Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
LMS-vejledning af 11. december 1997 om
Besvarelse af folketingsspørgsmålIndholdsfortegnelseFolketingsspørgsmål................................................................................................................... 1Udvalgsspørgsmål .................................................................................................................. 1§ 20-spørgsmål ....................................................................................................................... 2Modtagelse og fordeling............................................................................................................. 2Besvarelse................................................................................................................................... 2Godkendelse og afsendelse af svaret.......................................................................................... 3
FolketingsspørgsmålFolketingsspørgsmål er en samlebetegnelse for flere typer spørgsmål, der stilles af folketings-udvalg eller -medlemmer til Sundhedsministeren. Spørgsmålene besvares af ministeren. Be-svarelsen udformes dog af Sundhedsministeriets departement. Lægemiddelstyrelsens opgaveer at bidrage til det svar, Sundheds-ministeriet udarbejder til ministeren.Folketingsspørgsmål kan inddeles iudvalgsspørgsmålog§ 20-spørgs-mål.
UdvalgsspørgsmålUdvalgsspørgsmålstilles af Folke-tingets Sundhedsudvalg til ministe-ren. Hvis et spørgsmål stilles som ledi behandlingen af et lovforslag, identificeres det ved lovforslagets nummer og et bilagsnum-mer (løbenummer), f.eks. (L 108 - bilag 13). Stilles et spørgsmål uden at være led i behand-lingen af et lovforslag, identificeres det ved benævnelsen "alm. del" og et bilagsnummer (lø-benummer), f.eks. (alm. del - bilag 48).Der er normalt ingen svarfrist, som ministeren skal overholde. De fleste ministre vil dog til-stræbe at svare inden for ca. 4 uger - og gerne hurtigere hvis spørgsmålet indgår i be-Juridisk Afdeling
2handlingen af et lovforslag. Over for Lægemiddelstyrelsen vil Sundhedsministeriet ofte fast-sætte en svarfrist på 2-4 uger.Hvis det skulle vise sig nødvendigt, vil det som regel være muligt at få udsættelse med besva-relsen. En eventuel udsættelse skal altid være udtrykkeligt aftalt med Sundhedsministeriet.Hvis den medarbejder eller afdeling, der udarbejder svaret, opnår udsættelse med besvarelsen,skal Juridisk Afdeling orienteres om det.
§ 20-spørgsmål§ 20-spørgsmålstilles af folketingsmedlemmer til ministe-ren i henhold til Folketingets forretningsordens § 20. Mini-steren skal besvare §-20 spørgsmål senest 6 dage efter, deer stillet. Der er derfor altid en meget kort frist til at besva-re disse spørgsmål. Lægemiddelstyrelsen kan f.eks. modta-ge § 20-spørgsmål fra ministeriet fredag med svarfrist tilmandag kl. 12. Svarfristen skal ubetinget overholdes. Der kan ikke opnås udsættelse.§ 20, stk. 1, i Folketingets forret-ningsorden: ”Ønsker et medlem atindhente oplysninger om et offentligtanliggende, kan dette ske ved etspørgsmål til vedkommende ministerefter reglerne i denne paragraf”.
Modtagelse og fordelingFolketingsspørgsmål journaliseres i den centrale journal. I forbindelse med journaliseringenforsynes folketingsspørgsmål med et stempel, der gør det muligt ved afkrydsning at tilkende-give, om1) direktøren skal godkende og underskrive svaret2) direktøren skal godkende svaret eller3) svaret kan ekspederes uden direktørens medvirken.Den person i Juridisk Afdeling, som koordinerer besvarelse af folketingsspørgsmål, eller - idennes fravær - chefen for Juridisk Afdeling, beslutter, om procedure 1, 2 eller 3 skal vælges.Efter afkrydsning tager journalen en kopi af spørgsmålet til direktøren og en til Juridisk Afde-ling. Derefter afleveres sagen til den relevante afdeling med henblik på udarbejdelse af svar-udkast.Ovenstående procedure skal følges, uanset hvordan spørgsmålet fremsendes til Lægemiddel-styrelsen, dvs. også hvis det kommer pr. fax eller e-post.
BesvarelseUdvalgsspørgsmål bør normalt besvares på 1-4 sider. Besvarelse af mere komplicerede elleromfangsrige spørgsmål kan dog undtagelsesvis fylde noget mere. Besvarelsen kan indeholdetabeller, grafik o.l. samt vedlægges bilag.Besvarelsen af § 20-spørgsmål må ikke overstige1-1½ side. Den måikke
indeholde tabeller, grafiko.l., eftersom svaret skal optrykkes i Folketingsti-dende, der alene gengiver tekst. Kravet om, atsvaret skal begrænses til 1-1½ side kombineretmed den korte svarfrist medfører, at besvarelsen af§ 20, stk. 8, i Folketingets forretningsorden:”Gives skriftligt svar, hvilket bør ske i løbetaf 6 søgnedage, videresender formandendette til spørgeren og foranlediger bådespørgsmål og svar trykt i Folketingstidende.Spørgsmål til skriftlig besvarelse bør væreaffattet således, at besvarelsen kan holdesinden for et rimeligt omfang”.
Juridisk Afdeling22. februar 2011
3et § 20-spørgsmål ikke altid kan gøres udtømmende. Denne konsekvens er almindeligt accep-teret.Hvis der af pladsmæssige grunde må udelades oplysninger, som skønnes væsentlige, kan Læ-gemiddelstyrelsen gøre opmærksom på det i fremsendelsesbrevet til Sundhedsministeriet.Den afdeling, der har fået spørgsmålet til besvarelse, udarbejder et udkast, som hurtigst muligt- sammen med sagen - afleveres til den person i Juridisk Afdeling, der koordinerer besvarel-serne af folketingsspørgsmål. Udkastet lægges samtidig på H-drevet i biblioteketH:\JUR\FTSP, således at Juridisk Afdeling kan foretage eventuelle nødvendige rettelser i be-svarelsen. Indholdsmæssige rettelser foretages normalt kun efter aftale med afdeling, der harudarbejdet besvarelsen.
Godkendelse og afsendelse af svaretHvis direktøren ikke har reageret på det forslag til ekspedition, som er angivet på spørgsmålet(procedure 1, 2 eller 3), foretages ekspeditionen i overensstemmelse hermed.I tilfælde 1 - direktøren skal godkende og underskrive svaret - afleverer Juridisk Afdelingfærdigt svarudkastet og fremsendelsesbrev til direktøren. Hvis direktøren er enig i udkastet,underskrives fremsendelsesbrevet og returneres sammen med svarudkastet til Juridisk Afde-ling. Hvis direktøren vil have foretaget ændringer i svaret, foretager Juridisk Afdeling - omnødvendigt i samråd med den afdeling, der har udarbejdet svarudkastet - de nødvendige rettel-ser og forelægger på ny svaret for direktøren.I tilfælde 2 - direktøren skal godkende svaret - afleverer Juridisk Afdeling færdigt svarud-kastet til direktøren. Hvis direktøren godkender svaret, afsendes fremsendelsesbrev og svar fraJuridisk Afdeling. I modsat fald foretager Juridisk Afdeling - om nødvendigt i samråd medden afdeling, der har udarbejdet svarudkastet - de nødvendige rettelser og forelægger eventu-elt på ny svaret for direktøren.I tilfælde 3 - svaret ekspederes uden direktørens medvirken - afsendes svaret af Juridisk Afde-ling.Efter afsendelse sender Juridisk Afdeling en kopi af svaret dels til den afdeling, der har udar-bejdet svarudkastet, dels til direktøren. Svarets videre skæbne kan følges på Folketingetshjemmeside: www.folketinget.dk
Karsten JørgensenJuridisk Afdeling
Juridisk Afdeling22. februar 2011