Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
949861_0001.png
949861_0002.png
949861_0003.png
949861_0004.png
949861_0005.png
949861_0006.png
949861_0007.png
949861_0008.png
949861_0009.png
949861_0010.png
949861_0011.png
949861_0012.png
949861_0013.png
949861_0014.png
949861_0015.png
949861_0016.png
949861_0017.png
949861_0018.png
949861_0019.png
949861_0020.png
949861_0021.png
949861_0022.png
TALEPAPIRDet talte ord gælder

Tilhørerkreds:

Anledning:

Taletid:

Tid og sted:

Dok nr.:

Sundhedsudvalget

Samråd AA og AB

Ca. 20 min.

20 januar 2011 kl. 15

407099

[Samrådsspørgsmål AA

Ministeren bedes redegøre for i hvilket omfang der på landsplan er personer, derdør efter respirationssvigt, mens de ventede på at blive undersøgt eller sat ibehandling på et Respirationscenter. Ministeren bedes samtidigt oplyse, hvad
2
det skønnes at ville koste at sikre den tilstrækkelige kapacitet således at man kanundgå denne overdødelighed.]

[Indledning]

Vi mødes i dag for at diskutere de betydelige kapacitetsproblemer, der er pårespirationscentrene. Det er en alvorlig sag, som jeg er meget opsat på, at derfindes løsninger på.Vi står overfor en stor udfordring, som paradoksalt er resultatet af en storsucces.
3
Udfordringen er de store kapacitetsproblemer, der er på respirationscentrene.Succesen er de gode behandlingsresultater, som respirationscentrene leverer, ogdet giver kapacitetsproblemer.Det skal ikke lyde som en undskyldning eller en sovepude, men som enkonstateringaf,atkapacitetsproblemernefaktiskbunderi,at
respirationscentrene yder en stor indsats for mange patienter.
Kapaciteten på området er for lille. Det har Sundhedsstyrelsen for første gangkonkluderet i sin evaluering, som jeg modtog 17. december 2010.
4

[Stor udvidelse af patientvolumen siden respirationscentrenes opstart]

Siden etableringen af de to respirationscentre i 1990 er der sket er meget storvolumenmæssig udvidelse af patientgruppen. Behandlingsresultaterne harbetydet, at flere patienter overlever længere trods deres sygdom eller handicapsamtidig med, at de opnår en meget bedre livskvalitet. Det medfører, atpatientgruppen vokser. Dertil kommer, at det nu er muligt at behandle patienter,som tidligere ikke kunne tilbydes respirationsbehandling.Men de gode resultater og de øgede muligheder for behandling betyder også, atder er pres på kapaciteten. Det medfører betydelige ventetider for primært deelektive patienter, men også i nogle tilfælde for mere hastende patienter, selvom
5
der foretages en regelmæssig og omhyggelig prioritering af ventelisterne påbåde Respirationscenter Øst og Respirationscenter Vest.

[Dødsfald på venteliste]

Første spørgsmål omhandler, hvor mange patienter, der dør mens de står påventeliste til et af respirationscentrene.Region Hovedstaden har oplyst, at der i de 3 første kvartaler af 2010 er 19patienter, som er afgået ved døden, mens de stod på Respirationscenter Østsventeliste til diagnostik eller behandling.
6
For Respirationscenter Vests vedkommende har Region Midtjylland oplyst, atder i 2010 var 26 dødsfald blandt patienter på ventelisten. Region Midtjyllandoplyser endvidere, at der var 4 af de 26 patienter, som døde på ventelisten, derhavde fået tildelt en tid før dødsfaldet. Disse 4 patienter mødte ikke op til denhenviste aftale, men var forsat på venteliste.Begge regioner gør opmærksom på, at dødsfald i gruppen på venteliste kanskyldes den enkelte patients grundsygdom eller anden akut sygdom udenrelation til respirationsinsufficiensen.
7
Herudover har Sundhedsstyrelsen oplyst mig om, at dødsfald på ventelisterneikke helt vil kunne undgås, da patienterne ofte vil fejle andre ting endmangelfuld vejrtrækning.
Kardinalpunktet for diskussionen i dag er derfor, hvordan det sikres, at der ikkesker dødsfald på ventelisten, der kunne være undgået ved en hurtigere indsats frarespirationscentrenes side.
I den sammenhæng er det vigtigt at være opmærksom på den arbejdsdeling, derer mellem respirationscentrene og de intensive afdelinger. Det er beskrevet iSundhedsstyrelsens vejledning vedr. kronisk respirationsinsufficiens fra 1990.
8
Det fremgår af vejledningen, at respirationscentrene haroverordnet tilsynogskal ydebistand, rådgivningogvejledningvedrørende behandling - også akut -af patienter med respirationsinsufficiens, som ikke har baggrund i enlungelidelse.Det har imidlertidikkeligget i vejledningens intention, at respirationscentreneskal varetage alle opgaver, herunder modtage patienter med kroniskrespirationsinsufficiens ved akut opståede problemstillinger.
Det betyder, at de intensive afdelinger som udgangspunkt skal kunne varetageumiddelbar akut behandling i samarbejde med respirationscentrene eller efterrådgivning fra respirationscentrene.
9
Jeg ser selvfølgelig med stor alvor på oplysningerne om dødsfald blandtpatienter på venteliste til de to respirationscentre. Jeg har derfor videresendtoplysningerne fra først Region Hovedstaden og siden Region Midtjylland tilTilsynsenheden i Sundhedsstyrelsen med henblik på en hurtig vurdering af,hvilke foranstaltninger oplysningerne kan give anledning til.
Sundhedsstyrelsen har taget fat på undersøgelsen. Det Sundhedsstyrelsenundersøger i en sådan sag er bl.a., om patienterne er informeret om deresbehandlingsmuligheder, om patienterne har fået tilbudt de relevantebehandlinger, og om der er sket faglige svigt ved behandlingerne.
10

[Udgifter til at sikre en tilstrækkelig kapacitet]

For det første må jeg understrege, at der altid vil være en overdødelighed blandtrespirationspatienter, da mange af patienterne lider af alvorlige grundsygdomme.Men jeg er helt enig i, at vi skal arbejde for at nedbringedødeligheden.Den gevinst, der er for patienten ved at komme i hurtigere respiratorbehandling,vil variere betydeligt fra patient til patient alt efter vedkommende sygdom ogsværhedsgraden af sygdommen.
11
Sundhedsstyrelsen har i sin evaluering af 17. december 2010 set på dennuværende kapacitet på respirationscentrene i forhold til efterspørgslen.Sundhedsstyrelsen konkluderer i evalueringen, at det er vanskeligt at opstille envurdering af balancepunktet og dermed behovet for kapaciteten i fremtiden. Detgør det dermed vanskeligt at vurdere, hvad en nødvendig udvidelse afkapaciteten vil koste.Jeg kan konstatere, at Sundhedsstyrelsen og regionerne allerede har taget flereinitiativer til at udvide kapaciteten. De enkelte initiativer vil jeg kommenærmere ind på senere.
12

[Samrådsspørgsmål AB – hvorfor patienter stadig dør pga. lange

ventelister]

[Samrådsspørgsmål AB

Ministeren bedes redegøre for, hvorfor respiratorpatienter stadig dør på grundaf lange ventelister og hvad han vil gøre for at få nedbragt ventetiderne ioverensstemmelse med de løfter han gav under besvarelsen afsamrådsspørgsmål AG den 7. april 2010.]
Jeg vil nu gå videre til at besvare samrådsspørgsmål AB.
13
Som jeg har forklaret tidligere vil det ikke helt kunne undgås, at der skerdødsfald på ventelisterne til respirationscentrene, da mange patienter på disseventelister lider af en alvorlig grundsygdom.
Men jeg ser med stor alvor på sagen. Og som jeg har forklaret tidli gere, erSundhedsstyrelsen i gang med at se på, om der er sket faglige svigt vedbehandlingerne i de tilfælde, hvor der er sket dødsfald blandt patienter påventeliste til respirationscentrene.
Herudover skal vi også være opmærksomme på, hvilke opgaver vi kan forvente,at respirationscentrene løfter, og hvilke opgaver der skal løftes af bl.a. intensivafdelingerne.
14
Det er Sundhedsstyrelsens vurdering, at en relevant intensiv afdeling somudgangspunkt bør kunne varetage den akutte situation efter respirationscentrenesinstruks. Hvis der er behov for det, kan patienten eventuelt flyttes til et af de torespirationscentre næste dag.Respirationscentrene er derfor ikke – og det har heller aldrig været intentionen -dimensionerede eller bemandede til at være de modtagende afdelinger forrespiratorbrugere med akutte, indlæggelseskrævende sygdomme. Den opgaveskal for respiratorbrugere - som for patienter med andre kroniske tilstande - derrammes af akut sygdom, løses af det nærmeste hospital med akut modtagelse.

[Initiativer for at nedbringe ventetiderne på respirationscentrene]

15
Det sidste spørgsmål omhandler, hvad jeg vil gøre for at nedbringe ventetidernepå respirationscentrene.
Det er regionerne, der som sygehusejere har ansvaret for at sikre dentilstrækkelige kapacitet i sygehusvæsenet. I dette tilfælde er det RegionHovedstadens og Region Midtjyllands ansvar at sikre, at Respirationscenter Østog Respirationscenter Vest har den rette kapacitet.
Sundhedsstyrelsen konkluderer som sagt i sin evaluering af respirationscentrene,at patientvolumen nu er så stor, at der er behov for at udvide kapaciteten.
16
Der er derfor behov for at se på løsninger, der kan afhjælpekapacitetsproblemerne på både kort og længere sig. Jeg mener samtidig, at det ervigtigt, at vi ser på løsningsmuligheder i et bredere perspektiv.
I forbindelse med evalueringen af respirationscentrenes kapacitet harSundhedsstyrelsen været i kontakt med Region Hovedstaden og RegionMidtjylland. Begge regioner oplyser, at de har planlagt udvidelser af dennuværende kapacitet på respirationscentrene.

[Nuværende og fremtidig kapacitet på Respirationscenter Øst]

17
Respirationscenter Øst råder over 7 sengepladser, hvoraf 5 aktuelt er i drift.Herudover råder Respirationscenter Øst over 7 sengepladser, der er overført fraInstitut for RespiratorPatienter (IRP) til Glostrup Hospital. 6 af disse 7 pladser eraktuelt aktive. Alt i alt er der således 11 aktive sengepladser tilknyttetRespirationscenter Øst. Region Hovedstaden har oplyst, at det tidligere Institutfor Respiratorpatienter (IRP) og Respirationscenter Øst fusioneres fysisk påGlostrup Hospital med i alt 14 senge. Dette forventes at ske i slutningen af i år.

[Nuværende og fremtidig kapacitet på Respirationscenter Vest]

Respirationscenter Vest råder over 7 senge. Region Midtjylland har vedtaget, atder skal ske en udbygning og opdatering af Respirationscenter Vest i nybyggede
18
lokaler på Skejby. Sengeantallet udvides pr. 1. juni i år til i alt 8 sengepladser.Indenfor en 2-3 årig periode er der mulighed for en yderligere udvidelse til 11senge.Alt i alt betyder det, at der er planlagt udvidelser til 14 senge vedRespirationscenter Øst og 8 senge ved Respirationscenter Vest, hvor derherudover vil være mulighed for at etablere yderligere 3 senge. Inden for detkommende år vil der således være 22 sengepladser til rådighed mod denuværende 18 aktive sengepladser.

[Yderligere initiativer for at udvide kapaciteten]

19
Herudover har Sundhedsstyrelsen med den nye specialevejledning foranæstesiologi skabt mulighed for, at Odense Universitetshospital kan indgå i etformaliseretsamarbejdemedetafrespirationscentrene.Odense
Universitetshospital forventer at afklare opgaven og de konkrete snitflader isamarbejdemedRespirationscenterVest.Regionenharoplyst,at
implementeringen tidligst vil kunne iværksættes medio 2012.Jeg kan derfor konstatere, at der er planlagt en række initiativer, der skal udvidekapaciteten. Men jeg kan samtidig konstatere, at Sundhedsstyrelsens evalueringviser, at de nævnte tiltag for at udvide kapaciteten ikke er tilstrækkelige, da flereaf initiativerne ligger et godt stykke ud i fremtiden. Der er derfor også behov forat gå andre veje for at udvide kapaciteten på kort sigt.
20
Jeg har derfor indkaldt regionerne til en drøftelse med henblik på at aftalekonkrete initiativer, der kan udvide kapaciteten på kort sigt og afhjælpekapacitetsproblemerne på respirationscentrene. Fx har Region Nordjylland ogRegion Sjælland vist interesse for at bistå og samarbejde med de to centre medhenblik på at løfte visse opgaver på et mindre specialiseret niveau. Dette er etforslag, som jeg mener, at vi bør arbejde videre med, ligesom jeg vil gå i dialogmedRegionSyddanmarkomkringmulighederneforatfremskynde
implementeringen af det nye respirationscenter på Odense Universitetshospital.

[Afslutning]

21
For at samle op her til sidst kan jeg konstatere, at respirationscentrene yder enstor indsats, der har betydet, at patientvolumen er øget betydeligt gennem årene.Det har medført kapacitetsproblemer.Det er regionerne, der som sygehusejere har ansvaret for at sikre den fornødnekapacitet.Jeg kan konstatere, at begge regioner har taget initiativer til at udvidekapaciteten på respirationscentrene fra de nuværende 18 aktive senge til 22sengepladser.Herudover har Odense Universitetshospital med den nye specialeplan fåetmulighedforatindgåietformaliseretsamarbejdemedetaf
respirationscentrene. Det vil udvide kapaciteten yderligere.
22
Sundhedsstyrelsens evaluering viser, at en del af de planlagte udvidelser afkapaciteten ligger et stykke ud i fremtiden. Der er derfor også behov forinitiativer, der kan løse kapacitetsproblemerne på kort sigt.
Jeg har derfor indkaldt regionerne til et møde for at drøfte yderligere tiltag for atimødegå kapacitetsproblemerne.
Jeg har store forventninger til, at regionerne på dette møde vil bidragekonstruktivt til at finde konkrete løsninger på de skitserede kapacitetsproblemer,og jeg vil selvfølgelig orientere Udvalget om resultatet af mødet, så snart detforeligger.