Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
985786_0001.png
985786_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 18. april 2011Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMLPJSags nr.: 1102231Dok nr.: 453785
Folketingets Sundhedsudvalg har den 15. februar 2011 stillet følgendespørgsmål nr. 441 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som her-med besvares endeligt. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne MarieGeisler Andersen (RV).Spørgsmål nr. 441:’’Med henvisning til den (fortroligt) på SUU alm. del-bilag 146 omdelte henven-delse bedes ministeren redegøre for årsagen til, at man på Silkeborg psykiatri-ske afdeling afviser at behandle mennesker med spiseforstyrrelse, hvis de haret BMI over 30, og oplyse hvor udbredt en sådan praksis er.”Svar:Til brug for besvarelsen har Danske Regioner udtalt følgende:”Udgangspunktet for alle fem regioners eventuelle behandling af patienter medspiseforstyrrelser sker ud fra en konkret, individuel vurdering af den samledepsykiatriske lidelse.

Region Midtjylland oplyser uddybende,

at psykiatrien i forhold til patientermed spiseforstyrrelser er organiseret således, at behandlingen af patientermed spiseforstyrrelser er samlet i Center for Spiseforstyrrelser, uanset patien-ternes alder. Centret er regionsdækkende og er en del af Børne- og Ung-domspsykiatrisk Center. Besvarelsen gives derfor både i forhold til praksis iRegionspsykiatrien Silkeborg og i forhold til Center for Spiseforstyrrelser.Hvis Regionspsykiatrien Silkeborg stiller diagnosen bulimia nervosa hos enpatient, som ikke har andre psykiatriske diagnoser, vil patienten typisk blivehenvist til Center for Spiseforstyrrelser. Hvis en patient med en anden psykia-trisk diagnose også opfylder de diagnostiske kriterier for bulimia nervosa, vilregionspsykiatrien typisk indlede behandling for den anden psykiatriske diag-nose og i forløbet vurdere, om der er indikation for inddragelse af eller henvis-ning til Center for Spiseforstyrrelser. Patientens BMI vil ikke være betydende iforhold til at tilbyde patienten behandling. Det skal bemærkes, at Regionspsy-kiatrien Silkeborg sjældent stiller diagnosen bulimia nervosa.Center for Spiseforstyrrelsers målgruppe er patienter med middelsvær til sværanoreksia nervosa eller bulimia nervosa. Hvis den henviste patient ikke har sinhovedproblematik inden for en af disse 2 sygdomskategorier, eller ikke harsymptomer i en sværhedsgrad, der berettiger til betegnelsen middelsvær ellersvær, vil patienten ikke blive behandlet i Center for Spiseforstyrrelser, men vilblive anbefalet at få hjælp andet steds. Der kan her være tale om for eksempel
Side 2
det kommunale system, det primære sundhedsvæsen eller det sekundæresundhedsvæsen (somatik eller psykiatri). Hvor det kan være relevant, kanCenter for Spiseforstyrrelser stå til rådighed med konsulentbistand til det øvri-ge sekundære sundhedsvæsen, som for eksempel Regionspsykiatrien Silke-borg, mens patienten behandles der for andre psykiske lidelser.I begrundelse for afvisningen af en henvisning til Center for Spiseforstyrrelserer der enkelte gange tidligere ved en fejl indeholdt en ordlyd om et eventueltBMI over 30. Dette er ikke i sig selv en tilstrækkelig begrundelse for en afvis-ning af henvisningen. Det er præciseret over for Center for Spiseforstyrrelser,at denne begrundelse ikke anvendes fremover.Der er således ikke i psykiatrien i Region Midtjylland en generel praksis for, atpatienter bliver afvist behandling på grund af BMI over 30.

Region Hovedstaden oplyser uddybende,

at der er ambulante behandlings-tilbud til patienter med bulimi. Der er således behandlingstilbud til patientermed BMI op til 40, hvis det vurderes, at der er tale om en psykiatrisk lidelse iform af spiseforstyrrelse (bulimi). Såfremt BMI er over 40 anses det for afgø-rende for helbredstilstanden, at der primært finder en somatisk vurde-ring/intervention sted.Endelig skal der gøres opmærksom på, at alle patienter altid har mulighed forat henvende sig i de psykiatriske akutmodtagelser/skadestuer med henblik påvurdering/akut hjælp i alle døgnets timer.”
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Lene Paikjær Jensen