Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
962827_0001.png
962827_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Sundhedsudvalg[email protected]Liselott Blixt[email protected]
Dato: 28. februar 2011Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMCALCSags nr.: 1101894Dok nr.: 443041
Folketingets Sundhedsudvalg har den 11. februar 2011 stillet følgendespørgsmål nr. 436 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som her-med besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).Spørgsmål nr. 436:’’I forbindelse med artikel fra dr.dk "Kronisk træthed kan være virus" fra den10. januar 2011 bedes ministeren oplyse om han fortsat mener, at kronisktræthedssyndrom skal behandles som en psykisk- og ikke en fysisk sygdom,da man nu i nye studier har fundet sammenhæng mellem leukæmivirus ogkronisk træthedssyndrom.”Svar:Jeg har til brug for besvarelsen anmodet Sundhedsstyrelsen om en udtalelse.I spørgsmålet henvises til en nyhed på dr.dk, hvori omtales et studie1 offent-liggjort i Proceedings of the National Academy of Sciences of the United Sta-tes of America og omtalt i Ugeskrift for Læger. Studiet omhandler en muligsammenhæng mellem kronisk træthedssyndrom og infektion med et musevi-rus.Sundhedsstyrelsen oplyser, at det omtalte studie konkluderer, at det er uvistom den fundne statistiske sammenhæng vil kunne genfindes i andre grupperaf patienter med kronisk træthedssyndrom, ligesom det bemærkes, at den sta-tistiske sammenhæng ikke kan tages som udtryk for, at der eksisterer en år-sagssammenhæng. Det er således stadig uvist, om infektion med det pågæl-dende musevirus kan være årsag til kronisk træthedssyndrom.Sundhedsstyrelsen bemærker desuden, at studiet følger efter en række studi-er, der ikke har kunnet påvise en statistisk sammenhæng mellem infektionmed musevirus og kronisk træthedssyndrom.Patienter med kronisk træthedssyndrom har ofte mange og komplekse symp-tomer, og den optimale behandling vil variere fra patient til patient. Den be-handlende læge bør tage udgangspunkt i den enkelte patients symptomer,snarere end en overordnet betragtning om, hvorvidt der er tale om en fysisk el-ler en psykisk sygdom. For de enkelte symptomer bør der anvendes en evi-densbaseret tilgang.
1
Lo SC, Pripuzova N, Li B, Komaroff AL, Hung GC, Wang R, Alter HJ. Detection ofMLV-related virus gene sequences in blood of patients with chronic fatigue syndromeand healthy blood donors. Proc Natl Acad Sci USA. 2010;107(36): 15874–15879.
Side 2
Det er sammenfattende Sundhedsstyrelsens vurdering, at en eventuel sam-menhæng mellem kronisk træthedssyndrom og infektion med musevirus ervidenskabeligt uafklaret, og at ovennævnte studie ikke giver anledning til atændre diagnostiske kriterier eller behandlingsprincipper for kronisk trætheds-syndrom. Sundhedsstyrelsen følger løbende med i den videnskabelige udvik-ling på området.Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens oplysninger.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Camilla Lund-Cramer