Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
936380_0001.png
936380_0002.png
936380_0003.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 17. december 2010Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMLFISags nr.: 1010769Dok nr.: 388251
Folketingets Sundhedsudvalg har den 9. december 2010 stillet følgendespørgsmål nr. 260 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som her-med besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen J. Klint (S).Spørgsmål nr. 260:’’Ministeren bedes oplyse, hvilke initiativer der centralt fra er iværksat for imø-degå, at børn bevidst kan misbruge ADHD-medcin som et rusmiddel ved attage en overdosis. Ministeren bedes desuden oplyse, hvilke typiske bivirknin-ger børnene udsætter sig selv for ved at tage en overdosis.”Svar:ADHD-medicin indeholder det aktive stof ”methylphenidat”, som er mildt cen-tralnervestimulerende med effekt på mental og motorisk aktivitet.Der er ingen tvivl om, at methylphenidat potentielt kan misbruges, og at der eren risiko for afhængighed af stoffet.Med baggrund i den seneste tids om oplysninger om misbrug af ikke-ordineretmethylphenidat blandt børn/unge vil Sundhedsstyrelsen snarest gøre lægeropmærksomme på, at der er en særlig informationspligt til forældre, når cen-tralstimulerende stoffer ordineres eller ved receptfornyelse, om at methylphe-nidat i visse tilfælde er blevet videregivet til andre børn/unge i misbrugsøje-med.Sundhedsstyrelsens Center for Forebyggelse vil i øvrigt snarest undersøgeomfanget af brug/misbrug af ikke-ordineret methylphenidat blandt børn/unge.Lægemiddelstyrelsen har med virkning fra den 5. september 2008 etableret enordning, hvor alle ved hjælp af en e-blanket på styrelsens hjemmeside har mu-lighed for at informere om mistanke om misbrug af medicin. I januar 2010skrev Lægemiddelstyrelsen i ”Nyt Om Bivirkninger”, at styrelsen gerne vil haveindberetninger, hvis lægerne får mistanke om misbrug af medicin. Nyhedsbre-vet indeholdt information til lægerne om, hvordan de kan indberette dette.Lægemiddelstyrelsen har modtaget i alt 8 danske indberetninger om misbrugeller overdosering af godkendte lægemidler, der indeholder methylphenidat.Lægemiddelstyrelsen er for nylig blevet orienteret af Giftlinjen om, at Giftlinjenhar modtaget et stigende antal henvendelser, der drejer sig om børn og ungesmisbrug af methylphenidat. Ifølge Giftlinjen drejer henvendelserne sig først ogfremmest om misbrug blandt børn og unge, dels børn i behandling medADHD-medicin, dels børn som får medicinen af andre børn og unge.
Side 2
I uge 50 udsender Lægemiddelstyrelsen information om methylphenidat og ri-siko for misbrug i ”Nyt Om Bivirkninger”, der publiceres på styrelsens hjemme-side. Denne information tager udgangspunkt i oplysningerne fra Giftlinjen ombørn og unges misbrug af methylphenidat.Endelig kan nævnes, at Institut for Rationel Farmakoterapi har besluttet, atforbrug af lægemidler indeholdende methylphenidat skal være et særligt fo-kusområde i 2011.Om de lovgivningsmæssige rammer for ordination af centralstimulerende læ-gemidler som methylphenidat (Ritalin) til børn gælder følgende:Ifølge Sundhedsstyrelsens vejledning nr. 10.332 af 10. december 2007 ommedikamentel behandling af børn og unge med psykiske lidelser, punkt 5.2.skal medikamentel behandling af hyperkinetisk forstyrrelse (ADHD) indledes afspeciallæge i børne- og ungepsykiatri, eller eventuelt speciallæge i psykiatrimed særlig viden om børn og unge, speciallæge i neurologi med særligt kend-skab til neuropsykiatriske lidelser hos børn og unge, eller speciallæge i pædi-atri med neuropsykiatreisk viden.Endvidere fremgår af Sundhedsstyrelsens vejledning nr. 38 af 18. juni 2008,om ordination af afhængighedsskabende lægemidler, punkt 5.1, at diagnosenhos unge/voksne altid endeligt skal stilles af speciallæge i børne-ungdomspsykiatri eller speciallæge i psykiatri inden patienten sættes i behand-ling med centralstimulerende lægemidler. Dette indebærer, at den pågælden-de speciallæge skal have set og selvstændigt vurderet patienten. Læger underuddannelse til speciallæge eller speciallæger inden for andre specialer endovenfor nævnte kan derfor ikke starte en behandling med centralstimulerendelægemidler.Det følger ligeledes, at når en af ovennævnte speciallæger har fundet grund-lag for at starte medicinsk behandling af en patient med ADHD, så skal ved-kommende rettidigt og relevant vurdere behandlingens effekt samt eventueltudvikling af bivirkninger og komplikationer.Der er ikke noget intet til hinder for at en anden læge fx den alment praktise-rende læge, andre speciallæger, herunder læger under uddannelse til special-læge efterfølgende varetager den medicinske behandling af ADHD patienter-ne.ADHD-medicin er receptpligtig og må dermed kun udleveres på apoteket modforevisning af en recept. Lægemidlerne tilhører udleveringsgruppen ”A§4”, derindebærer, at apoteket kun må udlevere præparaterne én gang efter sammerecept og at lægens cpr-nr eller tilsvarende identifikation altid skal angives pårecepten. Recepterne er kopieringspligtige, og lægerne skal sende kopi af re-cepten til Sundhedsstyrelsen, der overvåger udskrivning af lægemidler indenfor denne udleveringsgruppe.Methylphenidat er optaget på Lægemiddelstyrelsens liste over euforiserendestoffer, hvilket blandt andet indebærer, at virksomheder og personer skal haveLægemiddelstyrelsens tilladelse til at indføre og forhandle lægemidler, der in-
Side 3
deholder methylphenidat, jf. bekendtgørelse nr. 749 af 1. juli 2008 om eufori-serende stoffer.Af produktresumeerne for ADHD-medicin, der indeholder methylphenidat,fremgår endvidere, at patienterne skal overvåges for risikoen for afhængighed,forkert brug og misbrug af methylphenidat, og at methylphenidat bør anvendesmed forsigtighed hos patienter med kendt stof- eller alkoholafhængighed. Detfremgår endvidere af produktresumeerne, at behandlingen skal foretages un-der tilsyn af en læge med speciale i adfærdssygdomme hos børn. Ifølge pro-duktresumeerne kan kronisk misbrug af methylphenidat medføre udtalt tole-rance og psykisk afhængighed med varierende grad af anormal adfærd, samtat der kan forekomme regulære psykotiske episoder, især i forbindelse medparenteralt misbrug (det vil sige indtagelse af medicin uden for fordøjelseska-nalen, eksempelvis ved injektion eller opløsning i væske).Af indlægssedlerne for ADHD-medicin fremgår, at ADHD-medicin kan medføreafhængighed og abnorm adfærd, hvis medicinen ikke bruges korrekt.Akut overdosering kan ifølge produktresumeerne resultere i opkastning, mu-skelsammentrækninger, kramper (eventuelt efterfulgt af koma), uregelmæssighjerterytme, forhøjet blodtryk, hallucinationer, tørhed af slimhinder, hovedpine,delirium, uro, konfusion, svedtendens, rødmen, feber, hjertebanken og forstør-rede pupiller.Sundhedsstyrelsen har hertil oplyst, at ved indtagelse af methylphenidat somrusmiddel vil der være risiko for hjerte-kar sygdomme og neurologiske syg-domme (hjerterytmeforstyrrelser, forhøjet blodtryk, hjerneblødning, epileptiskekramper) og psykiatriske tilstande (fx angsttilstande, depression, psykoser).
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Louise Filt