Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
963281_0001.png
963281_0002.png
963281_0003.png
SundhedsstyrelsenCenter for ForebyggelseIslands Brygge 67DK-2300 København ST +45 7222 7400F +45 7222 7411M[email protected]Wwww.sst.dk
Folketingets SundhedsudvalgDato: 28. februar 2011Sagsbeh.: stlaSags nr.: 7-305-85/1,
Folketingets Sundhedsudvalg har den 1. februar 2011 stillet følgende spørgs-mål nr. 409 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed be-svares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Flemming Møller MortensenSpørgsmål nr. 409:”Ministeren bedes oplyse, hvilke initiativer regeringen har igangsat for at sikre,at færre unge udvikler moderat og svær overvægt?”
Svar:Regeringen har iværksat en lang række initiativer med fokus på forebyggelseaf overvægt hos børn og unge. Initiativerne dækker over en bred vifte af ind-satstyper fra kampagner over lovgivning til mærkningsordninger og pilotprojek-ter. Flere af nedenstående initiativer er præsenteret i Den nationale handlings-plan for forebyggelse.Mærkningsordninger, inspirationskataloger mm.Indførelse af den fælles nordiske mærkningsordning for sunde føde-vare ”Nøglehulsmærket” der skal gøre det muligt for forbrugerne attræffe et oplyst og kvalificeret valg.Indførelse af det nye fuldkornslogo. Bag logoet står Fuldkornspart-nerskabet, der består af Fødevarestyrelsen sammen med en langrække sundhedsorganisationer og erhvervspartnere. Partnerskabetsvision er at fremme folkesundheden ved at få danskerne til at spisemere fuldkorn. Et af nøgleordene i partnerskabets arbejde er pro-duktudvikling. Fuldkorn skal være nemt tilgængeligt, og der skal væ-re et bredt udvalg af sunde fuldkornsprodukter af høj kvalitet.Udarbejdet et inspirationskatalog til kommunerne, så alle børn harmulighed for 7 timers fysisk aktivitet om ugen.Udarbejdet et inspirationskatalog til kommunerne med eksempler på,hvordan fysisk aktivitet og bevægelse i højere grad kan indgå i arki-tekturen og indretningen af offentlige byrumUdarbejdet et inspirationskatalog med gode eksempler til, hvordankommuner og skoler/ ungdomsuddannelser kan integrere bevægelseog fysisk aktivitet i elevernes skoledag.Understøtte og fremme udbredelsen af sund livsstil hvor børn og un-ge færdes, herunder i daginstitutioner, skoler, SFO’er og idrætshal-ler. Eksempelvis:ooUdvidelse af Fødevarestyrelsens Alt om Kost rejseholdDM i Hjemkundskab på 6. og 7. klassetrin
Side 2
o
Frivillig ordning, hvorefter lokale initiativer til fremme afsundhed i skoler fremover vil kunne fremgå af Indenrigs- ogSocialministeriets portal Sammenlignelig Brugerinformation
Børneboxen - Sundhed, mad og bevægelse i børnehaven. Børnebo-xen er en værktøjskasse til brug i børnehaver med det formål atfremme sunde vaner og forebygge overvægt blandt børn i børneha-vealderen.
PuljerUdmøntet satspuljen ”Børns trivsel i udsatte familier med overvægteller andre sundhedsrisici” i perioden 2011 -14. Puljen er på 46 mio.kr. og anvendes på kommunale forældreuddannelsesprogrammersamt til daginstitutioner i et samarbejde mellem pædagoger ogsundhedsplejersker.Udmøntet satspuljen ”Kommunens plan mod overvægt” i perioden2005 – 2008. ” Puljen er på 73 mio. kr. og i 2010 blev der fortsat ud-møntet midler. Midlerne anvendes til en kommunal indsats medhenblik på at forebygge og behandle overvægt hos børn og unge,særligt blandt udsatte børn og unge.
LovgivningFolketinget vedtog den 12. juni 2009 Lov om ændring af afgift afchokolade- og sukkervarer mm., afgift af konsumis, afgift af mineral-vand, tobaksafgifter mv. loven vedrører aftaledelen "Flere sunde le-veår", og har dels til formål at forhøje afgifterne på is, chokolade, slikog sukkerholdig sodavand, dels at sænke afgiften på sukkerfri soda-vand og dels at omlægge og forhøje afgiften på cigaretter og røgto-bak. Lovens forskellige dele er trådt i kraft i 2010Arbejdet for at den eksisterende EU-lovgivning om mærkning af fø-devare i forhold til næringsdeklaration gøres obligatorisk og udvidestil også at omfatte mættet fedt, sukker og salt. Der pågår fortsat for-handlinger om forordningen i EU-regi. Forordningen forventes tidligstvedtaget i 2011.
VejledningerKlinisk vejledning om opsporing og behandling af overvægt hos før-skolebørn, 2007. Vejledningen er udarbejdet til almen praksis ogskal støtte læge og praksispersonale i at reagere på uheldig vægt-udvikling hos førskolebørn ved de forebyggende helbredsundersø-gelserVejledning om opsporing af overvægt samt tidlig indsats hos førsko-lebørn (forventes 2011). Sundhedsstyrelsen påbegyndte i 2010 ud-arbejdelsen af en vejledning til den kommunale sundhedstjenesteom opsporing af overvægt og tidlig indsats hos skolebørn.
KampagnerInformationsindsats om overvægt ”En lettere barndom”. Sundheds-styrelsen lancerede i november 2008 en 3-årig landsdækkende in-formationskampagne med henblik på at informere om de sundheds-mæssige konsekvenser af overvægt og uhensigtsmæssig vægtud-vikling. Målrettet familier med børn i alderen 4-6 år.I 2010 gennemførtes Sundhedsstyrelsen kampagnen ”Get moving”rettet mod grundskolens elever i alderen 11 til 15 år.Kampagnen ”6 om dagen ”Formålet med kampagnen er at fremmebefolkningens indtag af frugt og grønt, så de når op på de anbefale-
Side 3
de 600 g frugt og grønt om dagen (voksne og børn over 10 år) og400 g (4-10-årige børn). Sundhedsstyrelsen deltager i partnerskabetomkring kampagnen.Formidling af de 8 kostråd. De otte kostråd er Fødevarestyrelsensanbefalinger til en sund balance mellem kost og fysisk aktivitet.Sundhedsstyrelsen deltager i det tværgående samarbejde omkringkostrådene.”Drik mindre sødt”- kampagnen, 2009. I 2001 drak danske børn i al-deren 4-14 år ca. 320 ml sukkersødede drikke per dag. Det svarer tillangt over den halve liter, de maks. bør drikke per uge. Derfor lance-rede Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen i januar 2009 formid-lingsindsatsen ”Drik maks. en halv liter sodavand eller saft om ugen.
PilotprojekterFødevareministeriet igangsatte i 2007 et landsdækkende pilotprojekt– ”Frugtkvarter” – for udbredelse af frugtordninger i danske skolermed det formål at fremme forbruget af frugt blandt børn og unge ogdermed sundere kostvaner. Som opfølgning på pilotprojektet afsatteFødevareministeriet 4,2 mio. kr. i 2008 til en gentagelse af skole-frugtsordningen. De to pilotprojekter har dannet baggrund for etable-ringen af en EU-skolefrugtordning i Danmark, der trådte i kraft i sko-leåret 2009/2010.Fødevareministeriet igangsatte i 2007 et skolemadsprojekt, der hav-de til formål at fremme udviklingen og udbredelsen af forældrebetaltesunde skolemadsordninger på landets skoler, for derved at sikrebedre madvaner blandt børn og unge og begrænse overvægt.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Steffen Larsen