Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
920205_0001.png
920205_0002.png
920205_0003.png
920205_0004.png
920205_0005.png
920205_0006.png
920205_0007.png
920205_0008.png
920205_0009.png
TALEPAPIRDet talte ord gælder

Tilhørerkreds:

Anledning:

Taletid:

Tid og sted:

Dok nr.:

Sundhedsudvalget

Samrådsspørgsmål C

Ca. 8 min.

17. november 2010 kl. 13.45 - lokale 2-141

354655

Samrådsspørgsmål C: ”Ministerenbedes redegøre for, hvad han vil gøre for atsikre, at der ikke i 2011 sker nedskæringer, forringelser og lukninger afsengepladser på de psykiatriske afdelinger. Ministeren bedes endvidere oplyse,om han er indstillet på, at der skal findes flere penge til det psykiatriske områdei 2011.
2
Psykiatriens økonomiske ramme i 2011Jeg vil endnu engang slå fast, at regeringen igennem de seneste år har prioriteretindsatsen over for mennesker med sindslidelser højt.Det er bl.a. sket ved en betydelig tilførsel af ressourcer, ved at give patienterneen udvidet ret til hurtig undersøgelse og behandling og ved lancere enhandlingsplan for psykiatrien, hvor der bl.a. er fokus på kvalitet i ogsammenhæng mellem den sundhedsfaglige og den sociale indsats overforsindslidende.
3
Med de satspuljeaftaler, der er indgået i denne regerings tid, har regioner fået etbetydeligt økonomisk løft. Regionerne har således i 2010 740 mio.kr. ekstra tilpsykiatrien, som kommer fra satspuljen.Og der tilføres flere penge i 2011 også. De gamle satspuljeaftaler sammen medden satspuljeaftale, vi netop har indgået her i efteråret betyder, at regionerne tilnæste år får en kvart mia. kr. mere, end de har i 2010. Det er penge der bl.a. skalgå til udvidelse af behandlingskapaciteten for at regionerne kan leve op til 2måneders fristen i de udvidede behandlingsrettigheder.Det er ikke kun i satspuljeregi, der afsættes penge. Med økonomiaftalen for2010 og aftalen om finansloven for 2010 blev der afsat 350 mio. kr. tiludbygning og modernisering af de fysiske rammer i psykiatrien. Disse midler
4
går bl.a. til flere enestuer, modernisering af bad og toiletforhold, forbedring afsikkerheden i retspsykiatrien, etablering og modernisering af aktivitets- ogmotionsfaciliteter og nye retspsykiatriske sengepladser i ungdomspsykiatrien.Endelig er der fra kvalitetsfonden bevilget godt og vel en mia.kr til RegionSjælland til en samling af psykiatrien i Slagelse, herunder retspsykiatrien ogSikringsafdelingen. Og der blev bevilget godt og vel en halv mia. kr. til RegionHovedstaden til udbygning af retspsykiatrien på Sct. Hans Hospital.Jeg mener derfor, at regeringen har løftet sin del af ansvaret ved at tilvejebringede nødvendige økonomiske rammer til psykiatrien. Så må regionerne leve op tilderes ansvar og sikre, at de ekstra midler også kommer patienterne til gode iform af god og hurtig behandling.
5
Nedlæggelse af sengepladser i 2011Regionerne har for nylig - med afsæt i budgetterne for 2011 - opgjort, hvormange senge de forventer at have i psykiatrien i 2011. Af den opgørelsefremgår, at regionerne under ét forventer at nedlægge 96 sengepladser.Går man bag om dette samlede tal, viser det sig, at der kun er to regioner, derforventer at nedlægge sengepladser i 2011. Det er Region Hovedstaden, somforventer at nedlægge 110 pladser, og Region Sjælland som forventer atnedlægge 4 pladser. Region Syddanmark og Region Nordjylland forventer atfastholde det nuværende antal sengepladser, og Region Midtjylland planlæggerat oprette 18 nye pladser.
6
Det kan således konstateres, at det er Region Hovedstadens planlagtereduktioner, der er årsag til, at det samlede antal senge forventes at gå ned i2011.Region Hovedstaden har oplyst, at reduktionen i sengekapaciteten vil ske på enfagligt forsvarlig måde. Regionen planlægger således at styrke andre områder afregionens psykiatriske behandlingsindsats – bl.a. med henblik på at fastholde etgodt og sammenhængende behandlingstilbud til de patientgrupper, der er berørtaf ændringerne.Regionen vil fx etablere akutmodtagelser, introducere pakkeforløb i denstationære behandling, udbygge den distriktspsykiatriske og opsøgende indsats
7
og øge brugen af shared care med praksissektoren. Tiltag der ifølge regionensamlet vil kunne forebygge mange indlæggelser og genindlæggelser.Det hører også med til billedet, at det ifølge regionen har vist sig, atbelægningsprocenterne på de centre, der berøres af sengelukninger, har væretuændret eller endog faldende i forhold til tidligere.Sundhedsstyrelsen rådgiver regionerne til nøje at overveje eventuel yderligerenedlæggelse af sengepladser i psykiatrien. Derfor kan det overraske, at nogleregioner alligevel nedlægger sengepladser.Men vi har altså et decentralt sundhedsvæsen, hvor det er regionernes ansvar attilpasse behandlingskapaciteten og tilrettelægge behandlingen, så den indeholderde tilbud, der er brug for. Det ansvar forventer jeg, at regionerne løfter - også i
8
2011. Og jeg synes også Region Hovedstadens forsikring om at nedlæggelse afsengepladserne sker på en faglig forsvarlig vis, hvor andre tilbud udbygges,tyder på at de vil leve op til det ansvar. Og altsåharovervejet det nøje.AfslutningDer spørges helt konkret til, hvorvidt jeg er indstillet på, at der skal findes flerepenge til det psykiatriske område i 2011. Som bekendt er rammerne forregionernes økonomi for 2011 allerede faldet på plads med økonomiaftalen fraforåret og efterårets satspuljeforlig/finanslov. Og som jeg har redegjort for, fårregionerne næsten 250 mio.kr. mere i 2011 end de havde i 2010. Så jeg kansvare klart ja til det spørgsmål – jeg er indstillet på at tilføre regionerne flerepenge og har allerede gjort det.
9
Og hvis vi ser længere frem, kan jeg oplyse, at med de satspuljeaftaler, derallerede er indgået, får regionerne i 2012 ca. 150 mio.kr. mere end de havde i2011 til psykiatrien. Og det er vel at mærke inden, vi er gået i gang med at taleom regionernes budgetter for 2012.Jeg har derfor ikke fantasi til at forstille mig, at regionernes indsats over for desindslidende ikke vil blive styrket de kommende år også.