Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
944607_0001.png
944607_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Sundhedsudvalg[email protected]René Skau Björnsson[email protected]
Dato: 18. januar 2011Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMCALCSags nr.: 1010757Dok nr.: 391318
Folketingets Sundhedsudvalg har den 9. december 2010 stillet følgendespørgsmål nr. 263 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som her-med besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra René Skau Björnsson (S).
Spørgsmål nr. 263:’’Ministeren anmodes om fra Region Sjælland at indhente en udtalelse om,hvorvidt det er korrekt, at Region Sjælland over for Region Hovedstaden hargivet udtryk for ønsket om at opnormere Respirationscenter Øst under RegionHovedstaden, således at centret fik kapacitet til at behandle de patienter derhenvises fra Region Sjælland, og som Region Sjælland faktisk finansierer ogogså har afsat midler til at finansiere.”Svar:Jeg har til brug for besvarelsen anmodet Region Sjælland om en udtalelse.Region Sjælland oplyser, at kapaciteten på Respirationscenter Øst blev drøftetpå et møde mellem Rigshospitalets direktion og Region Sjælland i juni 2009på grund af stigende ventetider på centeret. Den aktuelle ventetid i 2009 varpå det tidspunkt - oplyst af Rigshospitalet - 6-8 måneder.De lange ventetider betød, at patienter var indlagt og ventede i op til 2 måne-der på intensivafdelinger, før de kunne blive overført og behandlet på Respira-tionscenter Øst. Udover at ventetiden for patienterne betød, at de ikke kunnevære hjemme hos deres familie, betød det også, at en ikke-akut patient optogen intensivplads på sygehuset.Der var mellem Rigshospitalet og Region Sjælland enighed om, at kapacitetenvar for lille og man ønskede derfor at få området nærmere belyst. Der blev ud-arbejdet et kommissorium for en arbejdsgruppe, der blev nedsat efteråret2009. Gruppen færdiggjorde aldrig sit arbejde.Ventetiden har også i 2010 været lang: 1 patient har ventet i 2 måneder, mensvedkommende var indlagt på intensivafdelingen på Næstved Sygehus og 1patient har ventet 45 dage, mens vedkommende var indlagt på intensivafde-lingen i Køge. I den forbindelse var det været nødvendigt, at regionen afholdtmerudgifter til ventilatørhold under indlæggelsen på intensivafdelingerne.Flere patienter er i 2009 og 2010 blevet henvist til Institutionen for respirator-patienter i København (IRP) for at afkorte ventetiden, idet der var samarbejdemed IRP og Respirationscenter Øst om uddannelse af ventilatører og oprettel-se af hjemmerespiratorordning.
Side 2
På møder i sidste halvdel af 2009 og foråret 2010 mellem Rigshospitalets di-rektion og Region Sjælland blev kapacitetsproblemerne jævnligt berørt.Respirationscenter Øst flyttede administrativt fra Rigshospitalet til GlostrupHospital 1-7-2010. Region Sjælland har efterfølgende haft kontakt med hospi-talsledelsen på Glostrup Hospital og udtrykt bekymring for, om centerets ka-pacitet vil være tilstrækkelig stor, da der fortsat er lang ventetid for behandlingaf kronisk respiratorbrugere.Region Sjælland har endvidere anmodet om, at de teoretiske 1 dags kurser forventilatører indenfor ufaglærte respiratorordninger blev genoptaget, idet de ik-ke havde været afholdt det sidste års tid. Dette ønske er senere efterkommet.Jeg kan henholde mig til oplysningerne fra Region Sjælland.Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Camilla Lund-Cramer