Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
943858_0001.png
943858_0002.png
943858_0003.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Sundhedsudvalg[email protected]Sophie Hæstorp Andersen[email protected]
Dato: 14. januar 2011Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMCALCSags nr.: 1010552Dok nr.: 388003
Folketingets Sundhedsudvalg har den 2. december 2010 stillet følgendespørgsmål nr. 221 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som her-med besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Sophie Hæstorp Ander-sen (S).Spørgsmål nr. 221:’’Det fremgår af artiklen "Meget morfin og lang ventetid er en elendig cocktail"(Jyllands-Posten, 22. november 2010), at forbruget af stærke morfinpræpara-ter er stigende, og at Danmark ligger på en fjerdeplads i verden i forbruget pr.indbygger. Ministeren bedes oplyse, hvilke tiltag ministeren vil igangsætte forat nedbringe forbruget af morfinpræparater.”Svar:Jeg har til brug for besvarelsen anmodet Sundhedsstyrelsen om en udtalelse.Sundhedsstyrelsen udtaler følgende:”Som beskrevet i artiklen ligger forbruget af morfika i Danmark internationalthøjt. Det skal dog fremhæves, at sammenligninger med andre lande er behæf-tet med nogen usikkerhed. Kun de færreste lande har en så detaljeret læge-middelstatistik som de skandinaviske lande, så internationale sammenlignin-ger vil ofte være baseret på det samlede mængdeforbrug opgjort i DefineredeDøgn Doser (DDD) eller kg. Derimod vil oplysninger om antal brugere sjældentkunne findes.Det er derfor vanskeligt at sige, om Danmarks internationale placering skyldesflere brugere eller et større forbrug per indbygger, eller en kombination heraf.Herudover er det ikke muligt at fastsætte, hvad der er ”det lægefagligt rigtigeniveau” for brug af morfika. Det kan derfor ikke utvetydigt siges, at et stort for-brug af stærke smertestillende midler er det samme som et uhensigtsmæssigtforbrug. Det modsatte kunne meget vel være tilfældet - altså at et lavt forbrugvar udtryk for en insufficient smertebehandling dels ved akutte smertetilstande,fx i forbindelse med traumer eller operationer, og dels ved tilstande som kræfteller andre kroniske maligne smerter. Dette giver statistikken ikke svaret på.Det er derfor ikke muligt at vurdere omfanget af et eventuelt overforbrug.Sundhedsstyrelsen vurderer, at forbruget af stærke morfinpræparater til be-handling af henholdsvis akutte smertestilstande (postoperativt, traumer m.v.)og kroniske smertetilstande relateret til kræftsygdomme har et nødvendigt ogrimeligt omfang i Danmark.
Side 2
Det største forbrug af morfika ses hos personer med kroniske smerter, som ik-1ke skyldes en kræftsygdom .Der er viden om, at der i Danmark findes brugere af morfika, som har et læn-gerevarende ikke-rationelt forbrug. Men det er ud fra den nuværende viden ik-ke muligt at vurdere, om denne problemstilling er større i Danmark end i delande, hvor der er registreret et mindre forbrug. Der kan dels være tale om, aten kronisk nonmalign smertetilstand behandles med morfika, da anden be-handling ikke har haft effekt, eller der kan være tale om diagnostisk uafklaredetilstande og endvidere, at der vil findes brugere af morfika, som af forskelligegrunde er kommet ind i et længerevarende ikke-rationelt forbrug.Diagnostik og behandling af patienter med komplicerede kroniske smerter,som ikke skyldes kræftsygdomme, er en vanskelig opgave, som mest hen-sigtsmæssigt varetages af de tværfaglige smertecentre, evt. i samarbejde medden praktiserende læge.Ved komplicerede smertetilstande udgør den rent medikamentelle smertebe-handling kun en mindre del af den samlede diagnostik og behandlingsindsats.Den specialiserede smertebehandling med en tværfaglig behandlingstilgang(specialuddannede læger, sygeplejersker, fysioterapeuter, psykologer og soci-alrådgiver) kan ikke løftes af den praktiserende læge alene. Sundhedsstyrel-sen finder det hensigtsmæssigt, at der opfordres til en udbygning af samarbej-det mellem smertecentrene og almen praksis.På baggrund af ventetid på vurdering og behandling på smerteklinikker, fårpraktiserende læger ofte opgaven med at behandle kroniske smertepatienter.Den praktiserende læge kan med udgangspunkt i den enkelte patients situati-on iværksætte behandling med stærke smertestillende medicin. Det kan værevelbegrundet med morfikabehandling, specielt hvis der er udsigt til anden be-handling, der kan afhjælpe smerterne indenfor en kortere periode fx ventetidpå operation, eller hvis anden medikamentel behandling har været utilstrække-lig.Endvidere vil en del patienter have brug for hjælp fra praktiserende læge tilned- eller aftrapning af morfika. Denne opgave udfylder de praktiserende læ-ger i stort omfang, og det vil være en del af den praktiserede læges kompe-tence at tilrettelægge en sådan nedtrapningDa praktiserende læger ofte står med patienter, der skal aftrappes af et morfi-kaforbrug vil et mere formaliseret samarbejde med smerteklinikkerne være afstor betydning, når der er ventetid på smerteklinikkerne. Sundhedsstyrelsen vilforeslå Danske Regioner at sikre et samarbejde mellem smerteklinikkerne ogalmen praksis således, at de praktiserende læger får mulighed for rådgivningfra den lokale smerteklinik, som også behandler de patienter, som lægen hen-viser.”
1
L. Jarlbaek, H. Kehlet og P. Sjøgren: Det legale opioidforbrug i Danmark. UgeskriftLaeger 172/46, 15. november 2010; 3173- 78.
Side 3
Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens oplysninger.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Camilla Lund-Cramer