Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
958823_0001.png
958823_0002.png
Fuldmægtig Camilla Lund-CramerMinisteriet for sundhed og forebyggelseSlotholmsgade 10-121216 København K
Sundhedsstyrelsen kan til brug for Ministerens besvarelse af brev fra Mu-skelsvindfonden vedr. behandling af kronisk respirationsinsufficiens på re-spirationscenter Øst og Vest oplyse følgende til nedenstående punkter:Manglende akutfunktion på respirationscentreneSom det fremgår af tidligere besvarelse til Ministeriet af 5. september 2008på spørgsmål 507 og 508 har respirationscentrene oplyst, at der er mulighedfor akut telefonisk rådgivning fra respirationscentrene om natten, men ikkeakut indlæggelse. Ligeledes fremgår det, at patienter med kronisk respirati-onsinsufficiens med et akut behov for bistand typisk indlægges på en rele-vant intensiv afdeling i bopælsregionen. Sundhedsstyrelsen har desuden iSundhedsstyrelsens vejledning vedr. specialeplanlægning og lands- oglandsdelsfunktioner i sygehusvæsenet fra 2001 anbefalet at der på en inten-siv afdeling kræves en speciallæge i anæstesiologi i tilstedeværelsesvagt.Ifølge Sundhedsstyrelsens vejledning nr. 15875 af 19/12 1990 om kroniskrespirationsinsufficiens skal respirationscentrene have et overordnet tilsynmed patientgruppen, men det forudsætter ikke, at patienten altid skal be-handles på centret. Det har ikke ligget i vejledningens intention, at respirati-onscentrene skulle kunne varetage alle opgaver, herunder modtage patientermed kronisk respirationsinsufficiens ved akut opståede problemstillinger.Behandlingen af patienter med kronisk respirationsinsufficiens bør ske i ettæt samarbejde mellem det pågældende respirationscenter, den relevante in-tensive afdeling i patientens region og andre relevante afdelinger i regionen.De relevante intensive afdelinger er forpligtede til at medvirke ved den ruti-nemæssige indsats i forhold til patienterne i henhold til respirationscentrenesbehandlingsplaner, ligesom de som udgangspunkt skal kunne varetage akutbehandling i samarbejde med respirationscentrene eller efter rådgivning medrespirationscentrene. Det er Sundhedsstyrelsens vurdering, at en relevant in-tensiv afdeling som udgangspunkt bør kunne varetage den akutte situationefter respirationscentrenes instruks.
21. april 2009j.nr. /SUV
Sundhedsplanlægning
Tlf. 72 22 74 00FaxE-post[email protected]
Dir. tlf. 72 22 7535E-post [email protected]
Manglende modtagelse af akutte patienter til trakeostomi på respirati-onscentreneVed trakeostomi foretages en operation med det formål at danne en blivendeåbning fra huden og ind til luftrøret.
Trakeostomi er en funktion som varetages i andre specialer og på andre sy-gehuse end kun på respirationscentrene. Således varetages trakeostomi bl.a. ispecialet oto-rhino-laryngologi.Manglende kapacitet på de to respirationscentreI Sundhedsstyrelsens gældende vejledning om specialeplanlægning og lands-og landsdelsfunktioner i sygehusvæsenet fra 2001 er der anført en prævalenspå ca. 600 patienter med kronisk respirationsinsufficiens pr. år. Den etable-rede samling af ekspertisen vedr. patienter med kronisk respirationsinsuffici-ens i to centre har til formål at sikre patientgruppens livskvalitet og overle-velse.Samlingen vurderes nødvendig med henblik på at sikre, at hvert center oghver læge ser tilstrækkeligt mange patienter til at kunne opbygge erfaring.Tanken er, at kvalitet generelt øges med stigende erfaring, dvs. øvelse-gør-mester-princippet.Sundhedsstyrelsen har på denne baggrund i den nye vejledning om speciale-planlægning i specialet anæstesiologi opretholdt ”diagnostik, behandling ogefterbehandling af kronisk respirationsinsufficiens” som en højt specialiseretfunktion. For fortsat at sikre kvaliteten af behandlingen, men også for at af-hjælpe kapacitetsproblemet har Sundhedsstyrelsen samtidig i den nye vej-ledning præciseret: ”at der bør her udarbejdes vejledninger for et øget sam-arbejde med afdelinger med regionsfunktioner efter etablering af respirator ihjemmet”.Sundhedsstyrelsen finder på denne baggrund ikke, at der er behov for enevaluering på nuværende tidspunkt.Det er dog Sundhedsstyrelsens vurdering, at kapacitetsproblemer først ogfremmest er et regionalt planlægningsansvar. Regionerne har ansvaret for atsikre tilstrækkelig kapacitet i form af f. eks. sengepladser og personale.Med venlig hilsenSusanne Vestlæge
Side 221. april 2009Sundhedsstyrelsen