Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
941579_0001.png
941579_0002.png
941579_0003.png
941579_0004.png
SundhedsstyrelsenCenter for ForebyggelseIslands Brygge 67DK-2300 København ST +45 7222 7400F +45 7222 7411M[email protected]Wwww.sst.dk
Folketingets SundhedsudvalgDato: 11. januar 2011Sagsbeh.: stlaSags nr.: 7-313-01-111/1
Folketingets Sundhedsudvalg har den 20. december 2010 stillet følgendespørgsmål nr. 309 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som her-med besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Flemming Møller Morten-sen (S).
Spørgsmål nr. 309:”Ministeren bedes redegøre for, hvilke forebyggelsestiltag regeringen har tagetfor at undgå en forsat udvikling med stigende overvægt blandt danskerne, jf.Rockwool Fondens Forskningsenheds rapport: "Helbred, trivsel og overvægtblandt danskere," offentliggjort den 13. december 2010.”Svar:Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet nedenstående udta-lelse fra Sundhedsstyrelsen, som jeg kan henholde mig til:Sundhedsstyrelsen og Indenrigs- og Sundhedsministeriet har siden 2003iværksat en lang række initiativer som opfølgning på ”Oplæg til national hand-lingsplan mod svær overvægt”, der blev lanceret i 2003. Nedenstående ereksempler her på.Puljer

”Overvægtspuljen 2003”

7 mio. kr. til 23 projekter med det formål at belyse og evaluere effekten af initi-ativer vedr. forebyggelse og behandling af overvægt blandt børn og unge,voksne samt gravide. Etablering af netværk blandt modtagere af ”Overvægts-puljen 2003”

”Kommunens plan mod overvægt” - Satspuljen 2005-2008

I satspuljeforliget 2005-8 blev der afsat 73 mio. kr. til en kommunal indsats tilforebyggelse og behandling af svær overvægt blandt børn i udsatte familier,herunder etniske grupper. Formålet er at gennemføre en struktureret forebyg-gelses- og behandlingsindsats i et antal kommuner og at sikre en resultatop-samling, der kan anvendes i en national implementering.Satspuljens centrale midler har desuden finansieret ”Leg dig sund”-pakken,udarbejdet af Fødevarestyrelsen i 2008. Pakken er målrettet personale i denkommunale skolesundhedstjeneste og almen praksis, der arbejder med over-vægtige børn og deres familier.
Side 2
”Børns trivsel i udsatte familier med overvægt eller andre sundhedsrisi-ci” - Satspuljen 2010-2013I satspuljeforliget 2010-2013 er der afsat 46 mio. kr. til en tværfaglig sundheds-fremmeindsats over for børn i sårbare familier. Sundhedsstyrelsen har udmøn-tet 39,4 mio. kr. til 14 kommuner, der frem til 31. december 2014 skal arbejdemed to modelprojekter: ”En god start – sammen” og ICDP med sundhedsfagli-ge elementer”.10 kommuner skal arbejde med ”En god start – sammen”, som er et forældre-uddannelsesprogram, de udvalgte kommuner skal udbyde til alle forældre ihenhold til deres ansøgning. Forældreuddannelsen suppleres med centraltudviklede værkstedsaktiviteter og andre lokalt udviklede aktiviteter til udsatteforældre samt tilbud om flere hjemmebesøg ved sundhedsplejersken, såfremtfamilien har behov for dette.4 kommuner skal arbejde med ”ICDP med sundhedsfaglige elementer”. Mo-delprojektet er målrettet udsatte familier og udbydes i daginstitutioner i etsamarbejde mellem pædagoger og sundhedsplejersker. ICDP med sundheds-faglige elementer suppleres, som i ”En god start – sammen”, med centraltudviklede værkstedsaktiviteter og andre lokalt udviklede aktiviteter samthjemmebesøg ved sundhedsplejersken.”Vægttab og vægtvedligeholdelse blandt svært overvægtige voksne” –Satspuljen 2007-2010I satspuljeforliget 2007-2010 blev der afsat 57,5 mio. kr. til en målrettet indsatsoverfor svært overvægtige voksne. Formålet er at udvikle støttefunktioner, derkan øge handlekompetencer og motivation til vægttab og vægtvedligeholdelseblandt svært overvægtige voksne, og at øge kompetencerne hos de personer,der skal støtte op om de overvægtige. Dette sker ved at etablere kommunaltog regionalt forankrede vægtstoprådgivere og nøglepersoner på særligt udsat-te arbejdspladser. Støttefunktionerne iværksættes med henblik på at støtteovervægtige voksne særligt indenfor følgende målgrupper: Personer uden forarbejdsmarkedet, svært overvægtige gravide og nybagte mødre, særligt udsat-te erhvervsgrupper, herunder især ufaglærte, samt personer med anden etniskbaggrund end dansk.Formålet med nøglepersons-ordningen er at etablere tilbud på arbejdspladsentil svært overvægtige, der støtter dem i vægttab og vægtvedligeholdelse. Iforbindelse med uddannelsen af vægtstoprådgivere har de deltagende kom-muner og regioner udtrykt behov for vejledningsmateriale specifikt målrettetsatspuljens fire målgrupper. I løbet af 2010 og 2011 udarbejdes let forståeligtmateriale, der understøtter arbejdet med de specifikke målgrupper. Indtil vide-re har 40 kommuner og 3 regioner fået uddannet vægtstoprådgivere underpuljen.Vejledninger

Klinisk vejledning om opsporing og behandling af overvægt hos førsko-

lebørn, 2007

Dansk Selskab for Almen Medicin og Sundhedsstyrelsen publicerede i januar2007 ”Klinisk vejledning. Opsporing og behandling af overvægt hos førskole-børn”. Vejledningen er udarbejdet til almen praksis og skal støtte læge og
Side 3
praksispersonale i at reagere på uheldig vægtudvikling hos førskolebørn vedde forebyggende helbredsundersøgelser.

Klinisk vejledning om opsporing og behandling af overvægt hos voksne,

2009

Dansk Selskab for Almen Medicin og Sundhedsstyrelsen publicerede i no-vember 2009 ”Klinisk vejledning for almen praksis. Opsporing og behandling afovervægt hos voksne”. Vejledningen er udarbejdet til almen praksis og skalstøtte læge og praksispersonale i arbejdet med overvægt hos voksne.

Vejledning om opsporing af overvægt samt tidlig indsats hos førskole-

børn (forventes 2011)

Sundhedsstyrelsen påbegyndte i 2010 udarbejdelsen af en vejledning til denkommunale sundhedstjeneste om opsporing af overvægt og tidlig indsats hosskolebørn.KampagnerKampagne om fysisk aktivitet - ”Get Moving”, 2005-2010Siden 2005 har Sundhedsstyrelsen gennemført en landsdækkende kampagneom fysisk aktivitet for børn og unge. I 2009 var kampagnen ”GetMoving – førdin mor eller far får syge ideer” målrettet 11-15-årige skolebørn og satte fokuspå fysisk aktivitet med moderat 60 minutter om dagen alle ugens dage. Vissedele af kampagnen fra 2009 genanvendes i 2010, hvor kampagneelementerneomfatter tv-spot (i tv og biografer uge 41), annoncer i udvalgte blade, inspirati-onshæfte til kommunerne (om arbejdet med at få flere fysisk inaktive børn ogunge til at bevæge sig mere), plakat, aktiviteter for børn og unge, bannerre-klamer på internettet og en hjemmeside med applikation for målgruppen ogderes forældre.I 2010 afholdes et seminar i hhv. uge 45 og 46 for kommunens ansatte. Semi-narerne fokuserer på, hvordan man kan arbejde med fysisk aktivitet, så flere11-15-årige har mulighed for at blive fysisk aktive. I år får skolerne tilsendtplakaterne i uge 40 og kan deltage i en række forskellige aktiviteter udbudt afDGI, DIF og Skov- og Naturstyrelsen i uge 41.”Kommuner i Bevægelse”, 2006-2010”Kommuner i Bevægelse” startede i 2006 med det formål at få landets kom-muner til at sætte fokus på bevægelse blandt kommunens borgere. De flestetiltag er gennemført, og i år gennemføres det sidste element omkring aktivi-tetspakker. I forbindelse med at institutioner og skoler kan få besøg af Fødeva-restyrelsens Alt om kost-rejsehold og få mere viden om og idéer til fysiskeaktiviteter, er det muligt at købe en aktivitetspakke med rekvisitter. Sundheds-styrelsen har ydet tilskud til disse aktivitetspakker, så de frem til 1. december2010 kan købes af skoler og institutioner for kun 1.000 kr. ekskl. moms modde sædvanlige 3.500 kr.Det skal bemærkes, at opfølgning på handlingsplanen og indsatsen i forhold tilden brede forebyggelse af overvægt er forankret i flere forskellige ministerier,men foregår ikke kun fra statens side. Der er iværksat adskillige initiativer ikommunalt regi, som led i kommunernes ansvar for den borgerrettede fore-byggelse, herunder etableringen af tilbud til borgerne. Udover Sundhedsstyrel-sen har en række andre ministerier iværksat aktiviteter rettet mod forebyggel-
Side 4
se af overvægt. Det gælder fx Fødevarestyrelsen, der varetager området om-kring kostanbefalinger, mad og måltider, Forbrugerstyrelsen, Transportministe-riet, der arbejder for at skabe gode rammer for aktiv transport, og Kulturmini-steriet, der støtter forskellige idrætsaktiviteter, som fremmer sundheden gene-relt, og derved også medvirker til at forebygge overvægt.”

Informationsindsats om overvægt - ”En lettere barndom.dk”, 2008-2010

Sundhedsstyrelsen lancerede i november 2008 en 3-årig landsdækkende in-formationsindsats med henblik på at informere om de sundhedsmæssige (fysi-ske som sociale) konsekvenser af overvægt og uhensigtsmæssig vægtudvik-ling hos børn. Indsatsen giver handlemuligheder og hjælp til at vurdere, omens barn er overvægtigt, og er målrettet familier med børn i alderen 4-6 år.Informationsindsatsen består af et informationssite, forældrefoldere, plakatersamt seminarer for børnehavepersonale og ansatte i de kommunale forvalt-ninger. Indsatsen informerer om de sundhedsmæssige (fysiske som psykoso-ciale) følger af overvægt hos børn og anviser handlemuligheder.I forbindelse med kampagnen er der udarbejdet en publikation til børnefamilier”Spis, leg og ha’ det godt” og en til voksne, der selv ønsker at gennemføre etvægttab, ”Små skridt til vægttab – der holder”. Publikationerne er udarbejdet isamarbejde med Komiteen for Sundhedsoplysning.

Kampagnen ”6 om dagen”

Formålet med kampagnen er at fremme befolkningens indtag af frugt og grønt,så de når op på de anbefalede 600 g frugt og grønt om dagen (voksne og børnover 10 år) og 400 g (4-10-årige børn). Sundhedsstyrelsen deltager i partner-skabet omkring kampagnen.

Formidling af de 8 kostråd,

De otte kostråd er Fødevarestyrelsens anbefalinger til en sund balance mel-lem kost og fysisk aktivitet. Sundhedsstyrelsen deltager i det tværgåendesamarbejde omkring kostrådene.

”Drik mindre sødt”- kampagnen, 2009

I 2001 drak danske børn i alderen 4-14 år ca. 320 ml sukkersødede drikke perdag. Det svarer til langt over den halve liter, de maks. bør drikke per uge. Der-for lanceredeFødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen i januar 2009 formid-
lingsindsatsen ”Drik maks. en halv liter sodavand eller saft om ugen.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Steffen Larsen