Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Dato: 21. december 2010Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMKAVSags nr.: 1010478Dok nr.: 378580
Folketingets Sundhedsudvalg har den 26. november 2010 stillet følgendespørgsmål nr. 195 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som her-med besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lone Dybkjær (RV).Udover Lone Dybkjær (RV) og Folketingets Sundhedsudvalg sender jeg minbesvarelse i kopi til Per Clausen (EL), idet han den 26. november 2010 rejsteen tilsvarende problemstilling med spørgsmål nr. S 556. Dette var et § 20-spørgsmål, og jeg måtte oplyste ham om, at spørgsmålet ikke kunne besvaresinden for rammerne af et § 20-spørgsmål, da jeg skulle indhente bidrag fra derelevante styrelser på sundhedsområdet. Jeg har derfor lovet ham en kopi afsvaret på Lone Dybkjærs spørgsmål.
Spørgsmål nr. 195:
’’Ministeren bedes, på baggrund af artiklen ”Svin som smittekilde til infektionermed methicillinresistene Staphylococcus aureus hos mennesker” fra Ugeskriftfor Læger nr. 43, 2008, redegøre for, om han finder, at der bør foretagesscreeninger for MRSA i de danske svinestalde, før gæster inviteres indenforog dermed udsætter sig selv og deres omgivelser for smitterisiko.”
Svar:
Til besvarelse af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Sundhedssty-relsen, der oplyser følgende:”Dyr kan bære mange forskellige mikroorganismer, der kan overføres til men-nesker, herunder MRSA af svinetype. Derfor er det vigtigt, at besøgende in-strueres i de hygiejneregler, der skal overholdes i forbindelse med besøg i dy-rebesætninger.Hvis en besætningsejer ved, at der er MRSA i besætningen, må gården ikkebenyttes som besøgsgård. Denne regel indførte Sundhedsstyrelsen i 2008 udfra et forsigtighedsprincip. I dag ved vi, at risikoen for, at man bliver bærer afbakterien ved at besøg af kortere varighed, er meget lille, også selvom mankortvarigt forurenes med den. Vi ved også, at videresmitte mellem menneskersker meget sjældent. Om reglen vil blive opretholdt drøftes i forbindelse medet igangværende arbejde med at revidere Sundhedsstyrelsens vejledning omforebyggelse af spredning af MRSA fra 2006.
Side 2
Screening i forbindelse med besøgsgårde vil kunne give en falsk tryghed ogsom sagt er der også risiko for smitte med andre mikroorganismer, så den vig-tigste forebyggelse er, at besøg gennemføres på en hygiejnisk forsvarlig må-de.”På baggrund af ovenstående udtalelse fra Sundhedsstyrelsen har jeg såledesingen planer om at indføre screening for MRSA i danske svinestalde.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Katrine Skjærris Olsen Vasegaard