Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
970245_0001.png
970245_0002.png
Folketingets Sundhedsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 16. marts 2011
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
chvi/ J.nr. 2011-1579
Under henvisning til Folketingets Sundhedsudvalgs brev af 16. februar2011 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr.444 (SUU alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).
Spørgsmål nr. 444:”På baggrund af artiklen ”Dyre sterilisationer vil give flere tvangsfjernelser”fra dr.dk den 11. februar 2011, bedes ministeren oplyse om kommunernegennem sociallovgivningen har mulighed for at tilbyde at betale forsterilisation af misbrugere og udviklingshæmmede”
Svar:Kommunerne har efter serviceloven mulighed for efter en konkret vurderingat give økonomisk støtte til valg af prævention i forbindelse med rådgivningog vejledning herom.Det fremgår af bemærkningerne til servicelovens § 11, stk. 3, at det er muligtfor kommunen at give rådgivning om familieplanlægning, herunder også ombrug af prævention (Jf. Forslag til lov om ændring af lov om social service,lov om retssikkerhed og administration på det sociale område om forældre-ansvarsloven (L 178, Barnets Reform)). Det kan for eksempel være aktuelt iforbindelse med rådgivning af enlige sårbare mødre eller i de tilfælde, hvorfamilien eller den enlige forælders forhold er af en sådan karakter, at der errisiko for, at et kommende barn vil skulle anbringes uden for hjemmet, sådansom det for eksempel kan være tilfældet for kvinder med stofmisbrug. For-målet er således at forebygge risikoen for, at den enlige forælder eller famili-en får et barn, som efterfølgende vil skulle anbringes uden for hjemmet.Hvis kommunen giver konkret rådgivning om prævention, bør der læggesvægt på at vælge den præventionsform, der passer til den pågældendes
2
konkrete situation. Kommunen kan alene give rådgivning om præventiongenerelt. Specifik rådgivning om valg af konkrete præventionsformer, herun-der for eksempel sterilisation, foretages fortsat af sundhedspersonale somfor eksempel den praktiserende læge.Økonomisk støtte til prævention i forbindelse med ovenstående, gives medhjemmel i servicelovens § 52a (Jf. bemærkningerne til L 178, § 1, nr. 1).Ligeledes indeholder servicelovens § 102 mulighed for, at kommunen efteren konkret vurdering kan give tilbud af behandlingsmæssig karakter til per-soner med betydelig og varigt nedsat funktionsevne eller med særlige socia-le problemer, hvis ydelsen ikke kan opnås ad anden vej, og det er nødven-digt for at bevare eller forbedre borgerens fysiske eller psykiske funktionsev-ne. Det er således op til kommunalbestyrelsen at skønne over, om man kon-kret mener, at borgeren opfylder betingelserne for f.eks. at få betalt en steri-lisationsbehandling.
Jeg kan endvidere henvise til indenrigs- og sundhedsministerens svar på S1164.
Benedikte Kiær/ Lars Møller Christiansen