Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
948123_0001.png
948123_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 26. januar 2011Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMNMOSags nr.: 1101076Dok nr.: 424756
Folketingets Sundhedsudvalg har den 18. januar 2011 stillet følgendespørgsmål nr. 359 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som her-med besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Marie Geisler An-dersen (RV).
Spørgsmål nr. 359:’’Hvordan vil ministerens forslag om, at medicintilskuddet skal følge patienten,som omtalt i Fokusmagasinet, stille en 45-årig med moderat depression og enmeget lille indkomst, hvad angår behandlingsmuligheder, hvis vedkommendeingen effekt eller ringe effekt har af lægemidlet, hvortil der måtte ydes generelttilskud, og ej heller har råd til at betale den kommende egenbetaling for etdyrere lægemiddel? Ministeren bedes endvidere oplyse, om mulighederne forat søge om enkelttilskud stadig vil være de samme som i dag. ”Svar:Jeg skal indledningsvis gøre opmærksom på, at medicintilskudssystemet erbehovs- og ikke indkomstafhængigt. Regionernes udbetaling af tilskud til denenkelte borger afspejler således udviklingen i borgerens medicinforbrug indenfor en periode på et år. Kommunerne har i medfør af anden lovgivning mulig-hed for at yde tilskud til betaling af udgifter til medicin bl.a. til personer i øko-nomisk trang eller til handicappede.For så vidt angår Lægemiddelstyrelsens revurdering af tilskudsstatus for grup-pen af antidepressive lægemidler, skal jeg gøre opmærksom på, at styrelsenendnu ikke har truffet afgørelse om den fremtidige tilskudsstatus for disse læ-gemidler. Status er, at Medicintilskudsnævnet arbejder på en indstilling, somvil blive sendt i 3 måneders høring - efter gængs praksis.Hvis revurderingen resulterer i, at Lægemiddelstyrelsen beslutter at fjerne detgenerelle tilskud til visse af de antidepressive lægemidler, skyldes det, at derefter fagkundskabens vurdering findes ligeværdige og billigere alternativer,som kan behandle patienterne med samme effekt - og til lavere omkostningerfor den enkelte medicinbruger og for samfundet.Uanset udfaldet af Lægemiddelstyrelsens afgørelse, opretholdes regelsættetom individuelle medicintilskud. Det vil sige, at visse patienter – hvis det er fag-ligt er velbegrundet - vil kunne opretholde tilskud til den dyrere antidepressivemedicin, hvis patientens læge ansøger om tilskud til patienten.
Side 2
Mit forslag til en ny tilskudsmodel drejer sig om at give valgfrihed for de borge-re, som ikke selv ønsker at skifte medicin - fx fordi de er mest trygge ved atanvende den medicin, de kender bedst. Den nye tilskudsmodel vil – efter enrevurdering af området - stille disse borgere lidt bedre økonomisk, fordi de fårmulighed for at tage et tilskud med sig, som - selvom tilskuddet ofte vil udgøreen mindre del af lægemidlets pris - kan bidrage til at reducere borgerensegenbetaling.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Nina Moss