionen i overensstemmelse hermed. Svaret afsendesaltid af Direktionssekretariatet, med mindre andet undtagelsesvis er aftalt.Efter afsendelse sender Direktionssekretariatet en kopi af svaret dels til den afdeling, der harudarbejdet svarudkastet, dels til direktøren. Svarets videre skæbne kan følges på Folketingetshjemmeside: www.folketinget.dk.Karsten JørgensenGodkendt på chefmøde den 16. januar 2007