Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
934022_0001.png
934022_0002.png
934022_0003.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 14. december 2010Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMNMOSags nr.: 1009980Dok nr.: 379833
Folketingets Sundhedsudvalg har den 18. november 2010 stillet følgendespørgsmål nr. 149 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som her-med besvares.
Spørgsmål nr. 149:’’Kan ministeren oplyse, hvilke medicinske selskaber og patientforeninger derer blevet hørt, og give en oversigt over de afgivne svar ved Lægemiddelstyrel-sens seneste ad hoc revurdering af medicintilskud til præparater til behandlingaf hypertension, kroniske smertepatienter, og depressionsramte? Herudoverbedes ministeren oplyse hvorledes han agter at sikre, at patienternes og delægefaglige anbefalinger imødekommes.”Svar:Jeg har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Lægemiddelstyrel-sen, som oplyser følgende:”Lægemiddelstyrelsen har sammen med Medicintilskudsnævnet gennemførten ad hoc revurdering af medicintilskuddet til visse lægemidler, der anvendes ihypertensionsbehandlingen. Ad hoc revurderingen omfattede enkeltstof- ogkombinationslægemidler med indhold af angiotensin-II antagonister og renin-hæmmeren aliskiren i ATC-gruppe C09. Lægemiddelstyrelsen traf afgørelseden 11. juni 2010, og afgørelsen fik virkning fra den 15. november 2010.Lægemiddelstyrelsen partshørte i denne forbindelse samtlige de virksomhe-der, der var indehavere af markedsføringstilladelser til lægemidler, der var om-fattet af revurderingen. Genstand for partshøringen var Medicintilskudsnæv-nets indstilling med tilhørende referencer. Samtidig med partshøringen hørteLægemiddelstyrelsen følgende lægevidenskabelige specialeselskaber:Dansk Cardiologisk SelskabDansk Endokrinologisk SelskabDansk HypertensionsselskabDansk Karkirurgisk SelskabDansk Kirurgisk SelskabDansk Nefrologisk SelskabDansk Pædiatrisk SelskabDansk Selskab for ApopleksiDansk Selskab for GeriatriDansk Selskab for Intern MedicinDansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi
Side 2
Lægemiddelstyrelsen hørte desuden følgende almene lægevidenskabeligeselskaber:Dansk Medicinsk SelskabDansk Selskab for Almen MedicinDansk Selskab for Klinisk Farmakologiog endeligSundhedsstyrelsen ogInstitut for Rationel FarmakoterapiDerudover orienterede Lægemiddelstyrelsen følgende patientorganisationer:Danske PatienterDanske HandicaporganisationerDiabetesforeningenHjerteforeningenHjernesagenLægemiddelstyrelsen modtog 12 svar – 4 partshøringssvar fra virksomheder,5 fra videnskabelige selskaber, 1 fra en patientforening og 2 fra organisationer.Svarene kan ses på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside, her:http://www.laegemiddelstyrelsen.dk/1024/visLSArtikel.asp?artikelID=17315Lægemiddelstyrelsen er sammen med Medicintilskudsnævnet påbegyndt re-vurdering af tilskudsstatus for lægemidler i ATC-gruppe N06A (lægemidler, deranvendes ved depression), og status er, at Medicintilskudsnævnet arbejder påen indstilling til Lægemiddelstyrelsen. Hvis Medicintilskudsnævnets indstillingindeholder forslag til ændringer i de omfattede lægemidlers tilskudsstatus, vilindstillingen blive sendt i høring hos berørte parter, relevante lægevidenskabe-lige selskaber og patientorganisationer.Lægemiddelstyrelsen har efter anbefaling fra Medicintilskudsnævnet planlagtmen endnu ikke påbegyndt revurdering af tilskudsstatus i ATC-gruppe N02A(lægemidler, der anvendes ved stærke smerter)

Imødekommelse af anbefalinger fra læger og patienter

Den brede skare af høringsparter i revurderingsprocessen sikrer, at synspunk-ter og anbefalinger fra patienter, virksomheder og læger indgår i Medicintil-skudsnævnets lægefaglige vurderinger og Lægemiddelstyrelsens beslutnings-grundlag.Generelt er Medicintilskudsnævnets indstillinger i relation til revurdering af læ-gemidlers tilskudsstatus baseret på de anbefalinger om lægemidlernes anven-delse, som fremgår af nationale og internationale behandlingsvejledninger ogrekommandationer.I ad hoc revurderingen af blodtryksmidlerne var nævnets indstilling og Læge-middelstyrelsens afgørelse baseret på anbefalinger i nationale og internationa-le behandlingsvejledninger samt rekommandationer udarbejdet af Dansk Hy-pertensionsselskab, det europæiske hypertensionsselskab, det europæiskekardiologiske selskab og Institut for Rationel Farmakoterapi, hvorefter de om-fattede lægemidler anbefales ligeværdigt til behandling af alle indikationer
Side 3
(forhøjet blodtryk og hjertesvigt). Lægemiddelstyrelsens bemærkninger til devæsentligste punkter i høringssvarene fremgår i øvrigt af Bilag 1 til Lægemid-delstyrelsens afgørelse af den 11. juni 2010:http://www.laegemiddelstyrelsen.dk/db/filarkiv/7962/afgoerelse_med_bilag_C09_11062010.pdfJeg henholder mig til oplysningerne fra Lægemiddelstyrelsen.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Nina Moss