Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
925044_0001.png
925044_0002.png
925044_0003.png
925044_0004.png
925044_0005.png
925044_0006.png
Dok.:
FRM41292
UDKAST TIL TALEtil brug for besvarelse af samrådsspørgsmål F og G i Folke-tingets Sundhedsudvalg den 17. november 2010Spørgsmål F:”Ministeren bedes redegøre for, hvordan det kan gå til, at næstenhalvdelen af de psykisk syge, der i forbindelse med kriminalitetidømmes en behandlingsdom, aldrig kommer i behandling og op-lyse hvad de vil gøre for, at sikre, at alle, der idømmes psykia-trisk behandling, får denne stillet til rådighed umiddelbart efterdommen.”
Spørgsmål G”Hvem er efter ministerens opfattelse ansvarlig for at en sindsli-dende der har fået en behandlingsdom faktisk kommer i gangmed en behandling, er det Kriminalforsorgen, der skal holde densindslidende i hånden og sikre der er kontakt med psykiatrien,eller er det psykiatrien, der skal sikre den første kontakt? Mini-steren bedes oplyse hvilke initiativer ministeriet har iværksat,siden den sidste rapport fra Sundhedsstyrelsen der viste, at be-handlingsdømte falder mellem to stole og der er brug for en klaransvarsfordeling. Ministeren bedes endvidere redegøre for, hvadhan vil gøre for at sikre, at der er tilstrækkelig kapacitet i psykia-trien således at psykisk syge ikke skal opholde sig i fængsler ogarresthuse.”
[Spørgsmål F]Jeg vil starte med at komme ind på den del af spørgsmål F, somvedrører anklagemyndigheden. Det vil sige anklagemyndighe-dens rolle, når det handler om at sikre, at de, der dømmes til psy-kiatrisk behandling, også rent faktisk får behandling.
Det er anklagemyndighedens opgave at underrette de relevantepsykiatriske hospitaler eller afdelinger om blandt andet behand-lingsdomme over psykisk syge, så dommene kan fuldbyrdes.Rigsadvokaten har fastsat nærmere retningslinjer om denne un-derretning.
Det fremgår af retningslinjerne, at domme, hvor en psykisk syger idømt en behandlingsdom, skal fuldbyrdes ved, at anklage-myndigheden sender en kopi af dommen til det hospital eller denafdeling, der står for visitationen af foranstaltningsdomme, medanmodning om fuldbyrdelse af dommen. Efter retningslinjernebør hospitalet eller afdelingen anmodes om at bekræfte modta-gelsen af anmodningen og underrette politidirektøren, når fuld-byrdelsen er iværksat.
Det fremgår endvidere af retningslinjerne, at hvis der til dommener knyttet tilsyn af Kriminalforsorgen eller andre vilkår, der skalfuldbyrdes af Kriminalforsorgen, skal der også sendes en kopi afdommen til Kriminalforsorgen med anmodning om iværksættelseaf tilsynet.
På baggrund af en konkret sag har Rigsadvokaten ved brev af 19.juni 2009 til samtlige chefanklagere og regionale statsadvokater
henledt opmærksomheden på, at fuldbyrdelse af foranstaltnings-domme skal ske snarest muligt.
Rigsadvokaten anmodede samtidig anklagemyndigheden om idenne type sager at være særlig opmærksom på, om der er grund-lag for at begære den pågældende varetægtsfængslet, og om vare-tægtsfængslingen skal opretholdes efter dom, indtil behandlingkan iværksættes.
[Svar på spørgsmål G]Jeg vil gå over til spørgsmål G og redegøre for Kriminalforsor-gens ansvar over for behandlingsdømte.
En behandlingsdom skal fuldbyrdes af to instanser. Psykiatrienskal give den dømte psykiatrisk behandling, og Kriminalforsor-gen skal føre tilsyn med den dømte. Det forudsættes, at der er ettæt samarbejde mellem psykiatrien og Kriminalforsorgen om dendømte, men det er psykiatrien, der har ansvaret for, at en behand-lingsdømt kommer i behandling.
Et tilsyn af Kriminalforsorgen har til formål at begrænse dømtestilbagefald til kriminalitet. Tilsynet er toleddet og består af på denene side støtte og på den anden side kontrol. Disse to dele af til-synet skal som udgangspunkt indgå med samme vægt.
Senest 14 dage efter at Kriminalforsorgen har modtaget dommenfra politiet, skal den dømte – hvis denne ikke er indlagt på et hos-pital – møde hos eller modtage besøg af tilsynsmyndigheden.Derefter fastsættes kontakthyppigheden ud fra en samlet vurde-
ring af behovet for støtte og kontrol. I tilsynsperiodens første tomåneder skal der dog være kontakt mindst hver anden uge.
Kriminalforsorgens tilsyn omfatter de perioder, hvor den dømteikke er indlagt på hospital. Det er altså ikke Kriminalforsorgensopgave at føre tilsyn med psykisk syge kriminelle, når de er ind-lagt på en psykiatrisk afdeling.
Kontakten mellem Kriminalforsorgen og den behandlende over-læge er vigtig. Det gælder især i forbindelse med udskrivning,men også løbende, når den dømte ikke er indlagt, i de tilfælde,hvor Kriminalforsorgen og den behandlende overlæge i henholdtil dommen kan træffe afgørelse om indlæggelse.
Kriminalforsorgen skal være opmærksom på, om der er ændrin-ger i den dømtes psykiske tilstand, herunder om den dømte erkriminalitetstruet, f.eks. på grund af et begyndende stofmisbrugeller manglende indtagelse af medicin. Observeres sådanne æn-dringer, skal tilsynsmyndigheden rette henvendelse til den be-handlende overlæge med henblik på, at der træffes afgørelse omeventuel indlæggelse.
Jeg skal dog understrege, at Kriminalforsorgen ikke har ansvaretfor, at en behandlingsdømt kommer i psykiatrisk behandling. Deter som nævnt psykiatriens ansvar.
[Undersøgelse af samarbejdet mellem KiF og psykiatrien]Til sidst vil jeg kort komme ind på den undersøgelse af samar-bejdet mellem Kriminalforsorgen i Frihed og psykiatrien, derblev offentliggjort i september i år.
Baggrunden for undersøgelsen var, at en kriminalforsorgsleder iapril 2007 i pressen kritiserede psykiatrien for at udskrive rets-psykiatriske patienter for tidligt. Denne kritik resulterede i et mø-de i maj 2007 mellem Direktoratet for Kriminalforsorgen ogDanske Regioner. Danske Regioner efterspurgte dokumentationfor de påståede problemer i forhold til foranstaltningsdømte. Di-rektoratet for Kriminalforsorgen iværksatte som følge heraf enundersøgelse af samarbejdet mellem Kriminalforsorgen i Frihed– også kaldet KiF – og det psykiatriske behandlingssystem.
Det er vigtigt at understrege, at undersøgelsen er baseret på KiF-medarbejdernes vurdering og således afdækker Kriminalforsor-gens syn på samarbejdet.
Direktoratet for Kriminalforsorgen er i gang med at følge op påden del af undersøgelsen, som retter sig mod Kriminalforsorgen iFrihed.
Blandt andet vil undersøgelsen blive drøftet på personalemøder ialle KiF-afdelinger, og der vil blive fulgt op på de fejl og denmanglende viden, som undersøgelsen har afdækket.
Herefter vil der blive afholdt en kursusdag i hver KiF-afdeling, såmedarbejderne bliver klædt bedre på til arbejdet med foranstalt-
ningsdømte. Et emne på kursusdagen vil være, hvordan KiF skalagere overfor psykiatrien, når behandlingsforløbet efter KiF’sopfattelse er utilstrækkeligt.
Tak.